Бајден воведе задолжителни вакцини за голем број Американци

Врховниот суд на САД вчера се согласи да покрене спорови за обврската наметната од Претседателот Бајден за вакцинирање или тестирање за Ковид-19 за големи компании и задолжителна вакцинација на здравствените работници.

Во краткиот судски налог се вели дека судот ќе ги сослуша усните аргументи на 7 јануари во два случаи, а пресудите најверојатно ќе следат наскоро.

Google search engine

Судот, кој има конзервативно мнозинство од 6-3, ја одложи итната постапка во двата случаи. Обврската на работното место моментално е на сила на национално ниво, додека обврската за здравствена заштита е блокирана во половина од 50-те американски држави.

Апелациониот суд во петокот дозволи да стапи на сила обврската за вакцинација на работното место, која опфаќа 80 милиони американски работници, што ги натера компаниите, државите и другите да побараат од Врховниот суд да ја блокира.

Вториот случај се однесува на тоа дали администрацијата може да бара здравствените работници во институциите финансирани од федералното финансирање да бидат вакцинирани додека се води судска постапка.

Бајден побара од судот да дозволи мерката да стапи на сила во 24 држави каде што беше блокирана од пониските судови. Беше блокиран и во Тексас во еден одделен случај.

Претседателот Џо Бајден во септември ги претстави регулативите за зголемување на стапките на вакцинација на возрасни како начин за борба против пандемијата, која уби повеќе од 800.000 Американци и ја оптовари економијата.