„БАЈДЕН НЕ МОЖЕ ДА ОДИ ВО КИЕВ АКО ПУТИН НЕ МУ ДОЗВОЛИ“ Стевиќ: Оваа посета значи дека се гледа КРАЈОТ на војната во Украина

Претседателот Џо Бајден ја посети Украина и разговараше со Володимир Зеленски во врска со дополнителното оружје ветено на украинската армија од Америка. Беше ветено дека ќе донира оружје во вредност од 500 милиони долари.

Во утринската програма на Редакцијата, по повод актуелните настани во Украина, гости беа професор д-р Велибор Стевиќ и Иван Милетиќ, програмски директор на Институтот за јавна дипломатија.

Google search engine

Милетиќ го започна разговорот коментирајќи ја посетата на Бајден.

– Првиот пат американскиот претседател отиде некаде каде што нема специјални сили, како што беше случајот во Ирак, Иран. Интересно е што патувал со воз од Полска и што таму има воздушна одбрана поради што се чувствува безбедно. Така рече претседателот Бајден, дека стои зад Украина, но каде што е американскиот претседател, таму е и Америка – рече Милетиќ.

Стевиќ се согласува со колегата, но оваа посета не ја смета за ненадејна.

– Америка секако ја доби согласноста од Русија. Русија го контролира воздушниот простор над Украина, па тој не можеше само да дојде. Резултатите од неговата посета ќе бидат видливи многу брзо, за оружјето допрва ќе се види што и како. Не се работи само за дотерување тенк. Потребна ви е логистика, а тоа е најтешко. Да се ​​обезбеди толкаво количество тенкови со муниција, резервни делови, обука на украински војници… – смета Стевиќ.

Тој вели дека односите меѓу Русија и Америка никогаш не биле прекинати и постојат одсекогаш.

– Ова е најава дека војната нема долго да трае. Кина има свој предлог, Америка има свој, а Русија има свој. Никој нема да каже дека ја изгубил војната. Ако се потсетиме на зборовите на Берлускони, кој за руско-украинскиот конфликт рече – колку ја поддржува Русија, ќе видиме дека Италија има влијание и ќе има свој удел во преговорите, а можеби и посилно влијание од Германија и Франција. ќе ја има најмалата улога, Русија нема да ја прифати од неколку причини – рече Стевиќ.

МИЛЕТиќ ги коментираше јасните пораки кои говорат за непредвидливоста на оваа војна.

– Многу е тешко да се предвиди се врз основа на информациите што ги имаме, бидејќи ситуацијата на терен секогаш ги демантира нашите претпоставки. Кина ќе биде клучна страна. Кина е силен партнер на САД и слуша што велат САД, додека е економски зависна. Тие две земји полесно ќе најдат договор од другите кои паѓаат во сенка – рече Милетиќ.