Во врска со предлог-буџетот за 2018 година, бараме Владата на РМ итно да оформи посебен Фонд за заштита на животната средина и да одвои околу 1% од проектираниот БДП за 2018 година, бараат од заедницата на еко-активисти „Скопје Смог Аларм“.

Тие потенцираат дека според Еуростат, во 2015 година Словенија одвоила 389 милиони евра, додека Бугарија одвоила 358 милиони евра за заштита на животната средина, т.е. вкупните расходи за заштита на животната средина на владите во ЕУ-28 земјите изнесувале просечни 0,8% од БДП.

„Заради катастрофалната еколошка состојба во Македонија сметаме дека Владата треба да одвои околу 1% од БДП во посебен Фонд за заштита на животната средина. Го повикуваме Министерството за животна средина итно да изготви акциски план и соодветни проекти за бараните средства“, велат од здружението.

Како илустрација за лошо приоретизирање на јавните политики, од „Скопје смок аларм“ издвојуват дека во изминативе 10 години се потрошени скоро 700 милиони евра за проектот „Скопје 2014“ според Призма – Бирн, додека годишниот буџет на Министерството за животна средина и просторно планирање варира помеѓу пет и десет милиони евра.

„Потсетуваме дека според Светската Банка (2015), како последица на аерозагадувањето македонската економија трпи годишни загуби од 253 милиони евра или 3,2% од БДП, што значи дека реалниот раст на економијата изминативе години е 0%. Овој тренд мора да запре“, апелираат од здружението.

Регресот за годишен одмор или К-15 и оваа година ќе им следува на вработените во приватните компании од македонското стопанство. Фирмите коишто не го исплатиле во претходните 10 месеци ќе мораат тоа да го направат во ноември и декември, а во случај да не го исплатат предвидени се парични и затворски казни за работодавачите.

Висината на К-15 се одредува врз основа на податоците за износот на просечната нето и бруто плата по вработен исплатена во последните три месеци. Врз основа на овие пресметки, минатата година тој износ беше најмалку 8.909 денари – најмалку 40% од просечната нето плата, а најмногу до 13.116 денари – најмногу до 40% од просечната бруто плата по вработен објавена за последните 3 месеци.

ДАЛИ ТРЕБА ДА СЕ ОЧЕКУВА ПОВИСОК К-15 ЗА 2017?

Зголемувањето на минималецот од 10.080 на 12.000 денари и постојаниот пораст на просечната бруто и нето плата по вработен во Македонија се двата фактори кои влијаат на тоа работниците на крајот од годината да добијат поголем износ за К-15 во однос на оној кој беше исплатен минатата година.

Нашата пресметка врз основа на податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС) за движењето на просечната нето и бруто плата во месец јуни покажа дека износот на К-15 за секој вработен во Македонија треба да се движи во интервал од 9.123 до 13.403 денари.

Доколку истата пресметка ја адаптираме на најновите податоци на ДЗС за месец август, тогаш износот на К-15 за 2017 година би бил уште поголем во однос на бројките добиени за месец јули. Така, минималниот износ на к-15 би бил 9.164 денари (40% од 22.912 – просечна нето плата по вработен за август), а максималниот износ би изнесувал 13.470 денари (40% од 33.675 – просечната бруто плата по вработен за август).

Шпанскиот министер за надворешни работи, Алфонсо Дастис, во разговор за АП изјави дека моменталниот раскол меѓу Мадрид и Барселона никако нема да заврши со независна Каталонија, но можно е да се прошири каталонската автономија.

Изгледа дека тактиката на Мадрид од ден на ден станува се појасна - изгледа како да се работи за старата тактика на „морков и стап“. Додека каталонскиот претседател Пучдемон и неговата влада нудеа, по завршувањето на референдумот, преговори со Мадрид, овие тоа го одбија иако знаеја дека каталонските сепаратисти многу веројатно ќе се согласат на откажување од прогласување независност кога би им била понудена посилна автономија.

Меѓутоа, Мадрид не сакаше работите да тргнат по тој тек, односно Барселона да ги има главните карти во свои раце. Прво требаше да се скрши влијанието на сепаратистите, а тоа е направено со распуштање на регионалната Влада, смена на шефот на полиција, и распишување на нови регионални избори кои треба да се одржат во декември. Последниот удар секако е вчерашниот масовен протест за шпанско единство кој на улиците на Барселона донесе, според тврдењето на Мадрид, над милион луѓе. Не беше важно ни дали мнозинството од тие луѓе се Каталонци или пак дента дошле со автобуси од цела Шпанија, факт е дека Мадрид покажа дека ја држи ситуацијата под контрола.

Одеднаш темата се промени - повеќе не се пишува за тоа која валута ќе се користи во независна Каталонија, дали таа ќе стане дел од ЕУ и.тн. Наместо тоа се пишува каде би можел Пучдемон да побара азил, во Белгија? Или можеби во Франција?

Како Мадрид успеа да го постигне тоа за помалку од 48 часа? Прво треба да се истакне дека Мадрид не беше сам - поддршката која ја доби од двете страни на Атлантикот дополнително позитивно го зацементира нивниот територијален интегритет. Во одредена рака Мадрид на Барселона и порача: „Каталонијо, ако бегаш, немаш каде да бегаш.“

Дури и да беше во некој случај мислењето на жителите на Каталонија за независна Каталонија хомогено пак ќе имаше огромни проблеми по прогласување на независност. Да се најдеш во простор вон комуникации и интеграции е нешто што која било европска држава, стара или нова, не може долго да го поднесе, односно воопшто.

Пред да тргнат со идејата за отцепување од Шпанија каталонските сепаратисти беа и тоа како свесни за политичката клима во Европа и фактот дека ден по прогласувањето независност Мадрид ќе биде затрупан со пораки од целиот континент на кои ќе пишува: „Ова е ваше внатрешно прашање и во потполност стоиме зад целосна Шпанија.“

Меѓутоа тие не надеваа на нешто кое во вакви ситуации често се нарекува „Словенечко сценарио“. Имено, Словенија, која прва прогласи независност од Југославија, првично исто така немаше поддршка од Европа, меѓутоа со тек на време ја доби. Зошто Европа го промени својот став на почетокот од 90-те во однос на Словенија и зошто сега, евентуално, би го сменила ставот во однос на Каталонија? Барселона знае дека европските изјави за поддршка на шпанското единство се напишани на многу тенка хартија, како и во 90-те во врска со единството на Југославија, а не во камен. Работите во вакви политички ситуации можат релативно брзо да се променат, посебно ако постојат фактори кои ја поттикнуваат оваа промена.

Ако Мадрид, како што некои стравуваа, веднаш во саботата наутро ги запалеше своите тенкови давајќи им наредба „право на Барселона“, тогаш би тргнале по Словенечкото сценарио. Но, иако Мадрид направи две поголеми грешки во врска со оваа криза (полицискиот напад на гласачите за време на референдумот и целосното одбивање дијалог со каталонските власти), овој пат тој делуваше прилично мудро. Ако тие повторно избереа сила тоа ќе и дадеше крила на каталонската независност. Всушност, иако тоа никогаш нема и не можат да го признаат, каталонското сепаратистичко водство дури малку и се надеваше на таквото сценарио бидејќи тогаш ќе можеа да започнат обемна кампања, која би траела, но со време би дошла до срцето на Европејците.

Наместо тоа Мадрид се одлучи на поинаква тактика - Пучдемон едноставно го прогласија за небитен. Не само тоа, туку од Мадрид вчера порача дека тој, ако сака, може слободно да се кандидира на изборите кои ќе се одржат во декември. Секако дека ова е политичка стапица - ако одбие тој станува одметник кој сака да постигне нешто вон законот и Уставот. Ако прифати тогаш истовремено прифаќа дека Мадрид е тој што ги одредува правилата на игра и повторно станува нерелевантен пред Каталонците кои му дадоа шанса.

Факт е дека Пучдемон нема со што да воспостави независност - може да прогласи, не може да воспостави. Од неколку стотини илјади до евентуално милион луѓе кои вчера мавтаа со шпански знамиња на улиците на Барселона може се одличен ПиАр на Мадрид за мобилизација, но тие луѓе не се никаков холограм, тие се таму и тие претставуваат конкретна кочница во какво било заминување на Каталонија. Ова не е и не може да биде Словенечко сценарио, ова не се сцените од улиците на Љубљана во 1990.

Пучдемон порача дека „најдобра одбрана на оствареното е давање демократски отпор на членот 155“. Што тоа значи? Замислите дека сте во независна Каталонија и во вашата глава таа ќе биде таква? Не, тоа едноставно не е доволно и на некој начин веќе е признавање на поразот. Прогласувањето независност, во такви напнати ситуации, е нешто налик класичен пуч, а секој сериозен пучист знае дека работите мора да се одвиваат екстремно брзо за да бидат успешни. Секоја пропуштена минута е подарок за другата страна која нема што да чека. Меѓутоа дури и најамбициозните пучисти научија на своја кожа како понекогаш едноставно има премалку време - на пример турските пучисти кои минатата година, по подолго време ковање подземни завери, одиграа речиси по сите правила, распоредија тенкови на клучните мостови во Истанбул, но не очекуваа дека голораките симпатизери на исламистичкиот претседател Ердоган ќе ги запрат до изгрејсонце.

Каталонија, секако, нема тенкови, меѓутоа нивното регионално раководство сеедно не направи ништо амбициозно од прогласувањето независност во петок до денес. Дали викендов одмораа по стресната седмица? Можеби. Да беа поконкретни уште во саботата наутро во јавност ќе излезеа со што било - од список на луѓе кои потенцијално ќе работата на новиот каталонски Устав, до дефинирање на новите институции, монетарна политика, надворешна политика... Наместо тоа сè изгледаше како повод за добра прослава во петокот вечерта, но подалеку од тоа не се одеше. Тоа нас повторно нè враќа до претпоставката дека Пучдемон и неговите всушност не ни имале во план полна независност, бидејќи ако ја имале каде е тој план? Наместо тоа тие сакаа нешто да искомбинираат со идејата дека Мадрид ќе им даде поголеми овластувања ако доволно го преплашат со отцепување.

Наместо тоа добија уште посилен Мадрид и сè заедно тоа неодоливо потсетува на ситуацијата во Ирак само што нема пукање. Претседателот на ирачки Курдистан поднесе оставка и со тоа таа приказна за независност, барем за сега, завршува. Дали сега слично ќе се случи во Каталонија? Можно е. Имено, шпанските обвинители потврдија во петок дека против Пучдемон се крева обвинение за „побуна“, престап кој се казнува со до 30 години затвор. Значи, морковот е за новите каталонски власти кои ќе бидат формирани по изборите на 21 декември, за кога се најавени новите избори во Каталонија, е неслужбената понуда за можеби и „поголема автономија“, а стапот е за Пучдемон кој викендов не го мина прогласувајќи нови институции на независна Каталонија туку размислувајќи за тоа дали да се остане или да се бега од земјата.

Глобалната истрага на германски Suddeutsche Zeitung и британски BBC и Guardian, открива дека некои од најголемите светски компании, челници на држави и истакнати лица од светот на политиката, спортот и забавата своите богатства сокриле во тајни даночни оази.

Аферата е наречена "Paradise Papers", а во неа се вмешани кралицата Елизабета Втора, некои членови од администрацијата на Доналд Трамп, главниот финансиер на канадскиот премиер Џастин Трудо, но и некои големи компании како што се Nike и Apple.

Околу 10 милиони фунти на британската кралица, утврдила истрагата, биле вложени во фондови на Кајманските острови, а еден дел од нејзините пари завршил кај претприемач обвинет за искористување на сиромашните. Како што пренесува BBC, нема назнаки дека кралицата направила нешто илегално или дека не плаќа данок, но се поставува прашањето дали кралицата треба да вложува на оф-шор сметки.

"Paradise Papers" открива и оф-шор бизниси на членови на кабинетот на Трамп, но и компании кои што се во сопственост на зетот на Путин. Интересно е тоа што Фејсбук и Твитер примиле стотина милиони долари инвестиции за кои што трагата на парите води до руски државни институции.

Инаку, на овој истражувачки проект работеле дури 94 медиумски куќи, истрагата опфатила 13,4 милиони документи, а опфатени се 120 лица.

Како што беше случај и со минатогодишната афера наречена "Panama Papers", и овој пат до тајните документи стигнале новинарите на германски Suddeutsche Zeitung од каде што подоцна ги вклучиле и од Меѓународното здружение на истражувачки новинари за да ја надгледуваат истрагата.

Од две угледни компании за оф-шор услуги од Бермудите и од Сингапур во јавноста протекле 13,4 милиони доверливи документи кои што ги откриваат даночните тајни на најбогатите луѓе на светот, а повеќето од тие документи протекле од оф-шор адвокатската канцеларија Appleby со седиште на Бермудите. Од компанијата веднаш се огласија и преку соопштение порачаа дека „нема докази за никакви злоупотреби на компанијата, како и на нејзините клиенти“ и додадоа дека Appleby „не толерира незаконски работи“.

Над 120 политичари од 50 земји

Документите покажуваат колку длабоко оф-шор финансискиот систем е поврзан со испреплетените светови на политичките играчи, приватното богатство и корпоративните гиганти, велат од Меѓународното здружение на истражувачки новинари. На документите со големина од 1,4 терабајти можат да се најдат над 120 имиња на политичари од 50 земји.

Од Sueddeutsche Zeitung кои што го објавија скандалот синоќа, тврдат дека големите компании и најбогатите луѓе на светот ги кријат своите пари во даночните оази. Се споменуваат имињата на големи финансиски институции како што се Citigroup и Bank of America, но и компании како Nike, Apple и Uber.

После избивањето на аферата се огласи и поранешниот министер за финансии на Бермудите, Боб Ричардс кој што застана во одбрана на даночните пракси во оваа островска држава.

„Нашата работа е да ги собираме вашите даноци“, порача министерот.

За Трамп веќе станало обичај да не ја почитува првата дама, но сега се поставува и прашањето - дали покажал непочитување и кон јапонскиот цар?

Американскиот претседател Доналд Трамп, во рамките на турнејата во Азија, денес пристигнал во Јапонија, а коментаторите на социјалните мрежи имале што да кажат за неговото однесување. Засега му замеруваат три работи, но како што тргнало, до крајот на посетата на оваа земја би можело да има уште. 

Имено, при доаѓањето во резиденцијата на царот Акихито и неговата сопруга, царицата Мичико, американскиот претседател повторно ја "заборавил" својата сопруга во автомобилот. Тој излегол од службеното возило и веднаш тргнал кон царот и царицата, без да ја чека првата дама, која отпосле му се приклучила. 

Втората работа која ја забележала јавноста, е поздравот со јапонскиот цар. Иако според јапонската култура почит се искажува со поклонување, Трамп само ја притиснал раката на царот и царицата. 

Неговите претходници биле критикувани поради поклонувањето пред царот, бидејќи дел од американската јавност, очигледно оној дел кој не е запознаен со тамошната култура, смета дека така се покажуваат како инфериорни. 

Во меѓувреме се појавила и фотографија од Трамп како фрла храна за риби во рибник, за време на посетата на палатата на јапонскиот премиер Шинзо Абе. 

Според снимката, јасно е дека Трамп само го следел тоа што го правел Абе. Но, критичарите и за тоа имале забелешка и се прашуваат - зошто таков израз на лицето кај претседателот на САД? 

Американскиот претседател во текот на посетата на Јапонија со своите домаќини разговорал за меѓусебните трговски односи.  

"Трговската размена меѓу САД и Јапонија не е израмнета и за неа мора повторно да се преговара. Морам да кажам дека во последните децении Јапонија победува во трговската размена", рекол Трамп. 

"Јапонија продава милиони автомобили во САД, а Јапонија увезува многу малку американски возила", додал американскиот претседател. 

Во првите девет месеци од 2017-тата година, трговскиот дефицит на САД со остатокот од светот се зголемил за 9,3 проценти.

 

Нашите сништа беа да имаме своја земја, да основаме семејство и да ги тренираме децата да бидат убијци, војници, да одат во џихад, рекла 33-годишната Тања Георгелас, зборувајќи за својот брак со Џон Георгелас, Американец кој преминал во ислам и стекнал висока позиција во исламистичките кругови.

Тања во Далас сега посетува црква со момчето Крег и се радува на животот во кој своите деца ќе ги воспита водејќи се по други приоритети. Го опишала својот пат од Англија до Сирија и конечното враќање во Америка. Како девојка живеела во Лондон. Нејзиното семејество е со потекло од Бангладеш, па често поради тоа, вели, трпела омаловажување. Нападот на кулите Близначки на 11. септември 2001. година за неа, вели, бил моментот кога се радикализирала. 

"Имав 17 години кога сите гледавме како се рушат зградите. Следниот ден во училиште и кажав на една пријателка - Нели е страшно ова што се случи? - а таа ме погледна и кажа - "Дали е навистина?". Во тој момент станав многу џихадистички настроена", вели Тања. 

Џон го запознала преку интернет, а заедно сонувале за калифат. 

Неколку години по протестот поради војната во Ирак, кај некои мажи видела листови со адреси, а на некои имало и списоци со интернет сајтови. На еден од нив го запознала Џон, син на доктор во американската војска. 

Џон имал проблематична младост, бил исфрлен од училиште бидејќи бил наркоман. Кратко по 11. септември се преобратил во ислам. Парот се заљубил разговарајќи за џихад и за сништата за калифат. Се венчале во 2004. година. Имале три деца, а четвртото било на пат, кога во 2013. година почнале да разговараат за приклучување кон ИСИС во Сирија. 

"Џон сакаше да оди во Сирија, но јас реков дека не сум подготвена. Не сакав да одам додека децата се уште мали", рекла Тања. 

Но, сепак отишле. Тања била во петтиот месец од бременоста, а со себе ги понеле и трите мали деца. 

"Тогаш имав деца само поради една причина, а тоа е да можат да му служат на Бога како муслимани, како муџахедини", признала таа. 

 

По неколку дена во Сирија, таа и децата се разболеле. Џон прифатил да се вратат во Тексас, а во тоа и помогнале неговите родители. Кога се вратила од Сирија со децата, Тања побарала развод. До денес Џон се наоѓа во Сирија. Тој е Американец со најголема моќ во ИСИС. 

Тања по некое време повторно се одлучила да се приклучи на интернет страните за пронаоѓање на парови. На една оставила порака, а ја изненадил одговорот што го добила. 

"Имам четири деца, сопругот ме остави за да стане следен Осама Бин Ладен. Добив 1.300 одговори", вели Тања. 

 

Набрзо го запознала своето сегашно момче Крег. Тој ја запознал со своите вински подруми, па се преселиле во руралниот дел на Далас. Заедно одат во црква. 

"Ми кажа се во нашиот прв разговор. Ми кажа дека сопругот и е член на ИСИС, а јас реков дека тоа не ми пречи", вели Крег. 

Тања е среќна, децата и се здрави и паметни, а најважно е што ја напуштила Сирија. Голема желба и е да работи во програми за дерадикализација, со поранешни терористи. 

"Успеав да заминам од Сирија, а моите деца се среќни, здрави и паметни", рекла Тања. 

 

 

Тони Цетински вчера во Ровињ прегази 62-годишен маж, кој смртно настрадал.

Несреќата се случила на улицата “Пуста”, а сè уште не е познато дали смртта е последица на несреќата или е во прашање нешто друго. 

Имено, на ровињската полиција ѝ било јавено дека на улицата “Пуста” бил прегазен 62-годишен маж од страна на автомобил со марка “Meрцедес” со кој управувал Тони Цетински.

Некои медиуми пренесуваат дека ровињската “Пуста” улица е “едносмерна и многу тесна така што во неа е речиси невозможно брзо да се вози”. Но, на оваа снимка од емисијата “Star in the car”, за жал се гледа дека тоа е возможно.

Секако, оваа снимка не значи дека Цетински и овојпат возел брзо. Снимката е направена за потребите на забавната емисија и нејзината намера не е да имплицира дека вчерашната несреќа е поврзана со неа.

Ограничување на брзината на улицата

Шефот на смена на полициската станица во Ровињ изјавил дека улицата е многу тесна и дека ограничувањето на брзината е мало. Исто така, тој изјавил дека нема податоци за бројот на несреќи на таа улица, но и дека не се сеќава кога последен пат се случила несреќа на ова место.

Детали од несреќата

Полицијата објавила детали од несреќата во кои стои дека алкотестот на возачот на Мерцедесот е негативен.

 

“Во несреќата која се случи на 3-ти ноември околу 14 часот, на улица “Пуста” во Ровињ смртно настрада 62-годишен маж.

Полициските службеници заедно со надлежниот државен обвинител спровеле истрага на местото на несреќата и утврдиле дека истата се случила кога 48-годишниот маж управувал со личниот автомобил Мерцедес со пулски регистарски таблички по коловозот на улицата, и при доаѓање во остар и непрегледен свиок, со автомобилот го прегазил 62-годишниот маж.

Телото на починатиот е пренесено на Одделот за патологија на Општата болница во Пула, каде по налог на државниот обвинител ќе биде направена обдукција, со цел да се утврди причината за смртта”, објавиле од полицијата.

Со трендовите на лобирање на нафтени, гасни и други компании кои заработуваат на јаглен, при што се вложуваат милијарди евра и долари во промоција на користење на фосилни горива, светот е се подалеку од тоа во овој век да се спаси од глобално затоплување поголемо од 2 степени, што е договорено од светските нации со Парискиот климатски договор.

Уште помалку е веројатно дека ќе сопре на 1,5 степени, што е предложено како посебно амбициозна цел. 

Како што сега стојат работите и според најоптимистичките предвидувања, светот до 2100. година со вакво темпо ќе биде потопол за 3 степени Целзиусови. 

 

Само пет години откако во официјалните предвидувања растот на морето од 1,5 метри се сметало за екстремна прогноза, наеднаш излегува дека и умерените предвидувања се неколку пати полоши од тоа. 

Еве што ќе се случи со јадранскиот брег и хрватските градови на море во случај на раст на морето од 9 метри, што е во склад со извештајот на PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the U.S.A. 

Со раст на нивото на морето од само еден или два метри, сите брегови на Јадранот ќе бидат поплавени.  

 

Во случај на пораст на нивото на морето од 9 метри, Трогир, како и половина од Солин, Каштел, Полјуд во Сплит, Диоклецијановата палата, Лоре, пристаништата, ќе бидат атракција за нуркачите. 

Долината на Неретва е најранливо подрачје во Хрватска на климатските промени. Во случај на пораст од четири метри, исчезнуваат Опузен, Метковиќ и Плоч, а Чапљина добива своја ривиера. Морето нема да застане тука, па ќе ја поплави и Чапљина. Морето ќе дојде на половина пат до Мостар. Земјоделството ќе умре, а ќе настрадаат и најнаселените делови на сите хрватски острови. 

 

Стариот град на Дубровник во најголем дел ќе биде под вода. Ќе настрадаат Цавтат и Купара. Задар со порастот на нивото на морето од 9 метри ќе исчезне. Тоа што нема да биде потопено, ќе биде уништено од големи олуји.  

Трсатската градина во Ријека ќе се издигне над самата морска површина, а се пониско од тоа ќе биде под вода. 

 

Под море ќе бидат сите знаменитости од овој град, кои ќе се паметат само од разгледниците. 

Слично нешто ќе се случи и со Пула, а ќе страда и Истра. Раша повеќе нема да биде река, туку длабок морски залив. Ќе исчезнат Пореч, Врсар, Новиград и Ровињ, а Мотовун ќе биде град на море. 

 

 

Белгискиот обвинител денес потврди дека претседателот на каталонската влада, Карлес Пуџдемон утринава им се предаде на полицијата со уште четири поранешни министри на каталонската влада.

Портпаролот на обвинителот изјави дека Пуџдемон и министрите денес на пладне ќе бидат сослушани од белгискиот судија и дека до утре наутро ќе се знае за нивната судбина, пренесува Ројтерс. 

Белгиското државно обвинителство соопштило дека и претходно се размислувало за апсење на Пуџдемон и четворицата членови на распуштената регионална влада.

Променетиот каталонски лидер Карлес Пуџдемон синоќа изјавил дека е подготвен да соработува со белгиските власти, откако Шпанија побарала Европски налог за негово апсење.

 

"Подготвени сме за соработка со белгиското правосудтство, откако беше издаден Европскиот налог за мое апсење од страна на Шпанија", напишал Пуџдемон на својот Твитер профил.

Иако Пуџдмон не прецизирал каде се наоѓа моментално, се претпоставува дека тој е во Белгија, каде тој и членовите од каталонската влада побегнале пред една седмица.

 

Белгиската влада нема да влијае врз неговата судбина, изјавил министерот за правосудство Коен Генс. Тој исто така рекол дека европскиот налог за апсење била потполно легална постапка.

"Ќе го предадеме на истражен судија во текот на следните денови", изјави Ван дер Сипт.

Московската полиција уапсила 263 учесници на денешниот митинг во центарот на руската престолнина, кој не бил дозволен да се одржува.

Полицијата запленила пиштоли, ножеви, маски, челични шипки и друго оружје од приведените лица. Се наведува дека лидерот на екстремистичкото движење "Артпадгатовка", Вјачеслав Маљцев ги повикал неговите поддржувачи да присуствуваат на митингот во центарот на Москва за да ја изразат нивната разочараност и недоверба од Владата.

 

ТАСС наведува дека судот во Краснојарск на 26 Октомври ја прогласи оваа организација за екстремистичко движење. Руската федерална служба за безбедност во петокот уапсила четири лица за кои се сомневале дека подготвуваат напад на административната зграда и полицијата во Москва за време на претстојниот празник.

 

Од ФСБ велат дека уапсените лица се членови на групата "Артпадгатовка" и за кои се сомнева дека подготвувале напад за Денот на националното единство кој се празнува во Русија.

 

Таа група била основана од активистот на опозицијата во Русија, Вјачеслав Маљцев кој минатата година се кандидирал на изборите. Оваа акција требало да се реализира во уште пет градови, но полицијата на време ја спречила. Маљцев ова лето ја напуштил Русија, а против него е покрената тужба за екстремизам.

loading...