Беше уплашен, зборуваше лош англиски

Поранешниот косовски премиер Рамуш Харадинај, кој двапати беше обвинет и ослободуван од обвиненија поради недостиг на докази во Хашкиот трибунал, во емисијата „Балкан“ на телевизијата АБЦ зборуваше за конфронтацијата со Слободан Милошевиќ во затворот во Хаг.

Google search engine

Харадинај раскажа за средбите што ги имал со Милошевиќ.

– Го видов неколку пати, бевме на различни катови, јас на третиот, тој на првиот поради возраста и близина на работните простории за адвокати, но обично кога имавме посети или состаноци со адвокатите, ги користевме истите заеднички простории – кажа Харадинај. .

Тој додаде дека разговарале со Милошевиќ два или три пати.

– Кога го видов за прв пат не го препознав, претходно го гледав само на телевизија, убаво облечен, додека овде беше приземјен, исплашен, носеше елек за риболов со многу џебови и ми зборуваше на англиски јазик. На некој лош англиски јазик ме праша дали сум тој. Не знаев со кого разговарам и застанав да го погледнам и тој рече „Јас сум Милошевиќ“, бидејќи бевме доста далеку – раскажува Харадинај.

Како што изјави Харадинај, Милошевиќ го прашал „како му изгледа таму“.

– Првото прашање што ми го постави и тоа беше еден вид цинизам, како што му благодарам на Бога што дојде. Му реков не знам, веќе долго време си тука, како си? Секако, имаше чувари и персонал, и реков ќе видам како е. Тој ме праша како е долу, а јас одговорив со прашање, каде таму долу? Тој рече во Косово, на што му одговорив дека не е добро – рече Харадинај.

Според Харадинај, Милошевиќ прашал „зошто не е добро“.

– Му реков дека имаме проблем со Европејците, тие сакаат да не направат држава, но мултиетничка, но и Американците, многу проблеми, и тој повторно праша, зошто? Му реков дека сакаат да создадат армија како нивните војски. И ова воопшто не му се допаѓаше. И тоа беше последен пат кога се видовме. Сите други беа таму, Шешељ и другите. Некои од нив имаа начин да ја објаснат историјата на својот народ – изјави Харадинај.

Соборците на Харадинај од врвот на ОВК, од Хашим Тачи до Кадри Весељи, Реџеп Селими и Јакуп Красниќи, сега се соочуваат со истрага на Судот во Хаг.