Американската морнарица во океан детонираше бомба, предизвикан земјотрес

Експлозија изведена од американската морнарица, предизвика земјотрес.

Бомбата тешка 18.143 килограми била активирана крај брегот на Флорида.

Google search engine

Експлозијата била извршена под вода како дел од тест за можностите при евентуални воени околности, а бродот на американската морнарица се наоѓал недалеку од местото на експлозијата.

 

Намерата била да се покаже колку трајни се бродовите кога се соочуваат со вакви ситуации.

Експлозијата предизвика земјотрес со јачина од 3,9 степени според Рихтеровата скала, на приближно 160 километри од местото на експлозијата.