Австрија планира да ги конфискува автомобилите од несовесните возачи

Комитетот за сообраќај на австрискиот парламент усвои амандман на законот за сообраќај со кој се предвидуваат повисоки казни за возачите кои не го почитуваат ограничувањето на брзината, а се овозможува забрзување на процесот на одземање на регистарски таблички и клучеви од автомобилот.

Врз основа на измената на Законот, полицијата има можност да им изрече значително повисока глоба на несовесните возачи, кои се дел од нелегалната „тјунинг“ сцена на градските трки, а во поголема мера го прекршуваат ограничувањето на брзината, со тоа што казната е зголемена на 10.000 евра.

Google search engine

Со измената на законот се зголемија и минималните казни, а се воведе и можност полицијата на лице место да одзема регистарски таблички, објасни министерката за транспорт Леоноре Гевеслер.

Обезбедена е минимална казна од 300 евра за нелегално „обработени“ автомобили кои може да се наплатат на лице место. По Комисијата за транспорт, законот во мај треба да го усвојат само горниот и долниот дом на парламентот.

Провинциите Виена, Корушка и Салцбург веќе најавија дека ќе формираат специјални единици за борба против илегалните трки.

Таканаречената „родранер“ и „тјунинг“ сцена во Австрија значително порасна во последните години. Групите се многу активни и добро вмрежени. Организираат диви трки во градските средини, а со тоа го загрозуваат населението, посочуваат од полицијата.