Се огласија хакерите кои го нападнаа сајтот на ДИК, и кажаа зошто го прават тоа

Интернет страницата на Државната изборна комисија се уште не функционира по синоќешниот, како што го нарече претседателот на ДИК Оливер Деркоски, надворешен напад. Остана само фотографијата од пораката на „Анонимуси“ по хакирањето на агрегаторот „Тајм.мк“, пишува МКД.мк

„Поминаа уште едни ‘демократски избори‘ и како што може да забележиме истата приказна е секои 3-4 години само што овој пат село гори баба на избори оди. Ама што да правиш кога гласачкото тело е еден огромен паразит што гледа само да цица од државна ци*ка додека е заведено од празните ветувања на сите партии во оваа наша прекрасна држава. Попис? Pse Jo? Ама не можеме и нив да ги обвиниме кутрите напатени души гледаат колку за бело, моет,цигари и за белолебче да има да донесат дома“, пишува во дел од пораката од група која себе си се нарекува Анонопсмкд.

Тие велат дека го избрале агрегаторот ради најголемиот број на посети.

Како што пишува МКД.мк сопственикот на „Тајм.мк“, Игор Трајковски во текот на целата вечер на својот Твитер профил објавуваше дека агрегаторот е цел на напади, дека „некој има фрлено многу пари за тоа“, а во последната објава пишува дека преку 20 милиони ИП-адреси вршат напади и дека хакерите го купиле целиот „дарк веб“.

Top