Ако дојде до четвртти бран ќе се разболуваат помлади од 40 години. Еве кои се симптомите на индискиот вид или делта вирусот

Дали ќе има четврти бран и кога може да се појави сè уште не може да се утврди, посочува епидемиологот Владимир Петровиќ, директор на Институтот за јавно здравје на Војводина и член на кризниот тим за борба против ковид-19 на Владата на Србија.

Доколку се појави, болеста може да биде позначајна кај помладите возрасни групи, под 40 години, каде опфатот на вакцинација и моменталната стапка на инциденца се пониски во споредба со постарите возрасни групи, вели тој. Клиничката слика кај помладите досега беше генерално поблага.

Google search engine

Дали и кога ќе се појави четвртиот бран не може да се предвиди. Тоа ќе зависи, пред сè, од опсегот на вакцинација кај помладите возрасни групи во Србија во наредниот период, како и од мутацијата на вирусот на глобално ниво. Покриеноста со вакцинација ја намалува можноста за појава на нов бран, а со тоа и можна стапка на болест доколку се појави бранот. Значителни мутации на вирусот, на глобално ниво, ја зголемуваат веројатноста за појава на нови бранови, насекаде во светот, а со тоа и во нашиот регион, рече Петровиќ.

Индискиот делта ковид-19 е околу 60 отсто позаразен од британската варијанта позната како Алфа. Ова го објасни вирусологот, Радостина Александрова на БТВ и додаде дека Делта е двојно позаразна од оригиналната верзија, која беше изолирана во Кина.

Според неа, дискутабилно е дали заразата е потешка кај овој сој на вирусот, но според некои експерти може да има компликации. Факт е дека во некои области на Велика Британија, бројот на хоспитализирани лица почнува да расте. Над 90 отсто од случаите на Островот се должат на варијантата Делта. Подобро се прилагодува, благодарение на мутациите што ги стекна, наведува таа.

Вирусологот објасни дека топлите температури не влијаат на ширењето, наведувајќи го примерот во Индија, каде бројот на случаи драматично расте. Таа додаде дека експертите ги предупредуваат земјите во кои се наоѓа Делта да не ја потценуваат ситуацијата, бидејќи тоа може да предизвика нов бран.

Особено во случаи кога бројот на вакцинирани не е доволно висок. Никој од нас не треба да заборави дека во текот на летото мора да се подготви за сезоната есен-зима, додаде таа.

Таа појасни дека секвенционирањето на геномот на вируси бара време. Според неа, и во Индија и во Велика Британија биле потребни од 4 до 6 недели за оваа опција да ги потисне другите. Таа појасни дека Делта влезе на Островот во април и веројатно е дека слична слика ќе се постигне и во други земји.

Се вели дека има промени во клиничката слика со оваа опција. Нашиот добро познат симптом, губење на вкус и мирис, сега се повлече. Водечки се болки во грлото, течење на носот, главоболка. Влијае и на многу млади луѓе на возраст меѓу 12 и 20 години, додаде Радостина Александрова.

Таа објасни дека според последните студии, вакцината Фајзер штити во над 80 отсто од случаите од индиската верзија.