(0 гласови)
Претседателот на Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ) Мартин Пановски смета дека лифтот треба да се тргне од ГТЦ, а Општина Центар не требало да даде согласност за проектот кој бил доставен до нив, бидејќи објектот е достапен за лица со посебни потреби и без овој лифт. - Дали имаат добиено решение за поставување на лифт не знам. За поставување лифт за олеснување на пристап на лица со посебни потреби не е потребна градежна дозвола, но е потребно да се поднесе проект и да се добие согласност од Општината. Доколку постои такво решение, референтите во Општина Центар не требало го…
(0 гласови)
На социјалните мрежи се шири фотографија од старата Скопска чаршија, на која се гледа дека калдрмата – ја нема и е извадена. Надлежни за старата скопска чаршија се општините Центар и Чаир, како и град Скопје, но надлежности има и министерството за култура. За каква било реконструкција во старата скопска чаршија, мора да има дозвола од Национална установа – конзерваторски центар, кој е под министеството за култура. Но, законот забранува градежни активности во чарпијата, особено од ваков обем.  
(0 гласови)
Државна лотарија најавува дека во Скопје, започна со работа нова благајна за исплата на добивки од игрите на среќа. Благајната се наоѓа во непосредна близина на Порта Буњаковец, на адреса бул. „Партизански одреди", број  23. Работното време на благајната за исплата на добивки од игрите на среќа на Државна лотарија, е од 10:00 - 14:00 часот секој работен ден. Државна лотарија, во овие услови, вложи вонредни напори за отворање нова благајна во центарот на Скопје, со цел растоварување на благајната во зградата на МРТ. Добитниците ги молиме со себе да ја имаат потребната документација и да се придржуваат на правилата…
(0 гласови)
Советот на Град Скопје денеска одржува седници на отворено, на просторот пред салата на Советот на Град Скопје, во време на вонредната состојба во државава поради пандемијата со коронавирусот. На 50. редовна седница советниците ги разгледуваа предлог-годишната сметка на буџетот на Град Скопје за 2019 година и годишниот извештај на Град Скопје за 2019 година. На 6. вонредна седница ќе се расправа за економските мерки што ги презема Градот, кој е најголема движечка сила во македонската економија, за ублажување на економските последици од настанатата состојба. Во Скопје се остварува и најголемиот дел од домашниот бруто-производ, во него се и најголемиот…
(0 гласови)
Град Скопје ја намали комуналната такса за закуп на јавен простор од 15 на 5 денари по квадрат, колкава што е минималната цена дозволена со закон за цела 2020 година и ја намали фирмарината за стопанските субјекти од 7.000 на 4.000 денари за 2020 што исто така е законски минимум. Градоначалникот Петре Шилегов информира и дека Градот го откажува кредитот за изградбата на новиот Луна Парк и дека ќе подигне нов кредит на иста вредност за изградба и реконструкција на улици и друга инфраструктура која ја работат домашните компании. Исто така, комуналиите ќе можат да се плаќаат на 18 наместо…
(0 гласови)
Номад кафе бар денеска ги извести сите вработени во Државната болница дека од денеска тие ќе бидат во нивна служба и бесплатно ќе може да земат кафе и сокови.
(0 гласови)
На околу 15 километри југозападно од Скопје се наоѓа Матка, која со своите геолошки, геоморфолошки, хидролошки, флористички и фунистички карактеристики е едно од најрепрезентативните богатства на Македонија. По долината на реката Треска има таинствен свет со прекрасни пештери, високи карпи, големо богатство на дабови и букови шуми, белоглави орли и ретки животински видови.   Во Матка има десетина пештери со должина од 20 до 177 метри и две провалии со длабочина до 35 метри, а најпознати се пештерите Врело, Кршена и Убава кои имаат слична должина. Пештерите се полни со сталагмити, столбови и сталактити. Кањонот на реката Треска е најважниот…
(0 гласови)
Бензините од ноќеска на полноќ ќе поевтинат за три, а дизел горивата за 2,5 денари по литар, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика. Новата цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 ќе биде 64, а на ЕУРОСУПЕР БС-98 ќе изнесува 66 денари. Литар ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) ќе се продава за 56, а Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) за 45 денари. За 3,175 денари поевтинува и мазутот М-1 НС, и еден килограм ќе чини 30,390 денари. Во изминатиот седумдневен период референтните цени на нафтените деривати бележат намалување и тоа кај бензинот во просек за околу 10,40%, кај дизелот за 9,63%, кај екстра лесното…
Top