Индија ги попушти мерките и забележа околу 6.000 нови случаи за еден ден

Околу 6.000 нови случаи беа потврдени во Индија во петокот, најголемото дневно зголемување на земјата до денес, бидејќи владата олеснува мерки и авиокомпаниите се подготвуваат повторно да воспостават дел од авиокомпаниите во земјата.

Во земја со 1,3 милијарди луѓе, коронавирусот досега е потврден кај повеќе од 118.000 луѓе, додека 3.583 лица починале. Бројот на заразени лица се зголеми за 5 проценти во однос на четвртокот.

Премиерот Нарендра Моди го продолжи карантинот, која беше воведен на 25 март, до 31 мај.

Сепак, мерките се релаксирани во области со помалку инфекции, а на сојузните држави им беше дозволено да издаваат свои упатства за одредени аспекти на пандемијата.

Индиските авиокомпании ќе можат да воспостават околу една третина од нивните летови заклучно со понеделник, но само во земјата и според некои најстроги правила во светот.

„Големо зголемување на бројот на заразени лица се случи откако делумно беше дозволено движење во земјата. Сепак, во целина, ова е многу послаб експоненцијален раст отколку во остатокот од светот“, рече професорот за епидемиологија Гиридар Бабу од индиската фондација за јавно здравје.

primer 8

Top