Кога е најдобро време да се испие првото кафе?

Утринското кафе е првата работа по која посегаме веднаш штом се пробудиме, бидејќи едноставно не можеме да го замислиме почетокот на денот без тој пијалок кој дефинитвно нè расонува.

Меѓутоа, стручњаците сметаат дека наутро не е совршеното време за кафе. И покрај тоа што кафето веднаш ќе делува ако го испиете откако ќе се расоните, тоа чувство брзо се губи. 

Нутриционистката Лаура Чипуло советува дека после будење не смеете да пиете кафе бидејќи веднаш му правите шок на телото.

Поради тоа, кафето повеќе ќе делува доколку го испиете три до четири часа после будењето. Во тој период во нашето тело нема многу кортизол, хормон за стрес кој најчесто нè буди, па поради тоа тогаш ни е најпотребен надворешен стимул.