БАНКОМОТ МУ “ФРЛАЛ” ПАРИ КОИ НЕ НИ ГИ ИМАЛ. БРГУ СЕ ЗБОГАТИЛ со милиони а банката не ни забележала!

Замислете да се збогатите преку ноќ? Па, тоа е во основа она што му успеа на 29-годишниот австралиски шанкер Ден Саундерс во 2011 година. Ден Саундерс бил надвор и пиел со пријателите во неговиот роден град Вангарата, три часа северно од Мелбурн, кога сосема случајно го „хакнал“ банкарскиот пропуст што го направил накратко богат.

Излегол од локалот за да подигне готовина од банкоматот и открил дека банкоматот му дозволува да подигне многу повеќе пари отколку што имал на салдото. По неколку обиди, 29-годишникот сфатил дека нашол дупка во системот и накратко се збогатил. Во измама која траела пет месеци, Ден успеал да потроши околу 1,6 милиони долари од парите на банката. Тој организираше раскошни забави, изнајмуваше приватни авиони и им плаќаше школарина на пријателите додека, не е изненадувачки, не беше фатен од полицијата.

Google search engine

Тој за VICE опиша како сфатил дека банкоматот му дава пари, но состојбата на сметката му останала исто. „Бев надвор ноќе, се обидов да префрлам пари од кредитна картичка на штедна книшка и да го проверам салдото на мојата сметка, но банкоматот постојано ми велеше: „Состанокот не е достапен во моментов“. Сè уште кликнав за да го направам трансферот и така банкоматот рече „трансакцијата е откажана“ и ми ја врати картичката, мислев дека е многу чудно, па решив да се обидам да повлечам 200 долари од мојата штедна сметка само за да видам што ќе се случи, банкоматот ми ги исфрли парите, па се вратив во барот. и продолжив да пијам.Откако излегов од барот си одев дома и поминав на истиот банкомат.Мислев колку е чудна целата работа па ја вратив картичката и почнав да играм.Ставив уште 200 долари и подигнав. Потоа 500 долари, па 600 долари, само за да видиме што ќе се случи. Тоа беше како магичен трик“, изјави Ден.

bankomat

Тој рече дека следното утро мислел дека сето тоа го сонувал, па се јавил во банка за да добие извод за состојбата на неговата сметка. Тогаш сфатил дека има разлика помеѓу она што му го дал банкоматот и салдото на банката, што значело дека се што вадел од штедната книшка воопшто не било симнато или регистрирано. Тој сфатил дека со ноќен трансфер од неговата кредитна и штедна сметка во исто време кога банкоматот е офлајн (помеѓу 1 и 3 часот по полноќ), може да добие пари што ги нема.

Ова во суштина му овозможи да создаде „бесконечни пари“ со префрлање готовина помеѓу неговите две сметки. Трансакцијата немаше да се регистрира во банка до следниот ден, но тој секогаш можеше да повлече повеќе пари по полноќ. И така настана виор кога Ден одлучи дека ќе ја искористи оваа грешка, опишувајќи ја како „зависност“. „Се чувствував како пештерски човек кој открива оган“, рече тој.

Ден почна да влече стотици долари за една ноќ. Дури и кога неговото „вистинско“ банкарско салдо паѓаше сè подлабоко во црвено, тој продолжи едноставно да печати бесплатна готовина. Тој потрошил вкупно околу 1,6 милиони долари користејќи го неговиот систем за измама. Но, на крајот го фати вината за она што го правеше – беше совладан од вознемиреност за она што го направил.

Ден потоа му се доверил на својот терапевт кој му рекол да се предаде. Често сонувал дека е фатен и дека има кошмари. Три години по измамата, Дан беше уапсен и обвинет за 111 точки за измама и кражба. Во мај 2016 година, Ден го напушти затворот откако помина една година зад решетки – и се врати на работа во бар за 12,50 долари на час.