Ердоган порача: Повторно ги разочаравме оние што очекуваа Турција да се предаде!

Претседателот на Република Турција, Реџеп Таип Ердоган вчера изјави дека до неодамна таа земја била под постојани тајни санкции, блокади и закани, и дека сега таа е земја со која сите сакаат да соработуваат, јавува агенцијата Анадолија (АА).

Преку видео конференција, Ердоган присуствуваше на церемонијалното отворање на новоизградениот обиколница во Амаса, со што значително ќе се олесни сообраќајниот метеж во тој град на северот на Турција. Посочувајќи дека целиот свет се справува со здравствени проблеми среде пандемијата COVID-19, Ердоган рече дека Турција им обезбедува здравствени услуги на своите граѓани и пошироко на највисоко ниво и дека денешното отворање на изградениот пат е показател дека Турција ги продолжува своите чекори кон напредок.

„Ние ги браниме правата и интересите на нашите луѓе и пријатели внатре и надвор од нашите граници, на копно, вода, во воздух и насекаде. Отидовме без двоумење и покажавме решеност и сила каде и да се појави закана за нашата земја, од Ирак и Сирија до Либија и Егејското Море. Ние ги надминавме сите економски трикови што ни беа наместени и им покажавме на луѓето дека сме со нив“, рече Ердоган.

Истакнувајќи дека Турција уште еднаш ги разочара оние кругови кои очекуваа да подлегнат на заканите и нападите, Ердоган рече дека Турција има можност да заземе многу поважна позиција во новиот светски, политички и економски поредок по пандемијата. Ердоган исто така рече дека некои земји во изминативе денови прават претерана бука под маската на незадоволство од суверените одлуки на турските власти за статусот на Аја Софија и ресурсите во Егејското Море.

„Знаеме дека ова не е ниту за Аја Софија ниту за Егејското Море, но дека ним всушност им пречи присуството на турскиот народ и муслимани во оваа област. Сите полека почнуваат да ја разбираат оваа реалност и полека се смируваат и ја прилагодуваат својата реторика“, рече Ердоган.

Истакнувајќи дека Турција не само што постигнала завидна позиција и напредок на сите полиња, Ердоган рече дека само земјите со политичка стабилност и економска и воена сила можат да го сторат тоа. Тој додаде дека визијата за развој на Турција веќе вроди со плод и дека гласните противници на напредокот на Турција не преземаат конкретни чекори, бидејќи тие се свесни за силата што ја има Турција на сите полиња.

„Секако, плативме висока цена за сите успеси, но нашите луѓе никогаш во историјата не се двоумеле да ја платат сметката за постигнување на сопствените цели. Нема сила на Земјата што може да застане на патот на луѓето кои трчаат во битка со мислата дека ќе бидат шехиди ако умрат. или гази ако победат. Покажавме дека во сите клучни моменти, вклучително и борбата против тероризмот, 15 јули и воените операции надвор од нашите граници “, рече Ердоган.

Предупредувајќи ги земјите кои зборуваат против Турција дека не се соодветни за здравиот разум, дипломатијата и солидарноста, Ердоган ги повика тие земји да ја земат предвид потребната жртва и да излезат на мегдан или да започнат преговори.

„Турција нема аспирации за туѓи права, територии, мориња и природни ресурси. Сепак, ние нема да дозволиме некој да пружи рака на нашите права, територија и интереси“, рече Ердоган.

Top