Американските тајни служби загрижени: Проценките на ФБИ велат – терористи ќе ја нападнат Америка

Американските разузнавачки агенции ги објавија своите анализи дека расно мотивирани екстремисти и десни екстремистички групи претставуваат најсмртоносни терористички закани во земјата и предупредија дека тие можат да се интензивираат оваа година.

Проценката објавена од Кабинетот на директорот на Националното разузнавачка служба вели дека расистички мотивирани екстремисти стојат најверојатно зад нападите врз цивили, додека членовите на десничарските групи обично се насочени кон полицијата и владиниот персонал на зградата.

Google search engine

Агенциите кои учествуваат во подготовка на извештајот, вклучувајќи ги ФБИ, Одделот за национална сигурност и Националниот центар за борба против тероризмот, соопштија дека домашните екстремисти кои промовираат бела расна супериорност немаат развиени односи со странски екстремисти и дека малкумина американски екстремисти патувале и се вмрежувале со странски колеги.

Агенциите соопштија дека другите домашни екстремистички категории што ги загрижуваат владините истражители вклучуваат активисти за заштита на животни и животна средина, демонстранти против абортус, анархисти и луѓе кои себе си се нарекуваат суверенисти и веруваат дека имаат имунитет од владините овластувања и закони.

Агенциите веруваат во последните политички и социјални случувања, како што се тврдењата на поранешниот републикански претседател Доналд Трамп и неговите приврзаници за измама на претседателските избори во САД, ограничувања поврзани со пандемијата на коронавирус, последиците од бунтот во американскиот Капитол на 6 јануари и теории тена заговор , скоро сигурно ќе поттикнат некои домашни екстремисти да се вклучат во насилство оваа година.