Испечатете ја страната
Научници пронашле "универзален антибиотик"?

Научниците од Државниот универзитет во Тјумен заедно со колеги од други руски научно-инстражувачки институти, сметаат дека пронашле универзален природен антибиотик кој ја победува отпорноста на патогените микроорганизми на лекови.

Пронајдената супстанца ќе помогне во ефикасна борба против повеќето заразни болести на луѓето и животните предизвикани од бактерии и габи, пишуваат авторите на откритието во истражувањето објавено во списанието „Примена на биохемија и микробиологија“.

Според истражувачите, една од задачите на денешната фармакологија е пребарување на природни антибиотици кои можат да се борат против микроорганизмите со отпорност на повеќе лекови (MDR) или апсолутна резистенција (екстремна отпорност на лекови, IksDR) на антибиотици достапни на пазарот.

Научниците ја покажале единствената способност на пептидот емерицилипсин А, кој е изолиран од алкалната алкалофилна мицелијална габа Емерицелопсис. Според нив, супстанцијата ја инхибира способноста на бактериите да создаваат биофилмови, поради што исчезнува отпорноста на овие патогени на антибиотици.

Како што објаснуваат авторите на истражувањето, главната терапевтска карактеристика на проучената супстанција е разновидноста на ефектот. Против емерицилипсин А не се немоќни само MDR и IksDR формите на бактерии, туку практично сите патогени еукариоти, на пример, мицелијални габи и квасец.

Авторите на студијата истакнале дека емерицилипсин А ќе помогне во борбата против патологиите како што се тумори, како и сите видови бактериски и габични инфекции.

Емерицилипсин А е перспективен и како независно терапевтско средство и како елемент на сложени препарати. Терапијата може да се изврши или со инјекција или со локален директен третман на погоденото ткиво.

Во иднина, научниот тим има намера да премине од работа со модели на клетки на лабораториско испитување на лекови.