Биткоинот продолжува да паѓа со вртоглава брзина! Кинеската одлука го нарушила пазарот на криптовалути

По вчерашниот раст, пазарот на криптовалутите денеска забележал сериозен пад и во последните 24 часа е забележан “минус” од 3,3 проценти.

Вчерашниот потег на официјален Пекинг и Централната банка на Кина да ги прогласи за илегални сите трансакции кои се вршат со биткоин и останатите виртуелни валути, директно влијаел на вредноста на дигиталните валути. Тие навеле дека дигиталните валути директно ja попречуваат на работата на финансискиот систем и дека се користени за перење на пари и други прекршоци.

Google search engine

Така биткоин во последните 24 часа паднал за 3,7 проценти и со него моментално се тргува по цена од 42.796 долари. Меѓутоа, за една недела оваа криптовалута изгубила 9,4 проценти од својата вредност.

Етериумот исто така испратил тренд на пад на пазарот. Во последните 24 часа остварил пад од 5,3 проценти и моментално вреди 2,934 долари. Во минатите седум дена паднал за високи 14 проценти.