Зошто некои млади умираат од корона, а некои ја „прележуваат“ на нога? Научниците конечно дадоа одговор

Од над 33 милиони лица заразени со вирусот корона, речиси милион од нив го загубија животот поради инфекцијата, а некои беа млади и совршено здрави и не припаѓаа на ризичните групи на кој било начин.

Од друга страна, повеќето млади луѓе не ги чувствувале или едвај ги почувствувале симптомите на вирусот и многумина „прележале“ на нозе, па логично се поставува прашањето што е тоа што одреди некои од нив да ги загубат своите животи, а некои да останат здрави.

Преку две нови студии, научниците идентификуваа клучен механизам на имунолошкиот систем што може да објасни зошто вирусот е толку смртоносен за поединците, пишува „Science Alert“. Двете студии укажуваат на интерферони од типот I (IFN) кои играат улога во оваа клучна разлика во исходот на COVID-19. IFN се протеини што ги произведуваат заразените клетки за да помогнат во запирање на ширењето на она што ги заразува, вирусот. Сепак, кај некои луѓе, оваа работа со протеини е прекината.

Една нова студија покажа дека повеќе од 10 проценти од здравите луѓе, кои завршија со сериозни симптоми на COVID-19, имаат антитела кои ги напаѓаат сопствените IFN и ги спречуваат правилно да се борат против вирусот.

Друго истражување испитало хоспитализирани пациенти на 20-тина години со тешки симптоми и открило дека барем уште 3,5 проценти од генските мутации го запреле IFN-то како што треба. Иако овие потенцијални механизми би објасниле само дел од најсериозните случаи на COVID-19, тоа би можело да биде откритие кое сепак може да спаси десетици, а можеби и стотици илјади животи.

Овие откритија обезбедуваат убедливи докази дека нарушувањето на интерферонот тип I е често опасна по живот причина од COVID-19. И барем во теорија, ваквите проблеми со интерферонот може да се третираат со постоечки лекови и интервенции, вели д-р Жан Лоран Казанова, раководител на лабораторијата за човечка генетика на инфективни болести Св. Жил од Универзитетот Рокфелер.

Имено, во соработка со голем меѓународен тим истражувачи, како дел од човечкиот генетски напор околу COVID-19, Казанова и неговите колеги идентификуваа антитело кое по грешка неутрализирало еден или повеќе свои IFN протеини во нивното тело кај најмалку 101 од 987 пациенти со COVID-19 ( 10,2 проценти), пишува „Science Alert“.

Ова не е прв пат да видиме сама саботажа на имунолошкиот систем и да престанат интерфероните да ја вршат својата работа правилно. Некои бактериски инфекции често се влошуваат кога производството на антитела во организмот се спротивставува на сопствената одбрана на интерферон. Сличен случај е забележан кај пациенти со лупус или хепатитис.

Шефот на австралискиот оддел во „Covid Human Genomic Effort“, Стуар Танге, вели дека е интересно што 94 проценти од пациентите со овие неутрализирачки антитела биле мажи. Тој наведува дека ова може да објасни зошто мажите се чувствителни на COVID-19.

Друга студија открила дека гените на самите протеини на интерферон исто така можат да работат против интересите на телото. Споредба на гените на 659 пациенти со тешка COVID-19 со 534 лица со асимптоматски или бенигни инфекции, резултираше со идентификување на 13 абнормалности во секвенците за кои се знае дека се составен дел од активноста на IFN антигритеп. Овие мутации на „губење на функцијата“ биле забележани кај само 23 пациенти или околу 3,5 проценти од групата, но истражувањето силно докажува дека дури и кај овој мал дел од популацијата, дефектот на овој критичен имунолошки пат може да биде фатален кај инаку здрав пациент.

Начинот на кој SARS-CoV-2 влијае поинаку на луѓето беше збунувачки. Вирусот може да предизвика инфекција без симптоми и да исчезне тивко, но може да убие и за неколку дена. Измените ја загрозија нивната способност да се заштитат од инфекција со COVID-19 со нарушување на способноста на пациентите да произведат интерферон тип I, вели генетичарот Џон Крисодоло од Детскиот истражувачки институт Мардок во Австралија.

Top