Балканците во Германија заработуваат и до 3.000 евра месечно, а не мора да го знаат јазикот за добра плата

Во Германија, каде живеат голем број Балканци, главно работат на потешки работни места, како што се градежништвото, каде што просечно заработуваат до 2.500 евра месечно. Во Германија има многу жители од регионот кои се вработени во угостителство, каде платите се нешто помали и во просек изнесуваат околу 1.800 евра. Во оваа економски најразвиена европска земја, медицинските сестри заработуваат до 2.600 евра, а вака изгледаат платите за сите работни места.

Балканците во Германија често работат во металната индустрија и производството. Многумина од нив се и возачи, но има и многумина кои работат на безбедност, чистење и одржување. Како по правило, ова се помалку платени работни места и тие можат да заработат до 2.000 евра месечно. Додатокот од околу 3.000 евра, што месечно го заработуваат во Германија, најчесто се заработува врз основа на дополнителни работни места што ги работат два до три часа дневно.

Google search engine

Исто така, треба да се каже дека платите во Германија исто така значително се разликуваат по градови. Така, на пример, многу повеќе се заработува во Франкфурт, Минхен и Штутгарт, односно во економски поразвиените метрополи.

Исто така, податоците покажуваат дека вработените со академско образование заработуваат и до 40 проценти повеќе од сите вработени. Пресметките исто така покажуваат дека Балканците во Германија заработуваат и до 30 проценти помалку од Германците кои честопати се на менаџерска и подобро платена работа.

Германското биро за статистика редовно објавува податоци за платата, па поради тоа можеме да објавиме нов преглед на платите за работните места што жителите од регионот најчесто ги работат во оваа земја.

Градежништво

Ѕидар – 2.900 евра

Столар – 2.700 евра

Плочкар – 2.660 евра

Молер – 2.350 евра

Здравство

Медицинска сестра – 2.600 евра

Масер – 2.450 евра

Негувател на возрасни – 2.350 евра

Физиотерапевт – 2.070 евра

Доктор – 6.600 евра

Индустријата

Менаџер на производство – 4.500 евра

Електричар – 3.460 евра

Електротехничар – 3.140 евра

Заварувач – 3.000 евра

Работник во производство – 2.500 евра

Автолакер – 2.560

Транспорт

Возач на камион – 2.400 евра

Возач на автобус – 2.200 евра

Возач доставувач на пакети – 2.100 евра

Магационер – 1.900 евра

Угостителство и одржување

Помошник готвач – 1.900 евра

Келнер – 1.800 евра

Собарки – 1.800 евра

Најмала заработка

Како по правило, колку се подобри квалификациите и колку подобро зборуваат германски, толку е полесно да се добие работа и да се остане на долг рок. Сепак, повеќето работници во Германија ги работат оние пониско платени работни места, за кои е потребно само средно образование и површно познавање на јазикот.

Во Германија, инаку, најмалку заработуваат вработените во угостителската индустрија и оние кои се вработени преку агенции. Така, на пример, работниците во хотелите и рестораните заработуваат во просек до 1.800 евра, а фризерите и магационерите имаат слична плата.

Возачите на камиони и автобуси и доставувачите заработуваат 2.000 и повеќе, што е честа работа за Балканците и странците во Германија.

Од друга страна, најдобро платени работници има во областа на биотехнологијата, финансиските услуги и осигурителните услуги, енергетиката и ИТ секторот.

На пример, лекарите во Германија заработуваат во просек до 6.500 евра месечно, додека после нив се ИТ експерти кои заработуваат близу 6.000 евра. Градежните инженери исто така добро заработуваат, нивната плата оди до 4.500 евра месечно.

Како да стигнете до работа

Балканците можат да работат во Германија само ако имаат дозвола за престој и работна дозвола. Тие можат да бараат работа на голем број специјализирани интернет портали. Постојат и агенции кои се занимаваат со наоѓање работа во Германија. Еден од честите начини за вработување е уште преку познаници кои веќе живеат во оваа европска земја.

Повеќето Балканци во Германија не размислуваат за враќање во својата татковина. Иако повеќето од нив зборуваат и планираат да останат кратко преку границата за да заработат пари, а потоа да се вратат во својата земја, малкумина од нив го прават тоа. Причините се реални – многу поголема заработка за иста работа отколку во земјата од која доаѓаат, поудобен живот и, како што тврдат, помал стрес, динамика, стравови за егзистенција и прашања за тоа како на семејството да му се обезбедат барем основните средства за егзистенција.