5 уреди кои трошат струја дури и кога се исклучени

Дали сте знаеле дека не сите исклучени електрични уреди всушност престануваат да црпат струја во моментот кога ќе го притиснете „црвеното копче“?

Ќе се изненадите колку многу работи ви „крадат“ електрична енергија дури и кога се исклучени:

Google search engine

Кога полначот е во струја, иако мобилниот не е приклучен

Полначот собира електрична енергија дури и тогаш кога мобилниот не се полни.

5-uredi-koga-trosat-struja-duri-i-koga-se-iskluceni-03_resize.jpg

Модемите за дигитална телевизија

Не е тајна дека модемите за дигитална телевизија црпат енергија дури и откако ќе ги исклучите.

5-uredi-koga-trosat-struja-duri-i-koga-se-iskluceni-04_resize.jpg

Телевизор

Очигледно, телевизорот никогаш не е исклучен, туку е само на sleep mode.

5-uredi-koga-trosat-struja-duri-i-koga-se-iskluceni-05_resize.jpg

Компјутери и лаптопи

Дури и кога се исклучени, компјутерите и лаптопите работат.

5-uredi-koga-trosat-struja-duri-i-koga-se-iskluceni-06_resize.jpg

Рерна со тајмер

Овој ситен, навидум неважен детаљ, е показател дека рерната ви црпи енергија дури и кога не готвите.

5-uredi-koga-trosat-struja-duri-i-koga-se-iskluceni-02_resize.jpg

Кое е решението? Се знае: