Доколку не се дојде до договор за Брегзит, кралицата ќе мора да ја преземе клучната улога!

Прашањето за Брегзит предизвика толкава поделба во Велика Британија што би можела да се реши само на еден начин - конечната одлука да ја донесе кралицата Елизабета.

Нејзината задача не би била да ги затвора политичарите во лондонската кула како нејзините предци туку да се ослободи потенцијалниот застој со премиерот Борис Џонсон.

Доминик Камингс, најголемиот функционер во кабинетот на новиот премиер, изјавил дека неговиот шеф е подготвен да ги одбие гласините за недовербата од Долниот дом.

Џонсон би одбил да поднесе оставка и би закажал нови избори после 31-ви октомври денот кој е зацртан како краен рок за излез на Велика Бријанија од ЕУ.

Тоа довело до нагоувања дека британската кралица ќе мора да ја одигра клучната улога за процесот Брегзит.

Доколку Џонсон одбие да си оди тогаш кралицата би имала моќ да го отпушти, а последен пат некој монарх презел таков чекор во 1834-та година.

Доколку се изгласа недоверба во новиот премиер, а тој одбие да си оди тогаш кралицата би морала да ги повика лидерите на фракциите да формираат влада.

Такво сценарио кралицата би ја ставило во центар на една од најголемите политички драми кои се одвиле во текот на нејзиното 67-годишно владеење.

Владата на Џонсон има повеќе луѓе, но со секој ден расте групата на конзервативците кои се бунат и кои сакаат да спречат да ја изнесат земјата од ЕУ без договор. Преговорите за новиот компромис “паднале во вода“ па дошло до драма во Даунинг стрир.

Меѓутоа, како што вели Камингс, законот налага премиерот да ја советува кралицата за тоа како треба да се одржат изборите. Доколку алтернативната влада не се формира за 14 дена Џонсон би можел да предложи датум по 31-ви октомври и кралицата ќе мора да го послуша.

Тоа кралицата би ја ставило во позиција која по секоја цена ќе сака да ја избегне.

„Нејзиниот најголем страв е да биде вовлечена во драма. Во нејзината природа пишува дека е природна, а верува и дека уставната монархија треба да направи се за таа да остане надвор од таквите ситуации. Таа има голем број советници, па не треба да мислите дека било која одлука ја носи “на своја глава““ - изјавил кралскиот историчар Роберт Лејсли. 

Top