На иницијатива на ЈСП,се одржа средба меѓу претставници на ЈСП и НаТочак.На средбата претставниците на ЈСП ја презентираа идејата за интегрирање на велосипедскиот и автобускиот транспорт, а НаТочак посочи на други теми кои се допирна точка меѓу овие 2 типа сообраќај во Скопје. Фокусот сепак беше на можноста и потенцијалите на комбинирањето на автобускиот и велосипедскиот превоз. На средбата беше заклучено дека:  -Јавниот превоз и велосипедскиот може да функционираат како добра комбинација и алтернатива на автомобилот: јавниот превоз поради својата брзина, а велосипедскиот поради можноста за „превоз до врата“ -Целни групи за комбинирање на превозот би биле: -Граѓаните од приградски…
Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски, претседателот на Советот на Општина Карпош, Сашо Лазаровски и директорот на ЈП „Паркови и зеленило“, Душан Авировиќ денеска /27.06.2016 година/ присуствуваа на почетокот на уредувањето на третиот дел на Паркот Македонија, покрај булеварот Митрополит Теодосиј Гологанов. - Град Скопје заедно со Општина Карпош ќе го уредуваат третиот дел на Паркот Македонија, покрај булеварот Митрополит Теодосиј Гологанов. Градот Скопје ќе уредува зелена површина од околу 6.000 квадратни метри, на којашто ќе постави систем за наводнување. При уредувањето на овој парк нема да биде исечено ниту едно дрво од веќе…
Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и директорот за ЈУ „Зоолошка градина“, Јорданчо Милошевски извршија на увид во градежните работи во Зоолошката градина, каде во моментов се гради ново живеалиште за слон. - Новото живеалиште за слон ќе се изгради на парцела со површина од 3.200 квадратни метри, а во него ќе се изгради и објект сo површина од 400 квадратни метри. За изградбата на новото живеалиште за слон Град Скопје издвои 26 милиони денари, а истото треба да биде готово есенва. По завршувањето на изградбата на живеалиштето, до крајот на оваа година треба да пристигнат два слона, со што…
Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и директорот на ЈП "Паркови и зеленило", Душан Авировиќ денеска присуствуваа на промоцијата на новата машина со кранска рака. – Градот Скопје ја набави новата машина со кранска рака за потребите на јавното претпријатие „Паркови и зеленило“. Возилото-трактор е машина со кранска рака на која ќе може да се монтираат додатни елемети и ќе се користи за реализирање на работните активности на ова јавно претпријатие. На кранската рака може да се монтираат повеќе додатоци, еден од нив е елемент за кроење и кастрење грмушки и дрвја, кој денеска имавте можност да видите како ефикасно…
На сите ни е позната изреката: „Појадокот изеди го сам, ручекот подели го со пријател, а вечерата дај му ја на непријателот. Меѓутоа, кога се работи за Италијаните работата е сосема поинаква! Секој просечен Италијанец својот појадок без размислувања би му го дал на непријателот, ручекот би го поделил со пријател, а од вечерата или аперитивот тешко дека би се откажал. Речиси никако! Тоа е веројатно и причината зошто во сите Италијански градови од 19ч до 21ч сè застанува, улиците се празнат, како да стапува на сила полициски час затоа што е време за аперитив – омилениот ритуален дел од…
На пјацетата на улица “Наум Наумовски-Борче“ и по должината на улицата која е реконструирана, до спојот со улицата “Ленинова“, поставена е нова урбана опрема: торзиона клупа, 4 клупи без наслон, 10 рамки – држачи за велосипеди и две канти за отпадоци – лотус. Со ова, се комплетира изгледот на новиот мини-плоштад, каде што беа поставени две големи жардинери со зеленило. Мини-плоштадот е на површина од 400 м2, поплочен со павер елементи и природен гранит. Во првата фаза од реконструкцијата на улицата “Наум Наумовски-Борче“ беше реконструиран водоводот, во должина од 100 метри и за прв пат на оваа улица се постави…
Компанијата „Тинекс“ вчера свечено го отвори комплксот „Македонско село“ лоциран во село Нерези во близина на манастирот „Св. Пантелејмон“. Етно­комплексот има 12.000 метри квадратни и е изграден во стилот на традиционалната македонска архитектура. Има автентични куќи од различни краишта на Македонија со сместувачки капацитет за сто гости. Во состав на комплексот се хотел, ресторани и дополнителни содржини. Со одлука на Владата, „Тинекс“ и хотел „Квинс“ ­ два субјекта кои се во сопственост на Владимир Тодоровиќ и неговото семејство, ќе стопанисуваат со комплексот „Македонско село“ во наредните 20 години. Постапката за избор на концесионерот ја спроведе владината Служба за општи и…
Тешко е за верување дека покрај толку сообраќајни знаци, гумени препреки и огромни стрелки кои го покажуваат правецот на движење, некој би успеал да се исповрти вака (види мапа), да направи еден куп прекршоци и да избегне барем 3 директни судари. Видеото е малку постаро но вредно за споделување.    
Top