(0 гласови)

Претседателот на Русија, Владимир Путин, објави дека следната недела ќе биде неработна за сите вработени на територијата на целата земја, иако аптеките, продавниците, болниците, градскиот и меѓуградскиот превоз како и останатите услужни дејности ќе продолжат со својата работа.

Путин вели дека ваквата мерка е неопходна поради ширење на коронавирусот. 

“Ова ќе придонесе за намалување на ризикот од ширење на коронавирусот. Најважно е моментално сите да останат дома”, истакнал тој.

Рускиот претседател исто така навел дека Русија моментално излегува на крај со коронавирусот, но дека заразата е секаде околу неа и е тешко во целост да се спречи вирусот да продре во земјата. Исто така предложил и да се одложи гласањето за уставните измени и додал дека новиот датум ќе биде дополнително објавен.

Граѓани на Русија, бидете дисциплинирани

Владимир Путин ги повика граѓаните да бидат дисциплинирани и одговорни и дека е најбезбедно да останат во своите домови.

“Сите мерки кога станува збор за борбата против коронавирусот, ќе дадат резултат доколку бидеме обединети”, изјавил Путин.

Исто така навел и дека граѓаните треба со голема сериозност да ги сфаќаат советите на експертите за да се сочуваат од оваа болест.

Помош на семејствата и граѓаните

Русија во вид на поддршка, во наредните 3 месеци на семејствата со деца ќе им исплати по 5.000 рубљи за секое дете до 3 години, а на невработените ќе им биде зголемен износот на социјална помош од 8.000 на 12.130 рубљи.

“Економијата на Русија како и економиите на другите земји, проаѓаат низ катастрофален период поради коронавирусот. Потребно е да се поддржат оние кои се соочуваат со загуба на работата”, вели Путин.

Тој навел и дека на граѓаните чии примања ќе опаднат под 30 отсто од реалните ќе им биде овозможен мораториум на исплата на кредит.

За стабилизација на економската ситуација се потребни дополнителни мерки

Рускиот претседател истакнал дека за стабилизација на економската ситуација, во рамки на чекорите за поддршка на економијата, претпријатијата и граѓаните ги предложил следните мерки:

- за да се спречи ширење на коронавирус, следната недела е прогласена за неработна и платена. Сите служби за обезбедување на услови за живот, вклучувајќи транспорт, органи на власта, медицина... ќе продолжат да работат.

 

- во наредните 6 месеци сите социјални исплати и надоместоци ќе се продолжат без давање на потврда.

- сите исплати на ветераните и учесниците во војната во врска со 75-годишнината од Победата треба да се извршат во април.

- исплатите според болничките листи треба да се пресметаат по стапка од најмалку една минимална заработка месечно.

- надоместоците за невработените мора да биде изедначени со минималната заработка.

- во случај на пад на месечниот доход за повеќе од 30 отсто, на граѓаните ќе мора да им се одложи сервисирањето на потрошувачките и хипотекарните кредити.

- на малите и средни претпријатија треба да им се одобри одлагање на плаќањето данок на 6 месеци, освен ДДВ.

- Владата и Централната банка треба да предложат и преземат дополнителни мерки за одржлив развој на реалниот сектор на економијата, вклучувајќи и државна гаранција.

- сите исплати на приход во вид на камата и дивиденди кои одат во странство треба да се оданочат по стапка од 15 отсто.

- каматите и приходите од банкарските депозити и инвестициите во должнички хартии од вредност од повеќе од милион рубљи ќе се оданочуваат по стапка од 13 отсто.

- ќе се намалат премиите за осигурување на 15 отсто за платите поголеми од минималната заработка, пред сè за работниците во малите и средни претпријатија.

- ќе биде воведен 6-месечен мораториум за банкрот на компании во тешки ситуации, стечајната постапка треба да биде пропорционална и неоптоварувачка.

- треба да се обезбеди механизам за продолжување на кредитите на индивидуалните претприемачи во секторите погодени од епидемијата на коронавирусот.

Путин исто така ги повика граѓаните да ги почитуваат препораките за спречување на ширење на коронавирусот и да се однесуваат одговорно кон себе и своите семејства.

Според последните податоци, вкупниот број на заболени од Ковид-19 во Русија е 1.036, од кои 3 лица починале, а 45 се излечени.

(0 гласови)

Апликацијата користи услуга од мобилните телефони за лоцирање и препознавање лице, а на корисниците им испраќа и ненајавени СМС пораки на кои мора да одговорат.

Полска лансираше апликација која што ќе ѝ помогне на полицијата да дознае дали луѓето се во изолација, оние кои што дошле од странство, дали не ја кршат забраната за излегување од дома – целта е спречување на ширење на коронавирусот.

Владта во Варшава ги засилила мерките за запирање на ширењето на епидемијата на коронавирусот од кој што во Полска до 24-ти март има 774 заразени луѓе и 9 смртни случаи.

Секој граѓанин кој што се вратил од странство мора да биде дома во карантин две седмици и должен е да одговара на повиците од полицијата или пак да ја преземе апликацијата, објавило полското министерство на својата веб страница, пренесуваат од „Индикатор“.

 

Апликацијата „Kwarantanna domowa“ користи услуги од мобилните телефони за лоцирање и препознавање на лице, а на корисниците им испраќа ненајавени барања за правење селфи фотографии на кои што мора да одговорат во рок од 20 минути или самата апликација ги пријавува во полиција.

Министерството на корисниците им дало дополнителни упатства за да утврди дека нивните телефони се наполнети и дека ги проверуваат своите СМС пораки.

Полјаците кои што ја кршат оваа наредба се соочуваат со кривични кази до 6.000 евра...

(0 гласови)

Сноуден предупредува на користење на вештачката интелигенција во следењето на луѓето.

Следењето на луѓето во текот на пандемијата на коронавирусот би можело подоцна да се претвори во апсолутно кршење на приватноста на луѓето и човековите права, предупредува најпознатиот светски свиркач Едвард Сноуден.

„Кога државата и владата чувствуваат моќ која што доаѓа со засилен надзор и следење на луѓето – тие таа моќ ќе настојуваат да ја задржат“ – вели Сноуден.

Следењето на локациите на корисниците, камери за препознавање на лицата базирани на вештачка интелигенција, термални камери, апликации за надзор, се само некои од начините на кои што државите ги контролираат луѓето кои ја кршат изолацијата и карантинот.

Кратката суспензија на цивилните права лесно може да продолжи и месеци по кризата. Големо прашање е дали државите ќе се одречат од својата моќ која што ја добиле и за која што имаат голема поддршка од јавноста.

 

„По завршувањето на пандемијата истите алати можат да продолжат да се користат за на пример во борба против тероризмот, но и за следење и шпионирање на политичките непријатели и други држави“ – вели Сноуден.

Тој особено предупредува на користење на вештачката интелигенција во следењето на луѓето – уредите за препознавање лица на државите им даваат неверојатна моќ во секој момент да знаат каде одредени луѓе се наоѓааат.

Приватноста на луѓето е во втор план...

„Властите веќе знаат што пребарувате на интернет. Веќе знаат каде се движи вашиот телефон. Сега ја знаат и вашата брзина на отчукувањето на срцето. Што ќе се случи кога сите заедно ќе почнат да користат податоци и да применуваат вештачка интелигенција за сето тоа?“ – прашува Сноуден.

(0 гласови)

„Матичните ќелии можата да го натераат нашиот имун систем да работи подобро во моментите кога сме во многу тешка здравствена состојба. Можат да спречат реакции во организмот и да ја намалат тежината на самата болест“.

Кинеските експерти вчера објавија вест дека со коронавирусот се бореле и преку матични ќелии. Како што соопштиле, матичните ќелии можат да му помогнат на пациентот кој што е во критична здравствена состојба.

„Матичните ќелии помагаат состојбата на овие пацинети да се доведе до помалку потешка и тие да преживеат. Познато е дека тие имаат широка употреба во последниве 10 години и активно се применуваат кај тешко заболените случаи, поточно во последните стадиуми од болеста. Кога кај пациентите кои што се заразени од коронавирусот ќе дојде до напад на белите дробови, се појавува таканаречено “цитокинско невреме“, со помал или пак поголем успех“ – вели д-р Џихан Абазовиќ, потпретседател на Здружението „SEEBRA“.

Како што додава тој, Кинезите во јануари почнале да употребуваат матични ќелии во борбата против коронавирусот и виделе дека тоа има добар резултат.

 

„Матичните ќелии можат да го натераат нашиот имун систем да работи подобро во моментите кога нашата здравствена состојба е влошена. Можат да спречат реакции во организмот и да ја намалат тежината на болеста“ – вели д-р Абазовиќ.

Кинеските доктори почнале да ги лечат пациентите со матични ќелии кога ги исцрпиле сите останати можности, и тоа кај оние кои што биле во многу тешка здравствена состојба.

„Тие пациенти беа излечени“ – вели д-р Абазовиќ.

Тој исто така објаснил дека матичните ќелии не можат да го уништат вирусот и дека терапијата може да се примени додека не се развие клиничка слика.

„Кога нашиот пациент ќе почне да колабира, тоа е првиот момент за примена на матичните ќелии. Не мора дури ниту да постои ни донор затоа што постои банка каде што се одгледуваат матични ќелии со истражувачка намена. Моментално кај нас е таква ситуацијата што ваков производ не може да се направи, но може да се користи доколку набавиме“ - изјавил д-р Абазовиќ.

(0 гласови)

Развојна банка, Управата за јавни приходи и Централниот регистар на Република Северна Македонија апелираат до фирмите коишто ја прибираат документацијата потребна за аплицирање на првата линија бескаматните кредити како една од мерките за КОВИД-19, тоа да го прават исклучиво по електронски пат.

Документите коишто ги издава Централниот регистар како што се тековна состојба, листинг од обработена годишна сметка / завршна сметка за фискалната 2019 година, потврда за стечајна постапка, потврда за ликвидациона постапка, можат да се извадат по електронски пат, потпишани со дигитален потпис, преку системот за е-потврди http://www.crm.com.mk/CRIS/. Додека корисниците на Интернет Дистрибутивниот систем можат да ги извадат преку својот профил. ЗП образецот којшто исто така го издава, Централен регистар е достапен ТУКА.

И Управата за јавни приходи апелира на поднесување на електронски барања за добивање уверение за платени даноци и придонеси. Даночните обврзници наместо да доаѓаат лично во Управата за јавни приходи да го поднесат барањето за издавање на Уверение преку системот е-Даноци.

Аплицирањето за првите 5,7 милиони евра бескаматни кредити од Развојна банка, како директна помош за микро, мали и средни претпријатија во борбата со КОВИД-19, започна од вчера, 26 март. Јавниот повик е објавен на веб страницата на банката www.mbdp.com.mk, а аплицирањето се прави исклучиво електронски со испраќање на документација на е-мејл адресата Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Во оваа прва фаза, директно ќе се кредитираат најпогодените сектори – угостителство, туризам и товарниот транспорт. Целта на овие кредити е да им помогне на најпогодените сектори да ги премостат иницијалните ликвидносни потреби во овој период. Кредитите се со каматна стапка од 0%, рокот на отплата е до 24 месеци и грејс период од 6 месеци.

Износот на кредитот за кој ќе може да аплицираат претпријатијата зависи од бројот на вработени. Претпријатија до 10 вработени, ќе може да аплицираат за износ до 5.000 евра, претпријатија од 11 до 50 вработени, ќе може да аплицираат за износ до 15.000 евра, а оние од 51 до 250 вработени за износ до 30.000 евра. Најниската сума за којашто може да се аплицира е 3.000 евра.

(0 гласови)

Тешката епидемиолошка ситуација во Италија поради ширењето на коронавирусот може да биде поврзана со ослабнатиот имунитет на локалното население поради претераната употреба на антибиотици.

Според рускиот генетичар Вадим Поспелов, Италијанците пречесто пијат антибиотици – не само во текот на лекувањето на бактериски инфекции туку дури и кај акутни респираторни вирусни инфекции. 

“Популацијата всушност пие зголемени дози на антибиотици, што негативно влијае на стабилноста на имунолошкиот систем”, вели Поспелов.

Тој додал дека антибиотиците негативно влијаат врз цревната микрофлора каде се концетрирани до 70 отсто имуномодулаторни клетки.

 

Иван Козлов, претседател на Руското научно друштво на имунолози тврди дека со прекумерното земање на антибиотици, “дури и оние најбаналните”, имунолошкиот систем практично се исклучува.

“Како резултат на тоа, ослабнатиот имунитет создава услови за инвазија на патогени микроорганизми”, вели Козлов.

Според неговите зборови, голем број луѓе заразени со коронавирус во Италија и високата смртност поради него се “скриена потврда” на слабиот имунитет на жителите на Апенинскиот полуостров. Козлов објаснува дека со текот на годините, телото го намалува бројот на “неодлучни” клетки на имунолошкиот систем кои можат да развијат антитела на нови вируси.

“Со преоѓањето на пациентот во постарото животно доба, се намалува неговата способност за реакција на нови патогени кои нѝ доаѓаат. По 70-та година не се препорачува ни драстично менување на климата и климатските зони – честа антигенска позадина”, вели Козлов.

(0 гласови)

Гол човек кој што вечерва се шеташе и лежеше во центарот на Охрид ги вознемири Охриѓани а предизвика и бура на реакции по социјалните мрежи.

-Гол човек шеташе и лежеше на тротоар во центарот на Охрид, стои во објавеното видео на Фејсбук страницата „Охрид Вест“.

За сега нема никакви дополнителни информации за ваквиот инцидент, со реакција и со подетални информации наскоро треба да излезат надлежните.

Ве предупредуваме дека станува збор за вознемирувачко видео:

(0 гласови)

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Димче Арсовски на фејсбук напиша:

Ајде сега да си играме проста математика по примерот на Филипче и Заев.
Тест за Ковид-19 во Институт за јавно здравје е 4.950 ден. = 80€
Тест за Ковид-19 во приватна клиника е 1.200 ден. = 20€
Разликата помеѓу цената е 3.750 ден = 60€.
Филипче кажа дека до сега се тестирани 1.000 граѓани. За 1.000 тестови за Ковид-19, Филипче платил 60.000€ повеќе, отколку една приватна клиника. Со разликата од 60.000€ ќе можеле да се набават 3.000 тестови повеќе, односно да се тестираат 3 пати повеќе граѓани отколку што се тестирале сега. Наместо 1.000 тестирани, ќе биле 4.000 тестирани за појасна епидемиолошка слика на граѓаните.
Нема тестови, луѓе се тестираат кога ќе завршат на оддел за фебрилни болести, нема кристална слика.
Епа ќе нема кога сè во државава се плаќа 3 пати поскапо…

(0 гласови)

Народната банка, Министерството за финансии и Македонската банкарска асоцијација подготвија уредба со која се утврдува како банките и штедилниците можат во текот на вонредната состојба, на граѓаните и фирмите да им понудат одложување на исплатата на ратите и други поволности со коишто ќе им го олеснат сервисирањето на кредитите за време на корона-кризата.

Целта на Уредбата, како што соопштија Народната банка и МИнистерството за финансии, е во текот на вонредната состојба, поедноставно и побрзо да се остварат можностите дадени со регулаторните измени донесени од Народната банка, насочени кон олеснување на финансискиот товар на граѓаните и на фирмите коишто заради корона-кризата се соочуваат или би можело да се соочат со реални потешкотии во исплатата на кредитите во банките и штедилниците.

Со Уредбата се овозможува промената на договорните услови за кредитите да се изврши побрзо и поедноставно, без да се загрози јавното здравје – без да се посетуваат експозитурите и филијалите и без да се чека во ред на шалтерите заради потпишување на анексите на договорите.

„Банките и штедилниците можат да понудат поповолни договорни услови и без претходно да имаат добиено барање од засегнатите клиенти, и тоа преку:

-објава на своите веб-страници со понуда за промена на условите за плаќање на кредитите и/или

-одделно известување на клиентите, преку електронска и/или писмена комуникација.

Со Уредбата е утврдено дека ако физичкото лице, во рок од десет дена од објавувањето, односно добивањето на понудата, писмено или електронски не ја извести банката/штедилницата дека го одбива понуденото олеснување на финансискиот товар, ќе се смета дека понудата за промена на договорните услови е прифатена.

За да ги искористат понудените поповолни договорни услови, правните лица ќе треба писмено или електронски да ја известат банката или штедилницата дека ја прифаќаат понудата. Ако правното лице не го стори тоа во рок од десет дена, во согласност со Уредбата ќе се смета дека понудата не е прифатена.

Останува и правото на кредитокорисниците да се обратат до банките и штедилниците, доколку оценат дека има потреба од тоа. Притоа, предвидено е тие да можат се обратат електронски или писмено, а одговорот ќе го добиваат преку електронска комуникација“, се наведува во соопштението.

Претходно беше постигната согласност банките и штедилниците, на засегнатите граѓани и фирми ќе можат да им понудат повеќе поволности:

-одложување односно грејс-период за отплата на кредитите;

-пролонгирање на исплатата на кредитот на подолг период;

-пониска каматна стапка и сл.

Ова важи за сите кредитни производи:

-потрошувачки, станбени, хипотекарни, автомобилски кредити итн.;

-кредитни картички;

-дозволено пречекорување (одобрен минус);

-кредити на фирмите.

И во текот на изготвувањето на Уредбата, банките и штедилниците истакнале дека се подготвени да одговорат на потребите и барањата на кредитокорисниците погодени од корона-кризата. Впрочем, како што и претходно е посочено, тие се мотивирани на засегнатите граѓани и фирми да им понудат поволни можности за промена на постојните договорни услови. И во нивен интерес е да помогнат граѓаните и фирмите да го пребродат актуелниот шок и да имаат капацитет за и понатаму да ги плаќаат обврските.

Во олеснувањето на финансискиот товар на граѓаните и фирмите коишто користат кредити, а се погодени од корона-кризата, банките и штедилниците ќе се придржуваат до јасно утврдените критериуми во Одлуката за методологијата за управување со кредитниот ризик донесена од Советот на Народната банка.

(0 гласови)

Медицински експерти и специјалисти на руското Министерство за одбрана денеска во конвој се упатија од италијанската воздухопловна база Пратика ди Маре кон Бергамо, еден од најтешко погодените со коронавирус во Италија.

Со 22 специјални камиони и автобуси ќе биде допремена опрема неопходна за дијагностицирање и дезинфекција. Петнаесет авиони на Ил-76 на руските воздушни сили со воени специјалисти и опрема пристигнаа досега во Италија за да помогнат во борбата против пандемијата на коронавирус.

Италија е најтешко погодена во Европа од појавата на КОВИД-19, со скоро 70.000 потврдени случаи и повеќе од 6.820 смртни случаи.

Top