Бил Гејтс со нова инвестиција, ќе инвестира во изградба на експериментален нуклеарен реактор, прв од тој тип!

Нов експериментален нуклеарен реактор ќе се гради во американската сојузна држава Ајдахо, со учество на компанијата чиј ко-основач е милијардерот Бил Гејтс.

Проектот, кој се проценува дека ќе чини 170 милиони долари, делумно ќе биде финансиран од нуклеарната компанија TerraPower чиј сопственик е Гејтс, додека најголемиот дел од парите ќе бидат од Министерството за енергетика на САД.

Google search engine

Проектот предводен од една од најголемите американски компании за гас и електрична енергија, Southern Company, ќе се потпира и на технологијата на компанијата на бизнисменот, која ќе работи на експериментални нуклеарни реактори.

Се кажува дека малиот реактор со голема брзина во Ајдахо е прв од ваков вид што користи стопен хлорид, стои во соопштението на Southern Company, цитирано од американските медиуми. Покрај тоа, има за цел да истражува и развие извор на енергија без јаглерод кој работи на повисоки температури од традиционалните нуклеарни реактори.

Реакторот треба да биде пуштен во употреба за пет години, а наводно е наменет за потрошувачите во тешката индустрија, наместо да произведува електрична енергија за јавноста.

Претходно оваа година, TerraPower, основана во 2006 година, објави дека ќе ја изгради својата прва нуклеарна централа во Вајоминг. Објектот, со проценета цена од една милијарда долари, ќе има уникатен тип на реактор кој користи натриум како извор на енергија. Натриумовиот реактор првично беше планиран за изградба во Пекинг, но проектот никогаш не беше реализиран таму.

Бил Гејтс одамна е познат како гласен поборник на нуклеарната енергија, велејќи дека неговите реактори од следната генерација ќе ѝ наштетат на планетата многу помалку од горива, кои содржат јаглерод. Тој неодамна ги бранеше нуклеарните реактори од алтернативни извори на енергија, тврдејќи дека тие се посигурни, бидејќи произведуваат струја дури и кога не дува ветер и кога сонцето не сјае.