Ако не обрнете внимание на ова важно нешто, пожар може да се случи во секој момент!

Ниските температури се веќе пред нас, па во повеќето од домаќинствата се пронаоѓаат најразлични начини за дополнително загревање на домот.

Google search engine

Пожарникарите пак ве опоменуваат никако да не го правите ова нешто, иако веројатно и повеќе пати ви паднало на ум, а можеби досега и сте го примениле, но за среќа, не сте се соочиле со посериозни последици.

Пожарникарите од Орегон неодамна на друштвената мрежа Instagram споделија фотографија од целосно стопен продолжен кабел.

– Продолжните кабли не се дизајнирани да поднесуваат преголемо преоптеретување и ако навистина ги оптеретите, многу лесно може да дојде до прегревање и пожар – апелираат пожарникарите. Така, ако веќе имате приклучен телевизор, компјутер и сијалица, дополнителното вклучување на радијатор или греалка би можело да резултира со пожар во вашиот дом. На сето тоа, поголемиот дел од производителите на електрични радијатори секако во своите упатства апелираат за луѓето да ги вклучуваат директно во приклучокот на ѕидот, а не преку продолжен кабел.

Ако сепак сте принудени да употребите продолжен кабел, тогаш обврзно посветете поголемо внимание на овие нешта:

• Употребувајте квалитетен и според техничка спецификација соодветен продолжен кабел со уредите коишто би ги приклучувале на него.

• Редовно проверувајте ги каблите на уредите и заменете ги со нови при секој знак на оштетување.

• Сите кабли и приклучоци чувајте ги подалеку од извори на топлина.

• Секогаш оставајте доволно простор околу уредот како топлината не би зафатила некој предмет.

• Секогаш исклучете ги од струја сите уреди коишто не се во употреба.