На снимката која ја снимиле надзорните камери, во една игротека на Филипините, забележан бил ужасен момент.

Имено, младо момче се нафрлило на 12-годишно девојче. 

Неименуваното малолетно девојче било нападнато додека седело пред компјутер. На снимката се гледа како од зад грб и приоѓа момче кое ја повлекло за коса, и ја поместило главата назад, а потоа почнало да ја бакнува. Момчето веднаш по бакнежот почнало да бега.

Според зборовите на мајката на девојчето, таа се чувствувала потресено и цело време плачела.

Исто така, мајката целиот случај го пријавила во полиција, а помош во пронаоѓањето на напаѓачот ќе дадат и снимките од надзорните камери.

Од полицијата изјавиле дека обиле пријава, но дека и натаму не го фатиле осомничениот.

Нема одложување на либерализацијата на пазарот на електрична енергија. Од 1 јануари следната година и домаќинствата слободно ќе може да избираат од кого ќе се снабдуваат со електрична енергија. Ќе имаат избор да останат кај универзалниот снабдувач, за што постапката за избор треба да почне во септември, или да изберат кај трговците кои имаат лиценца за тоа, а во моментов се 20-тина. На регулираниот пазар остануваат истите услови за снабдување со електрична енергија како и досега со задржување на евтината тарифа.

– Пролонгирање не е можно. Законот е јасен. Либерализацијата почнува со изборот на универзалниот снабдувач, односно очекувања се некаде на почетокот на 2019 година. Може да почне либерализацијата и без изборот, бидејќи до изборот на универзалниот снабдувач оваа дејност ќе ја врши ЕВН Македонија, изјави денеска претседателот на Регулаторната комисија за енергетика Марко Бислимовски пред подготвителната седница на која треба да се донесат подзаконските акти.

Постапката за избор на универзален снабдувач, како што рече, треба да почне меѓу 3 и 5 септември и тоа на меѓународен тендер што го спроведува Владата и се очекува до крајот на годината да се избере.

Според него не се очекуваат промени на цената на електричната енергија за домаќинствата со воведување на универзалниот снабдувач и оти е поволно тие да останат во регулираниот пазар.

– АД ЕЛЕМ ќе биде најголем добавувач на универзалниот снабдувач, така што од аспект на цени на регулираниот пазар не се очекуваат некои промени. Имајќи ја предвид постоечката цена на ЕЛЕМ и постоечките цени на пазарот на електрична енергија во овој момент во РМ за домаќинствата би било поповолно со овие услови кои ги имаме сега да останат на регулираниот пазар, истакна Бислимовски.

Тој додаде дека кај оние домаќинства што ќе изберат да се снабдуваат преку универзалниот снабдувач ќе остане концептот на евтина струја. На регулираниот пазар, посочи, ќе важат истите услови како што се и досега во однос на евтината тарифа за домаќинствата. Евтината струја не се укинува, таков е и предлог-текстот што се разгледува на подготвителната седница на Регулаторната комисија за енергија.

– Постои заштитен механизам со воведување на универалниот снабдувач и обврска тој да купува од АД ЕЛЕМ со цел да се избегнат какви било ценовни шокови. Очекувам дека цената ќе остане непроменета за домаќинствата и ќе биде поповолна на регулираниот пазар на електрична енергија, имајќи ги предвид цените на слободниот пазар, рече Бислимовски кој додаде дека доколу дојде до намалување на цената на слободниот пазар, домаќинствата и малите потрошувачи во секој момент имаат право да излезат од регулираниот пазар и да бидат снабдувани на слободниот пазар и повторно да се вратат на регулираниот пазар.

На домаќинствата, според сегашната состојба, им стојат на располагање и 20 снабдувачи со електрична енергија кои имаат добиено лиценца, но оти активни се меѓу седум до девет снабдувачи, а Бислимовски очекува тие да бидат иновативни и да дадат понуди за домаќинствата.

Бислимовски оцени дека досега либерализацијата на пазарот на електрична енергија е исклучително корисна за компаниите кои излегоа на слободниот пазар на електрична енергија, имајќи ги предвид цените во моментов на регулиранито пазар и на слободниот пазар.

– Има компании, рече, кои своите трошоци ги намалија и за 20 проценти во однос на регулираниот пазар, а очекувам со либерализацијата малите потрошувачи, пред се комерцијалните објекти да си ги намалат своите трошоци за електрична енергија, имајќи предвид дека нивната цена е околу 150 евра за мегават час на регулираниот, а на слободниот пазар е некаде помеѓу 55 и 60 евра и на тоа кога ќе се додадат и мрежарините се очекува да се намалат нивните трошоците.

Новина, како што посочи претседателот на РКЕ, е што производителите и потрошувачите ќе имаат можност за обесштетување поради намален квалитет на испорачана електрична енергија и поради неиспорочана електрична енергија и производителите да имаат право на соодветен надомест на штета од страна на операторот на преносниот систем – МЕПСО и од страна на операторот на електро-дистибутивниот систем тоа е ЕВН од Скопје.

Регулаторната комисија за енергетика до 5 септември треба да ги донесе сите подзаконски акти, а потоа да се распише тендерот за избор на унивезален снабдувач со електрична енергија. Се очекува целата постапка да заврши до крајот на годината и од 1 јануари да профункционира.

На крајот на јуни 2018-та година, долгот на САД достигна рекордни 21.21 илјади милијарди долари. Тоа е 6,9% повеќе од една година порано, пишува „MarketWatch“.

Кој го има најголемиот дел од овој долг?

Одговор – најмногу самите Американци.

Вкупно 70 отсто од националниот долг е од страна на владата, институционалните инвеститори и Федералните резерви. Помалку од 30% од долгот е кон други земји, а Кина и Јапонија се на врвот на листата.

Американските институции, како што се приватните и јавните пензиски фондови, како и индивидуалните инвеститори, сега имаат долг од 6,89 илјади милијарди долари. Речиси 80% од зголемувањето во текот на изминатата година е нивно.

Странските играчи денес имаат државни обврзници и обврзници за 6,21 илјади милијарди долари. Иако долгот во сопственост на Кина и Јапонија опадна од 2015-та година, тие се уште се само две земји со над 1 илјади милијарди во обврзници и државни хартии од вредност.

Кина има 1,18 илјади милијарди долари, а Јапонија има 1,03 илјади милијарди долари, со што ја зазема втората позиција, а по 300 милијарди долари имаат Бразил и Ирска. Во рангирањето се исто така Велика Британија, Швајцарија, Луксембург и други.

Кинеските инвеститори и владата најверојатно дури држат уште повеќе од американскиот долг, бидејќи при купувањето на обврзници или државни хартии од вредност може да ги користат земји, како Хонг Конг, Луксембург или Кајманските Острови, каде даноците се или нула, или доста пониски во однос на локалните.

Рускиот долг продолжува да опаѓа, при што најновите податоци достигнуваат 15 милијарди долари од 153 милијарди долари во средината на 2013-та година.

Само американската влада има долг од 5,73 илјади милијарди долари инвестирани преку системот на осигурување и пензиските фондови. Федералните резерви исто така се главен носител на обврзници и државни хартии од вредност од 2,38 илјади милијарди долари. Сепак, во споредба со претходната година, имаше пад од 85 милијарди долари.

Власта се фали дека мерките за вработување даваат резултат, бизнисмените се жалат дека тешко доаѓаат до квалификуван кадар, а експертите велат дека е тешко да се процени колкав ефект навистина имаат субвенциите, обуките, доквалификациите кои ги спроведува Агенцијата за вработување.

Многу невработени луѓе, малку квалификуван кадар 

Бизнисмените велат дека пазарот на труд има сериозни дисбаланси – вишок на правници и економисти, недостаток на работници и продавачи.

„Постои јаз меѓу она што е потреба на работниот процес и тоа што системот го произведува како кадар. Имаме разлика и недостаток на практична работа која што треба да ги подготви учениците особено во средното стручно образование за кога ќе го завршат образованието да бидат подготвени да влезат во производствените процеси“, вели Татјана Штерјова од Стопанската комора на Македонија.

И инсистирањето да се заврши факултет односно да се добие диплома предизвикува проблеми на пазарот.

„Ние се соочуваме во ситуација кога имаме премногу кадар со високо образование. Фабриките побаруваат кадар со средно образование, а луѓето со факултет не се мотивирани да аплицираат зашто платите секако се на ниво кое соодветствува со позицијата“, објаснува Александар Милошевски од Сојузот на стопански комори.

Бизнисмените сметаат дека мерките за практиканство и обука кои досега ги организираше Агенцијата за вработување дадоа резултат но тој е ограничен, потребна е реформа на целиот систем за да се испеглаат дисбалансите на пазарот на труд.

Што вели анализата на НБРМ?

Разликата меѓу понудата и побарувачката на вештини е еден од најголемите предизвици со кои се соочува пазарот на труд. Ова го заклучуваат и експертите на Народната Банка (НБРМ) во најновата анализа на оваа тема.

„Иако дел од оваа разлика е циклична и се поправа самата од себе преку економското закрепнување, сепак во голем дел таа е од структурен карактер. Има тренд на намалување на бројот на слободни работни места во речиси сите сектори што укажува на поволно движење кое пред се е резултат на образовните реформи особено на задолжителното средно образование“ се наведува во публикацијата „Движење на основните показатели на пазарот на труд и активните мерки на пазарот на труд во справувањето со невработеноста: искуството на Македонија“ од авторите Анета Крстевска и Маја Илиевска.

Анализата што ја направиле тие покажува дека најголем дел на слободни работни места има во категориите сервисни услуги и продажба, дури една третина од вкупниот број. Висока побарувачка има и за технички и професионален кадар, а во помал обем за основни занимања како работници во индустријата и градежништвото.

Колку мерките даваат резултат?

Активните мерки кои се спроведуваат преку Агенцијата за вработување вклучуваат: кредити и грантови за самовработување, субвенции за ангажирање на работници, обуки и доквалификации.

Анализата на НБРМ покажува дека со ваквите мерки се започнало во 2007-та, обемот растел се до 2011-та, а оттогаш се спроведуваат се помалку.

„Во периодот 2007 – 2016 најкористени се тренинзите чија цел е подобрување на способностите на невработените преку стекнување на специфични вештини… Дел од тие тренинзи се специфични како занаетчиство, туризам, обезбедување, програмирање“ се наведува во анализата на НБРМ.

Пасивните мерки го вклучуваат надоместокот што го добиваат невработените од државата.

„Постои тренд на намалување на бројот на луѓе кои се корисници на компензација за невработеност што соодветствува на намалувањето на стапката на невработеност и / или построгите критериуми за доделување на поддршката“ стои во документот.

Ефектите од активните и пасивните мерки е тешко да проценат пред се поради краткото време на нивна имплементација, нередовноста на дел од нив како и променливата динамика во текот на годините, велат експертите на Народната Банка. Сепак, заклучуваат дека интензивирањето на мерките соодветствува со намалувањето на стапката на невработеност.

Влада: „Гаранција за млади“ дава резултати

Владата минатата недела се пофали дека мерките давале солидни резултати. Десетината мерки и програми од оперативниот план за вработување се скоро 100 отсто реализирани, а пилот програмата Младинска гаранција се покажа како исклучително ефикасна, соопштија министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска.

„Овие мерки даваат резултати, трендовите се позитивни и со тоа очекуваме позитивно да влијаат на невработенoста, особено кај младите во Македонија. Трендот на зголемување на буџетот за оперативниот план ќе продолжи и во следните години, а по завршувањето на пилот програмата Гаранција за младите, Владата ќе направи темелна анализа за тоа колку пари ќе се издвојат за идната година“, рече Царовска.

„За оваа програма за учество аплицираа 2.184 невработени лица, а 1.521 од нив успешно ги завршија обуките за развој на претприемаштвото и развој на бизнис план. Во 2018 година беа креирани 920 бизнис планови, од кои 361 се веќе селектирани за регистрација на фирми“, рече Јовановска.

Македонија трета во светот по младинска невработеност

Од друга страна процените на Меѓународната организација на трудот велат дека со 50.1% младинска невработеност, Македонија била на трето место во светот по невработени млади во 2017-та.

На листата ја објави Светската Банка со поголема невработеност се само Јужна Африка со стапка од 54.2% и Босна и Херцеговина со 67.5%.

Од регионот, пак, освен Босна најголема младинска невработеност има Грција (47.4%), Србија (33.7%), Хрватска (29.4%), Словенија (15.4%), Бугарија (15.0%).

Според дефиниција млади невработени се лицата од 15 до 24 години кои се подготвени да работат и кои презеле активности да најдат работа во последните четири недели.

АВРМ: 7.745 слободно место

На веб страницата на Агенцијата за вработување (АВРМ) има 7.745 слободно работно место.

Се бара секаков кадар –магационери, молери, продавачи, раководители на производство, специјалисти, комерацијалисти, возачи, обезбедувачи на лица и имот, електромонтери, специјалисти за човечки ресурси, бравари, општи амдинистратори, директори, дистрибутери, службеници за организирање патувања…

Истражувањата на Агенцијата за вработување покажуваат дека во земјава има хроничен недостиг од квалификуван кадар во одредени дејности.

Од оние со завршено високо образование се бараат: програмери, информатичари, градежни инженери, архитекти, машински инженери, електроинженери, технолози, фармацевти, графички дизајнери.

Од луѓето со средно или со вишо образование се бараат: комерцијалисти, техничари, медицински сестри, администратори, леари и слично.

ДЗС: 8.331 слободно работно место

Државната статистика (ДЗС) пак измерила дека во првиот квартал од годинава имало 8.331 слободно работно место. Најмногу работници се бараат во секторите преработувачка индустрија (2.423), трговија (1.828) и административни дејности (779).

Најмногу работници се бараат во скопскиот регион (4.137), а најмалку во северноисточниот (191).

Последните податоци на ДЗС за невработеноста покажуваат дека стапката во првиот квартал изнесувала 21.6% односно дека во земјава има 749.892 вработени и 206.748 невработени.

https://denar.mk/

Средновековниот црногорски град Котор, сместен во величествениот Бокакоторски залив, преживеал многу војни и олуји. Сега се соочува со друг вид на напад. Огромните крузери со многу туристи му се закануваат на местото кое со години се опишувало како скриен дијамант.

Брегот кој Лорд Бајрон го опишал како "најубав спој на копно и море" сега е место на незапирлив развој на недвижнини. Стариот град обиколен со бели ѕидини станал алтернатива за патниците кои се обиделе да го избегнат масовниот туризам кој го задушил Дубровник.

Минатата година популарниот Дубровник, препознатлив по средновековните ѕидини и вброен во листата на УНЕСКО за културни наследства исто како и Котор, станал синоним за туристичка загушеност, поради што и се нашол на некои листи за пренатрупани дестинации кои е пожелно да се избегнуваат. Слична судбина му се заканува и на Котор.
"Котор некогаш беше препознатлив по тоа што е поавтентичен од Дубровник, но сега се изедначивме", рекла Сандра Капетановиќ од "Expedita", которска група архитекти која заговара одржлив развој.

"Го претвораме во град на сувенири", додава Капетановиќ и нагласува дека растот на цените на недвижнините предизвикува затворање на книжарници, мали фирми и продавници.

Минатата недела патописецот "Lonely Planet" твитувал фотографија од огромен крузер кој запловил во Котор, чие пристаниште може да прифати четири такви одеднаш, што придонесува за бројка од околу 10.000 посетители дневно на врвот од сезоната.
"Вчера три одвратни џинови го блокираа заливот. Ја уништија Венеција и Дубровник. Останува надежта дека нема да го уништат и Котор", напишал Петар Драгичевиќ.

УНЕСКО, кој го вброил Котор во листата Светски наследства од 1978. година, веќе со години предупредува на новите градби кои се закануваат на главната привлечност на Котор - хармонијата на градот и пејзажите.

Пред две години тоа тело на ОН се заканило со отстранување на Котор од Листата, што било знак за будење на властите на Црна Гора, па минатата година одлучила да наметнат привремен мораториум на новоградбите.


"Прашање е што понатаму. Сведочиме време во кое ќе направиме или големи промени или ќе бидеме целосно опустошени, ако избереме само бркање на профит", вели Ана Нивес Радовиќ, шефица на месната туристичка заедница.

Црна Гора некогаш била магнет за елитното друштво, ја посетувале холивудски ѕвезди и членови на кралски семејства. Туристичката индустрија доживеала крах за време на војните кои довеле до распад на Југославија во 90-тите. Откако малата земја со само 600.000 жители прогласила независност во 2006. година, се посветила на изградба на инфраструктура.


Туризмот опстанал во текот на светската финансиска криза во 2008. година и сочинува четвртина од БДП-то на Црна Гора. Земјата годишно ја посетуваат 2 милиони луѓе, во главно во лето. За тоа време туристите вршат притисок на градовите и комуналната инфраструктура, рекол државниот секретар во Министерството за туризам, Дамир Давидовиќ за агенцијата "AFP".

Клучниот проблем лежи во порастот на бројот на приватното сместување кое влијае на работењето на хотелите и го менува карактерот на заедницата, бидејќи голем број на мештани во лето излегуваат од своите домови за да ги изнајмуваат на туристи. Порастот на он-лајн платформите за изнајмување како "Airbnb" само го зголемиле проблемот.


Давидовиќ додава дека изнајмувачите на приватно сместување оперираат во сивата зона, односно не регистрираат ги регистрираат недвижнините за да избегнат плаќање на данок. Раде Ратковиќ, професор по туризам од Будва, вели дека неговиот град го напаѓаат "зградишта".

Загледан во плажата во Улцињ, локалниот новинар и експерт за туризам, Мустафа Цанка, мавтал со главата, пишува "Blic.rs".

"Сообраќај, паркирање, струја...со толку туристи тоа е напад на инфраструктурата и тоа им оди на нерви на локалните жители", рекол Цанка додавајќи дека сепак "сите кои работат во туризам живеат за тие 45 дена".

Сепак, цанка е загрижен за иднината.

"Сведочиме алчност и конзумеризам кои го јадат нашето подрачје, а сега и нашата иднина", вели тој.

Учебната година ќе започне на 3 септември. Првиот училишен ден е возбудлив за сите, но најмногу за првачињата. Родителите исто така се возбудени им се насолзуваат очите и сеуште неможете да увидите дали се од радост и гордост, или од страв и загриженост. Во тој момент секој родител се прашува: ”Дали ќе се навикне?”, ”Дали ќе му биде тешко без мене?”, ”Дали ќе успее лесно да се прилагоди?”.

Но, дали сите родители ќе можат да ги испратат своите првачиња, деновиве е актуелна тема на социјалните мрежи.

-Работам во јавна администрација, оваа година мојот син ќе биде прваче.Според Законот секој вработен има право тој ден да биде ослободен од работните обврски. Посебно е важен моментот кога заедно со ваштот дете ќе се запознаете со неговата учителка и ќе го разгледате училиштето, вели Ирена.М.

Согласно член 28 од Општиот колективен договор за јавниот сектор, работникот има право на платен одмор од еден ден за првиот училиштен ден на своето дете. 

Од Министерството за труд и социјална објаснуваат дека ова отсуство, согласно колективниот договор, како и сите останати случаи на платен одмор заради лични и семејни околности, се остварува без оглед на барањата на процесот на работата и се користи во деновите на основот.

Полицијата верува дека картелот кој го води Ел Менчо моментално е најголемиот и најмоќниот картел во светот на производството и трговијата со наркотици.

Хоаким Гузман, попознат како Ел Чапо, повеќе не е најопасниот нарко бос на светот. Имено, американските власти проценуваат дека од него сега далеку помоќен е Немесио Осегера Сервантес, попознат како Ел Менчо.

Пол Крејн кој што ја предводеше американска ДЕА во апсењето на Ел Чапо, го означи Ел Менчо како „непријател број еден“. Крејн неодамна потврдил дека Ел Менчо располага со армија составена од повеќе илјади „лоши момци“.

 

На почетокот на овој месец, американските истражители се сретнале со мексиканските колеги во Чикаго за да го идентификуваат 52-годишниот Сервантес, откако тој го превзел озлогласениот нарко картел „Халиско“. На состанокот било договорена соработката на американските и мексиканските власти со цел што е можно поскоро да биде уапсен Ел Менчо.

Картелот „Халиско“ во меѓувреме го превзел и картелот „Синалоа“ кој што порано го водеше Ел Чапо и доминираше со мексиканското подземје, а според информациите на ДЕА, потоа картелот воспоставил бројни криумчарски канали кон САД, Европа и Азија. Дека агентите до некаде успеале да му влезат во трага на Ел Менчо потврдува и минатогодишното апсење на Росалинда Гонзалез Валенсија која што била главна сметководителка на картелот „Халиско“.

Против Ел Чапо кој што минатата година беше екстрадиран во САД, во ноември оваа година започнува судскиот процес во кој што тој е обвинет за перење на пари и криумчарење на дрога. Неговиот „Синалоа“ картел иако се уште функционира, тој ја нема некогашната криминална моќ.

 

“The Post”пренесува дека во самиот картел имало судири, а тоа на Ел Менчо му овозможило го лансира својот картел на врвот на нарко пазарот.

„За разлика од останатите картели, тие функционираат како паравоена организација. Со челична рака ја превзедоа контролата над „Халиско“, поставувајќи блокади на патиштата и одземајќи возила за да ја докажат својата моќ“, изјави Крејн за “The Post”.

Сервантес веќе има големо криминално минато. Во 2015-та година организирал напади на неговата паравоена организација на позициите на мексиканските безбедносни сили. Со запаливи бомби биле нападнати бензински станици и банки, а членови на неговиот картел собориле и воен хеликоптер при што загинале девет мексикански војници.

Резултат со слика за el mencho

Реформите во судството, спроведување на внатрешните процедури во однос на договорот за решавање на прашањето за името, обезбедиување поголема отчетност и соодветен надзор над разузнавачките и безбедносните служби, проверка на внатрешните процедури за испраќање на вооружени сили во странство… се дел од упатствата што Владата на Република Македонија ги прими од НАТО, а кои треба да се исполнат во временски период од 18 месеци.

Министерствата, во координација со Владата, ќе мораат да исполнат голем број економски, политички, безбедносни и судски услови, кои треба да бидат реализирани до крајот на април 2020 година.

Во документот испратен од генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, меѓу политичките услови што Македонија треба да ги усвои, се нагласени бројни услови од областа на одбраната и армијата. Меѓудругото, се нагласува потребата да се осигура дека нема уставни или законски ограничувања што би можеле да ги попречат колективните одбранбени операции, да се осигура дека сите стратешки насоки за развој, трансформација и функционирање на националниот систем на одбрана и способностите се во согласност со идното членство во НАТО.

Како еден од условите на НАТО се забележува дека Министерството за одбрана треба да почне со спроведување на плановите за реструктуирање и модернизација на вооружените сили со цел постигнување на планираните воени капацитети и развивање на поспособни, расположливи и одржливи сили способни да придонесат на мисиите на Алијансата. Се бара одржување на нивото на расходи за одбраната што е доволно за поддршка за преструктуирање и модернизација на вооружените сили, што ќе овозможи ефективен придонес кон Алијансата.

Разговорите меѓу Македонија и НАТО се очекува да почнат следниот месец, а можно е да траат до април 2020 година, кога се очекува финализација, преку ратификација од страна на земјите членки и Македонија.

Бетонскиот потпорен ѕид кој вчера делумно се урна на Коридорот 10 во Грделичка клисура, денеска поради лизгање на земјиште целосно е урнат.

Овој потпорен ѕид, кој се наоѓа на Коридорот 10 на делот од автопатот во изгрдба кон Македонија, на делницата Горно Поле- Царичина долина, во изминативе пет месеци паѓаше дури трипати.

Попорната конструкција вчера во должина од 50 метри и дестабилизација на делот од заштитната косина со вкупна должина од 725 метри, со што се уништени околу 500 квадратни метри галерија над местото каде се гради десната лента на новиот автопат.

За време на паѓањето на бетонот, земјата и камењата во близина немаше работници.

Србија, после вотрото паѓање на бетонскиот потпорен ѕид го ангажираше стручњакот на Светската банка Мариноса Скемпаса, експерт за косини за да го реши овој проблем, но сепак повторно дојде до уривање на потпорниот ѕид.

Со оглед на тоа што степенот на физичката реализација на оваа делница достигна 90,5 проценти изведени работи, работите на овој дел од трасата на Коридорот 10 ќе продолжат и покрај неопходната реконструкција на оваа градба, се истакнува во соопштението за јавноста, во кое не се наведува колку овој проблем ќе го пролонгира пуштањето во употреба на новиот автопат кон Македонија.

Откако е објавено дека Катар понудил да вложи 15 милијарди долари во турските банки и пазар и така да им помогне да се извлечат од инфлацијата и економската криза, рака на спас на Анакара и понудил и Берлин.

Германската канцеларка Ангела Меркел го потсетила турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган дека има потенцијален сојузник во Европа. 

Бидејќи Ердоган бара начин да ја заштити турската економија од судирот со претседателот на САД, Доналд Трамп, тој и германската канцеларка разговарале во средата да организираат состанок на министрите за финансии на двете земји.

Додека Берлин не нуди никаква финансиска помош, разговорот на двајцата лидери покажува колкав е влогот на двете страни, а уште еднаш Германија ја покажала својата надмоќ како најголема економија во Европа.

Германија сака Турција да ја избегне финансиската криза и не може да дозволи таа земја да влезе во хаос, рекол за "Bloomberg" неименуван извор запознаен со размислувањата на Меркел.

Во пресвртот кој покажува можност за нормализација на односите на Анкара и Берлин по серија дипломатски судири, Меркел планира да го покани Ердоган во Германија на 28. септември.

"На никого не му оди во прилог економска дестабилизација на Турција. Но, се мора да се направи за да се обезбеди независност на централната банка", изјавила Меркел во Берлин оваа седмица.

Германија досега била најголем економски партнер на Турција, а минатата година нивната билатерална трговија изнесувала околу 37 милијарди евра.

Околу 6.500 компании кои се во целосна или делумна сопственост на Германија работат ширум Турција.

Турција се наоѓа на 16. место меѓу германските извозни пазари, пред Јапонија и многу помалите држави од Европската унија.

Затоа не чуди тоа што Германија бара начин да се реши кризата во Турција. Од Берлин доаѓаат и предупредувања дека Анкара не смее да преземе контрола над Централната банка и дека мора да најде друго решение.

Од германската деловна заедница предупредуваат дека ризикот од рецесија во Турицја може да се намали само во стабилно политички окружување, бидејќи без него нема доверба од странските инвеститори.

Кога ќе се состанат министрите за финансии, Олаф Шолц на својот турски колега веројатно ќе му каже дека секој вид на поддршка од Берлин бара "преминување на веродостојна монетарна политика која е независна, со висока каматна стапка", рекол Холгер Шмидинг, главен економист на инвестиционата банка "Баренберг".

Ердоган и Трамп се судриле поради затворањето на американскиот свештеник во Турција, кој е обвинет за учество во неуспешниот пуч во 2016. година. Меѓутоа, по пучот значајно се влошиле односите меѓу Берлин и Анкара. Како Ердоган ја консолидирал својата моќ, често притоа кршејќи човекови права и прогонувајќи противници, од Берлин му доаѓале критики. Меѓу другото, Турција во затвор ставила и германски новинар.

Сепак, јасно е дека патот на подобри односни на Ердоган со Европа води преку Германија, земјата во која живеат голем број на Турци. Меѓутоа, иако е сигурно дека Германија нема да го понуди на Турција тоа што и го понудил Катар, во моментите кога лирата драстично паѓа, секаква помош е добредојдена.