Додека кај нас се расправаат кој е заслужен, Јанша се изјасни: Помошта е испратена по барање на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски

Пред неколку дена на скопскиот аеродром слета првиот авион од Словенија со хуманитарна помош од стотина илјади заштитни маски и ракавици за македонските институции. Tоа е единствената помош која што Македонија ја добила од друга земја за време на пандемијата со Ковид-19 која го зафати целиот свет.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски во интервју за една национална телелвизија информираше дека всушност помошта од Словенија пристигнала по претходен негов разговор со словенечкиот премиер и истата веќе тогаш пристигнала и ќе можат да ја користат оние на кои најмногу им е неопходна и кои се во првите борбени линии со невидливиот непријател.

Со твит се јави и премиерот на Словенија Јанез Јанша, кој што потврди дека помошта е испратена по барање на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, кој што го информирал дека состојбата во Македонија со коронавирусот е загрижувачка.

Веднаш по разговорот со Христијан Мицкоски во кој ме извести за сериозната ситуација во Македонија во врска со коронавирусот, го поврзавме министерството за одбрана на Словенија со министерството за внатрешни работи на Македонија за да испратиме помош на пријателската држава. Истовремено јас лично им се јавив на неколку лидери од ЕУ, да ги потсетам да не заборават на државите од Западниот Балкан.

primer 8

Top