Почетокот на години е период кога даночните обврзници треба да ги регулираат своите обврски пред Управата за јавни приходи. Во таа насока оваа државна институција ги потсетува организаторите на зелените пазари и даночни обврзници-физички лица кои вршат стопанска дејност за извештаите кои треба да ги поднесат.

Управата за јавни приходи ги информира сите даночни обврзници-физички лица кои вршат стопанска дејност оданочива за целите на ДДВ, а во предходната календарска година (2017) оствариле вкупен промет над 1.000.000 денари, дека имаат обврска да поднесат Пријава за регистрација за данокот на додадена вредност најдоцна до 15 Јануари 2018 година.

Во вкупниот промет за регистрација за целите на ДДВ влегуваат приходите остварени врз основа на вршење на стопанска дејност, како што се дејностите на вештаци и стечајни управници, приходи од земјоделска дејност, приходите остварени врз основа на договор на дело, приходите остварени од издавање под закуп на деловен простор, приходите остварени од авторски договори и права од индустриска сопственост, приходите по основ на членување во надзорен одбор и сл.

Даночните обврзници кои во претходната календарска година (2017) не оствариле промет над 1.000.000 денари можат доброволно да се регистрираат за целите на ДДВ со поднесување на Пријава за регистрација за данокот на додадена вредност најдоцна до 15 Јануари 2018 година.

Пријавата ДДВ-01 може да се преземе преку веб страницата на УЈПи истата може да се достави: по пошта; лично до Регионалната дирекција на УЈП (според седиштето/живеалиштето на даночниот обврзник); или по електронски пат http://etax.ujp.gov.mk

Исто така пазарчиите како организатор на зелен пазар, имаат обврска до Управата за јавни приходи да поднесете Извештај за корисниците на продажните места на зелените пазари, односно Извештај за тековна состојба преку системот e-pdd.ujp.gov.mk најдоцна до крајот на година која претходи на годината за која Управата за јавни приходи треба да изврши утврдување на данокот. По исклучок, Извештајот за корисниците на продажните места на зелените пазари врз основа на кој треба да се изврши пресметување на данокот за 2018 година, имаат  обврска да го достават до Управата за јавни приходи најдоцна до 15 јануари 2018 година.
Извештај ПДД-И/ЗП се поднесува посебно за секој одделен зелен пазар.

Измените на Законот за трговија со кој треба да се укине ограничувањето за продажба на алкохол после 19 часот се готови и треба до крајот на неделава да бидат објавени на Единствениот национален регистар за прописи (ЕНЕР).

Од Министерството за економија за еМагазин велат дека откако ќе биде доставен на увид на јавноста, законот ќе треба да добие зелено светло од Владата, а потоа и од Собранието. Според проценките, ако се оди според процедурата би требало на почетокот на март законските измени да стапат на сила.

Владата во декември минатата година донесе одлука да се укине забраната за продажба на алкохол после 19 часот и укинување на ограничувањето, односно забраната на продажба на алкохол во киосци, за кои ќе се издава лиценца и го задолжи Министерството за економија во рок од два месеци да направи законски измени во Законот за трговија.

Сепак освен укинувањето на временското ограничување бизнис заедницата бараше да се укинат и лиценците кои трговците мора да ги псоедуваат за да родаваат алкохол, односно ако не се укинат лиценците да се намали сумата која трговецот треба да ја плати за да добие лиценца, поточно да не се пресметува врз основа на целиот промет на продажниот објект, туку само на прометот со алкохолни пијалоци. Од Стопанската комора на Македонија вчера информираа дека очекуваат деновиве ова законско решение да биде објавено од Министерството за економија.

Од комората потенцираа дека ова е едно од 19. барања кои тие ги доставиле до Владата и чекаат брза реализација. 143 При објавување на материјали од порталот emagazin.mk во друг медиум, задолжително поставете активен линк кон страницата од која е преземен текстот. Главната забелешка на бизнисмените до Владата е дека треба побрзо да реагира на нивните барања и побрзо да се носи регулативата која ќе биде во интерес на подобрување на бизнис климата.

Наместо на работните места, повеќе видни функционери и градоначалници деновите ги минуваат во Хрватска на ракометни натпревари. На социјaлните мрежи тие се пофалија со фотографии, а граѓаните преку коментари негодуваа како сите во исто време се во Хрватска, но и прашуваа со чии пари се платени овие патувања.

Некои од општините и институциите одговорија, а други останаа неми на поставените прашања. Меѓу првите што пристигнаа во Загреб беше и градоначалникот на град Скопје, Петре Шилегов.

„Покрај обврските за кандидатурата, Шилегов за време на престојот остварува средби и со загрепскиот градоначалник Милан Бандиќ и со другите присутни градоначалници. Трошоците за патувањето на градоначалникот и членот на неговиот Кабинет се покриени од Македонската ракометна федерација, а за еден член на делегацијата патните трошоци и трошоците за сместување во хотел со три ѕвезди се покриени од Град Скопје“, велат од Кабинетот на Шилегов.

За разлика од него, не е познато во чија режија градоначалникот на Ѓорче Петров, Александар Наумовски, отпатувал за Хрватска. Прашањата што се однесуваат на тоа со чии пари се платени ова патување и престојот, од Општината не одговорија. Според информациите на „Макфакс“, Наумовски во Загреб отпатувал со своето семејство и неколку пријатели. Наумовски денес не беше на своето работно место, а на социјалните мрежи објави фотографија со својот колега, градоначалникот на Гази Баба, Борис Георгиевски.

„Билетите за натпреварот се платени од лични средства на градоначалникот Борис Георгиевски, без Општината да има некакви трошоци. Превозот е извршен со приватно возило за кое повторно Општината нема никаков трошок“, велат од Општина Гази Баба.

Нема одговор ниту за тоа кој го платил патувањето на заминик-министерот за здравство, Гоце Чакаровски, кој исто така деновиве беше на трибините во Загреб.

„Д-р Чакаровски во Хрватска е со семејството и блиски пријатели. Поводот е одмор“, информираа од Министерството за здравство, без да одговорат од каде се исплатени средствата.

Трошоците за патувањето и престојот не се познати ниту кога е во прашање новиот директор на општата болница во Прилеп, Илија Јованоски. Од болницата молчат за тоа дали се одлеани пари од службениот буџет за патувањето на директорот.

Замир Мехмети, еден од учесниците на Шарената револуција и сегашен член на бордот на Телеком, реагираше на контроверзното гостување на директорот на Драмски театар Сашо Тасевски во емисијата на Васко Ефтов кое беше прекинато во 40-та минута. Мехмети реагира за грешката која ја направил Тасевски, но и тоа што не ги прифатил упатените критики кон него.

-Директорот на Драмски, Сашо Тасевски ме избриша од листа на пријатели само затоа што коментирав кај Ориѓански на статус дека направил голема глупост што гостувал кај Васко. Толку од демократскиот капацитет и на в.д. директорот, влезе во фино друштво бришачи како Бетмен, Ванковска и остала багра. Епа да не останам должен, па да кажам уште по експлицитно што мислам за тој настан.

Да прифатиш да гостуваш во емисија каде од почеток до крај се шири говор на омраза, верска и етничка нетерпеливост, треба да бидеш или многу глуп и припрост или да си ептен жеден да те има во јавност по секоја цена. Згора на тоа бистриш геополитика, а си глумец.

На крај се правдаш дека си избегал од емисија затоа што не си сакал да се спуштиш на како што велиш „Пиљарско ниво“ откако веќе си прифатил да гостуваш кај пиљарот. Па уште и Драмски го фрлаш во оган, в.д. директоре со тоа што го користиш како параван зад кој се криеш. Наводно не си бил сам во интервујто, си имал институција за некомпромитирање. Дали тоа значи дека од името на цел Драмски ја тврдиш тезата дека сите влади во Македонија се избрани од Америте? Дали не е помашки да си ја признаеш грешката и сам на свои плеќи да ја износиш тешката ситуација? Дали не е покоректно да сфатиш дека чергата не ти е толку голема колку потребата да бидеш некој си фактор или опинион мејкер?

Шокиран сум од твоите националистички ставови во 2013-2014, време во кое се случуваше историското етничко приближување во борба против едно големо зло или спојување на знамињата како што милуваат некои да кажат.

А Министерстерството за култура треба да направи background check пред да назначува типови како тебе со сомнителни ставови за раководители, зашто вака сите ние кои сме се бореле против режимот на грб ги носиме индивидуалните бламирања – напиша Мехмети на социјалните медиуми.

Вокалот на бендот Љубојна, Вера Милошевска-Јосифовска на нејзиниот Фејсбук профил упати критика за промената на името на Македонија.

„ДРАГИ НЕПРОМИСЛЕНИ КОПУЦИ,
ИМЕ е поважно од нашите мали животенца, поважно и поголемо е дури и од нашите секојдневни политички и егзистенцијални проблеми. И нашето завршува еден ден. Со сè нашата тесноградост. Во само едно ИМЕ се крие цел еден вековен микрокосмос…

Животот не завршува со вас драги ЕГОТРИПОВИ, ќе оставиме ли нешто за идните генерации? Треба ли да оставиме достојна слика за оваа земја и оваа култура? Ќе почнеме ли да ја почитуваме и градиме вистински вредности или ќе тераме праудолу БЕЗ НИКАКОВ КРИТЕРИУМ И КАПАЦИТЕТ во амбисот на „демократијата“?!

Нашите предци не врзувале крај со крај, ма немале ни државна свест и своина, ама имале СЕБЕДОЖИВУВАЊЕ и знаеле кои се, а тоа е суштината на сето творештво низ вековите и сета духовна култура која ѝ предничи на материјалната и врз која се гради материјалната култура, онаа опипливата. Тоа е она што ги извива сите култури во светот со сè нивниот видлив просперитет, по кој упорно паѓаме во несвест, а нашата не си ја почитуваме, всушност, супер далеку сме од неа…

Сетете се на чукун и прадедовците, кои ни се среќавале брат со брат на различни соседни фронтови, апсурдно регрутирани. Сетете се каква специјална мекост и питомост носи ова земјуле.

Ако јас досега не ви покажав како се сака Македонија, АРАМ ДА ВИ Е ЗЕМЈАТА ШТО ЈА ГАЗИТЕ И ДУШИТЕ НА ВАС ШТО ГИ НОСИТЕ. КАДЕ ВИ Е СОБИТИЕТО, КАДЕ ВИ Е ЧОВЕЧНОСТА И СЕБЕПОЧИТУВАЊЕТО? ЗА МЛИТАВИ СТАВОВИ? ЗА ТОА ЛИ ТВОРИМЕ И СЕ БОРИМЕ СО СЕКОЈ НОВ МУЗИЧКИ И КУЛТУРЕН НИКУЛЕЦ? ТОЛКУ НАРОДНА ТВОРЕВИНА ШТО СИ ГО ЈАДЕ И ГАЗИ СВОЕТО, НЕМАМ СРЕТНАТО НИ ВИДЕНО.

Се расфрлате со правни и политички акти, се криете зад измислени неосновани ставови од незнаење, од немање интерес за подалеку од вашиот нос. Е па доста е ќутење другари. Доста е трпење ваши промашени перцепции за сè што се однесува на ова тло!!! Почнете одоздола, од искуството на овој менталитет. Нема ништо погрдно во тој збор, има само погрешно толкување и манипулирање.

БЕЗ ПОЧИТ кон партиски војници, другари, соборци-влекачи
Ваша Вера Македонска“

Исламската држава останала без речиси целата територија во Сирија и Ирак, меѓутоа, тоа не значи дека повеќе нема никаква опасност од оваа терористичка организација.

Еден од новите лидери на ИСИС е Зулфи Хоџа, син на албански имигрант кој живеел во Америка. 

Американските разузнавачки и правосудни службеници сметаат дека тоа е вистинскиот идентитет на Абу Хамзе ал Амрики, џихадист кој се повеќе се појавува во снимките за регрутирање на нови членови на оваа терористичка организација, кои се споделуваат преку социјалните мрежи.

Тој се гледа на една од пропагандните снимки на ИСИС, на која обезглавува курдски затвореник во Сирија.

Доколку се властите во право, тогаш Хоџа е прв американски член на ИСИС кој го направил тоа. Се смета дека станал командант на ИСИС, и дека е еден од главните регрутери на џихадистите.

За неговиот живот во САД не се знае многу, освен дека е син на сопственик на пицерија.

Ги напуштил САД во 2015. година, кога имал околу 25 години, и само четири дена подоцна се нашол во камп за тренирање на џихадисти во Сирија. Шест месеци подоцна, бил снимен во таа страшна снимка со курдските заробеници.

Во мај 2017. година новинската агенција на ИСИС во ирачката провинција Нинива, објавила 45-минутно видео каде се гледаат неколку странски борци од различни земји. Еден од маскираните мажи прикажани на ова видео се претставил како Абу Хамза ал-Амрики.

Зборувајќи со американски акцент, тој ја критикува борбата на САД против исламистите и ги поттикнува верниците во Америка да напаѓаат немуслимани кога ќе можат, да ги газат со автомобили, да ги бодат со ножеви...

 

Во текот на 2-годишната истрага за Американците кои отпатувале во Сирија и Ирак за да се приклучат на групата, сојузните записи откриле дека Абу Хамза ал-Амрики е всушност Сулфи Хоџа. До моментот на објавувањето на видео снимката, Министерството за правда на САД веќе било зафатено со процесуирање на неколку приврзаници на ИСИС во САД кои наводно му помагале на Хоџа да се приклучи на ИСИС.

Едно од овие лица, Дејвид Дауд Рајт, е осуден во декември 2017. година на 28 години затвор во сојузниот затвор, откако бил обвинет за давање материјална поддршка на ИСИС и заговор за убиство на државјани на САД.

 

На тоа судење испливале многу детали за Хоџа, неговите врски со Рајт и неговите соучесници, како и неговата се поголема улога во ИСИС. Тој изгледа е важен дел од мрежата регрутери кои ги организираат и им помагаат на другите да дојдат до Сирија и Ирак.

Станало јасно и дека таа мала група Американци напредувала до повисоки позиции во ИСИС, иако и натаму е реткост западните членови на групата да бидат нешто повеќе од обични војници.

Меѓутоа, Хоџа сепак успеал да се крене високо во хиерархијата. не е јасно како го постигнал тоа, но се смета дека ги импресионирал своите команданти со волјата да учествува во нивните брутални активности.

Во текот на изминатите две недели, царинските службеници спречија неколку обиди за криумчарење на разна стока, при што привремено се задржани фалсификати, семенски материјал, читачи за патарина, употребувани алати, регистарски таблички, облека, девизи и цигари.

Задржана е следната стока:

Стока за која постои сомневање дека повредува права од интелектуална сопственост

- 1.488 пара женски обувки со ознаки на заштитени трговски марки, откриени при контрола на македонски камион, натоварен со стока со потекло од Кина, наменета за увозник од Косово, пријавен за влез во државата на граничниот премин Богородица. Производите се привремено задржани поради сомневање дека повредуваат права од интелектуална сопственост и согласно законските прописи, ќе биде поведена постапка за утврдување на нивната оригиналност.

Пазарната вредност на сомнителните производи е проценета на околу 4,5 милиони денари, доколку би се продавале како оригинални.

Семенски материјал

- 195 кесиња со по 1.000 семки за разни градинарски култури (домати, краставици, дињи и пиперки), со вкупна вредност од околу 992 илјади денари, откриени при контрола на турски автобус што сообраќал на редовната линија Истанбул - Гостивар, управуван од турски државјанин, пријавен за влез во државата на граничниот премин Богородица. Непријавените производи, пронајдени во картонска кутија што била сместена под совозачкото седиште, се привремено задржани, а против возачот ќе биде поднесена кривична пријава.

 

Алати, апарати, читачи за патарина и регистарски таблички

- 80 апарати-читачи за патарина за товарни возила, откриени при контрола на бугарски камион, управуван од македонски државјанин, пријавен за влез во државата на граничниот премин Ново Село. Непријавените производи, пронајдени на креветите во кабината на возилото, се привремено задржани, а против возачот ќе биде поведена прекршочна постапка.

 

- 7 употребувани електрични алати и апарати (хилти, штрафилица, косилка, машина за чистење, агрегат и машина за перење автомобили) и 1 нов калорифер, откриени при контрола на швајцарско комбе, управувано од македонски државјанин и пријавено за влез во државата на граничниот премин Табановце Автопат. Непријавените производи пронајдени во багажникот на возилото, се привремено задржани, а против возачот е поведена прекршочна постапка.

 

- 1 комплет бугарски регистарски таблички и сообраќајна дозвола, откриени при контрола на бугарски автомобил, управуван од македонски државјанин, пријавен за излез од државата на граничниот премин Делчево. Регистарските таблички и дозволата, пронајдени во багажникот на возилото, припаѓале на патничко возило марка Ford Fusion кое било привремено увезено во Република Македонија и кое, според изјавата на возачот, поради дефект било продадено на лице од Кочани. Табличките возачот ги носел во Бугарија за да ги одјави. На прашање на царинските службеници, возачот одговорил дека возилото увозно не го оцаринил, за што дал и своерачна изјава. Со таквата постапка возилото било пуштено во слободен промет без претходно да биде ставено во пропишана царинска постапка и без да бидат платени увозни давачки. Против возачот ќе биде поведена прекршочна постапка.

 

Девизи

- 3.800 швајцарски франци и 850 евра, откриени при личен претрес на македонски државјанин, кој управувајќи швајцарски автомобил се пријавил за излез од државата на граничниот премин Табановце Автопат. Патникот пријавил дека со себе носи околу 2.000 евра, но при извршениот личен претрес, во џеб од неговите панталони, биле пронајдени 2.850 евра и 3.800 швајцарски франци за кои не поседувал документ за потекло. Согласно законските прописи, на патникот му биле вратени 2.000 евра, износ што резидент може слободно да го изнесе од државата, а за сторениот прекршок поведена е прекршочна постапка.

 

Облека

- 103 парчиња облека (детски комплети, тренерки, блузи и панталони), откриени при контрола на македонски камион, натоварен со мебел со потекло од Турција, наменет за увозник од Германија, пријавен за влез во државата на граничниот премин Дојран. Непријавените производи, пронајдени зад совозачкото седиште и под креветот во кабината на возилото, се привремено задржани, а против возачот, македонски државјанин, ќе биде поведена прекршочна постапка.

 

Цигари

- 40 штеки цигари марка Pall Mall, Rothmans и Rodeo, со македонски акцизни маркички, откриени на скопскиот аеродром Александар Велики, при контрола на чекираниот багаж на македонски државјанин кој имал намера да отпатува со лет за Лондон. Непријавените цигари се привремено задржани, а против патникот е поведена прекршочна постапка.

 

 

Најмалку 75 луѓе биле повредени кога меѓу-катот се урнал и ги поклопил луѓето во зградата на индонезиската берза.

Портпаролката на болницата во престолнината на Индонезија, Џакарта, соопштила дека во болницата биле примени 75 лица и дека се проценува сериозноста на нивните повреди, јавува "AP". 

Портпаролот на државната полиција на Индонезија рекол дека причината за рушењето на меѓукатот не е бомба.

 

Исламски екстремисти извршиле бомбашки напад на една од двете кули на Индонезиската берза во септември 2000. година.

 

Страшната глетка од зградата ја потресла целата земја. Сите стравувале дека под урнатите ќе наидат на безживотни тела, додека луѓе во крв чекале на Итната помош.

 

Шефот на берзата на новинарите им соопштил дека системот на берзата не е попречен и дека берзата нормално ќе продолжи со работа.

 

Медијаторот на Обединетите нации во преговорите за името меѓу Република Македонија и Република Грција, Метју Нимиц во интервју за грчката национална телевизија ЕРТ вели дека нема нов предлог за името и дека на новата средба, закажана за 17 јануари во Њујорк ќе излезе со предлог-идеи за кои веќе се диксутирало во минатото.

Постои позитивен моментум во Скопје, вели Нимиц, додавајќи дека новата Влада во Скопје е многу заинтересирана да го реши ова прашање, јави дописникот на МИА од Атина.

– Мислам дека и грчката Влада исто така препознава дека ова е добар приод и добар чекор за грчката надворешна политика во регионот, да најде решение, за долгогодишното прашање. Од овие причини постои позитивен моментум меѓу двете земји. Мислам дека граѓаните во двете земји можеби се подготвени да слушнат одредени солуции, што се од нивни заеднички национален интерес, но исто така дека има одреден компромис тоа да се реши -рече Нимиц.

Тој исто така забележува дека во регионот постои загриженост околу одредени прашања, како што се бегалците, терориризмот или нестабилноста и дека со водство на меѓународната заедница овие прашања треба да бидат решени.

Зоран (55), Драгица (47) и Игор (25) Ангелови загинаа во саботата навечер во сообраќајна несреќа на мостот кај зајечарското село Салаш. Биле излезени на дочек на православната Нова година, и да се договорат за свадбената веселба на Ивана и Ненад.

Наместо со ќерката и зетот да ја дочекаат православната Нова година и да ги завршат сите договори околу нивната венчавка, Ивана Ангелов и нејзиниот иден сопруг сега го подготвуваат погребот на нејзиниот татко Зоран (55), мајката Драгица (47) и братот Игор (25). 

Имено, семејството Ангелов кое во саботата тргнало по ќерката и идниот зет во неготинското село Видровац, за да ги однесат во Грљан кај Зајечар, заедно да го прослават празникот и да се договорат околу венчавката, загина во страотна сообраќајна несреќа која се случи на мостот, недалеку од хотелот „Лукс“ кај зајачарското село Салаш.

- Последен пат со мајка ми се слушнав во саботата околу 13 часот, вели расплаканата Ивана. – Мама ми рече да ставам кафе, зошто се кај пумпата и дека наскоро ќе дојдат кај нас.

 

Од тогаш поминаа неколку часа, а родителите на Ивана не се јавувале.

- Се исплашив и почнав да им се јавувам, ама никој не ми одговараше, ги брише солзите оваа девојка. - Потоа околу 17 часот ми се јави соседката. Ми рече дека братот и родителите ми се во Зајечарската болница, и да испијам нешто за смирување, вели Ивана која сè уште е во шок.

Кога за тој разговор го известила Ненад, идниот сопруг веднаш помислил на најлошото. И рекол на Ивана да се облече и тргнале со автомобилот.

- Кога стигнавме кај мостот кај Салаш, здогледавме голем број полицајци, се надоврзува Иван. – Им пријдов и им реков, а еден од полицајците, без пардон ми рече: „Сине се случи она најлошото“. Мора да бидете силни. Не смеев на Ивана ништо да и кажам.

Наскоро дошле во болницата во Зајечар.

 

Тагуваат: Ивана и Ненад ги погребуваат најдрагите

- Влеговме во лекарската соба и се претставивме, продолжува Ивана. Медицинските работиници се загледаа и ни препорачаа да ни дадат инјекции за смирување. Дури кога се согласивме на тоа, ни рекоа дека моите родители и братот загинале.

Ивана вели дека за чудо останала прибрана. Му рекла на Ненад да го запали автомобилот и да одат во Грљан.

- Немав кога да тагувам, открива девојката. Во глава ми беше само тоа дека морам да ги погребам родителите и братот.

По доаѓањето во селото, Ивана ги повикала роднините на мајката, кои живеат во Димитровград. Во неделата во Грљан се направени последните подготовки за погребот.

Троен судар

Иако од оваа страотна трагедија поминаа два дена, полицијата не се огласи по повод настанот. Неофицијално се споменува дека возачот на „опел кадетот“ кој е на возраст од 31 година, изгубил контрола над возилото и челно на мостот се судрил со комбе на брза пошта.

- Во тој момент на „кадетот“ налета уште едно комбе, раскажува еден од очевидците. Потоа „опелот“ е целосно смачкан. Како што се утврди, Зоран и Игор починале на самото место, а Драгица на повредите им подлегнала во зајечарската болница.