Бизарната апликација за вештачка интелигенција нуди „допишување“ со Исус

Најновата апликација за вештачка интелигенција е веројатно најбизарната досега. На неа корисниците можат да „разменуваат пораки“ со Исус, како и со многу други ликови од Библијата, меѓу кои Марија, Јосиф, Петар и Матеј, пренесува „Religion News“.

Апликацијата наречена „Text With Jesus“ е достапна на „Apple App Store“. Наменета е за „посветени христијани кои бараат подлабока врска со најважните ликови од Библијата“, се вели во описот.

Google search engine

Текстот со Исус ги користи сите јавно достапни верзии на Библијата. Корисниците можат да разговараат со избраната „личност“ преку пораки кои наликуваат на пораките на апликацијата „iMessage“ на „Apple“. Вештачката интелигенција ќе одговори со она што мисли дека е најсоодветен цитат или дијалог.

„Апликацијата контролирана од вештачка интелигенција не тврди дека обезбедува вистински божествени сознанија или поседува каква било форма на божествена свест, туку едноставно го користи својот јазичен модел за да генерира одговори врз основа на широк корпус на библиски и религиозни текстови“, објаснува веб-страницата.

„Целта на апликацијата е да стимулира размислување, да го продлабочи разбирањето на религиозните текстови и да поттикне значајни разговори за верата“. На пример, на прашањето: „Како можам да покажам љубезност кон другите на работа?“, „AI“ Исус одговара: „Тоа што сакате луѓето да го прават за вас, правете го и вие за нив“: Тоа се Законот и Пророците. (Матеј 7:12).

Зад апликацијата стои „Catloaf Software“, а неговиот претседател и извршен директор Стефан Питер изјави за „Christian Headlines“ дека апликацијата се базира на широк опсег на јавно достапна христијанска литература, вклучувајќи различни верзии на Библијата на повеќе јазици.

„Разбирам дека концептот на Исус со вештачка интелигенција може да предизвика загриженост и да изгледа богохулно за некого“, призна Питер. „Сепак, Текстот со Исус не е наменет да ја замени или замени личната вера или молитва. Тоа е едноставно алатка која ќе им помогне на корисниците да ги истражат теолошките прашања на поинтерактивен и се надеваме пријатен начин“.