„А1он“ во единствениот женски затвор во Македонија, какви приказни кријат жените затворенички? „Го убив вонбрачниот партнер, ме тепаше…“

Во Идризово се сите жени затворенички од цела Македонија. Секоја од нив има своја приказна, некои се каат за стореното, други не.

„А1он“ помина еден ден со жените затворенички во единствениот женски затвор во Македонија – Идризово.

Google search engine

Некои од жените кои ги отслужуваат своите казни во затворот се осудени на долгогодишни казни за убиства, други за тешки дела, трети отслужуваат помали казни.

„Го убив вонбрачниот другар, ме тепаше и малтретираше 14 години. Немав избор. Осудена сум на осум години затвор“, вели една од затвореничките за „а1он“.

Како што пренесува „а1он“, во Македонија има и жена осудена на доживотна робија, а тоа е Блерта Поцеста која беше обвинета за тројно убиство, на сопствените родители и сестра.

Во какви услови живеат и кои се нивните приказни, погледнете во видеото: