Америка избегна банкрот, се задолжува со уште 480 милијарди долари

Американскиот Сенат вчера усвои закон за привремено зголемување на лимитот на задолжување над сегашниот законски лимит од 28,4 милијарди долари.

Ова го избегнува ризикот од историски банкрот овој месец.

Google search engine

Сепак, Сенатот ја одложи одлуката за подолготраен правен лек до почетокот на декември, пренесува Ројтерс.

Сенатот го усвои законот со 50 гласови „за“ и 48 „против“, по неколкунеделни партиски несогласувања.

Предлог-законот што го усвои Сенатот сега оди во Претставничкиот дом, кој треба да биде одобрен за да се потпише со претседателот Бајден.

Претставничкиот дом ќе гласа за законот во вторник, изјави шефот на демократското мнозинство во тој дом, Стени Хојер.

Зголемувањето на лимитот за задолжување од 480 милијарди долари, со што лимитот на долгот ќе се зголеми на 28,9 трилиони долари, се очекува да биде исцрпено до 3 декември, истиот ден кога истекува финансирањето на повеќето федерални програми според мерката усвоена претходно овој месец, после уште еден партиски конфликт.