Испечатете ја страната
Кина победник во трката за економско закрепнување по Ковид-19

Земјите кои најдобро се справија со пандемијата на коронавирусот не беа нужно наградени со економски придобивки. Но еден економски гигант и неговиот успех веројатно ќе го паметиме со години. Станува збор за Кина, пишува Метју Винклер за „Bloomberg“.

Меѓу водечките економии во Г-20, само Кина се опорави од контракцијата заради Ковид-19 во вториот квартал, а нејзиниот раст не покажува знаци на слабеење. Спротивно на тоа, во Соединетите држави и Европа, каде што дојде вирусот подоцна, обновувањата се одвиваат побавно и сега се соочуваат со силни ветрови.

Откако коронавирусот беше откриен во Вухан во декември 2019-та година, научници, економисти и многу деловни експерти објавија дека спасувањето животи во Кина оди заедно со економските резултати.

„Земјите кои ги намалија случаите со Ковид-19 генерално беа поуспешни во отворањето на своите економии“, објави неодамна консултантската компанија, „McKinsey“. „За нив, контролирањето на вирусот на крајот се сведе на две работи: да разберат што да прават и да го направат добро“, се вели во тоа време.

Оваа проценка изгледа не важи за секого, но дефинитивно за Кина, која го сруши рекордниот економски пад во првиот квартал, додека го контролираше вирусот, според податоците собрани од „Bloomberg“. Во последните шест месеци, земјата објави најниско зголемување на инфекциите со Ковид-19 и смртни случаи по глава на жител меѓу најголемите економии и најмала невработеност од Јапонија. Во моментов е единствената економија од Г-20 која е доволно силна за да покаже раст на бруто домашниот производ и индустриското производство од почетокот на годината.

Додека остатокот од светот покажа мал или никаков раст во 2020-та година, Кина расте 33-та година по ред. Европската унија и Соединетите држави, кои заедно сочинуваат 42 проценти од светскиот БДП, ќе се намалат за 8, односно 4,4 проценти, според 80 економисти анкетирани од „Bloomberg“. Акциите на „China Evergrande Group“, најзадолжената компанија за недвижнини во светот, со долгови од 120 милијарди долари, порасна најмногу од март, откако глобалните инвеститори неодамна ја пофалија својата доверба во националниот инвеститор.

Сепак, помалите земји кои се справиле подобро со Ковид-19 од повеќето водечки економии, како што се Нов Зеланд и Тајван, не уживаат такви економски перформанси. Иако во последните осум месеци имале само 1.836 и 513 случаи, БДП-то на Тајван ќе порасне за само 1% оваа година и на Нов Зеланд ќе се намали за 5%, најмногу затоа што и двете економии многу се потпираат на светската трговија и туризамот, според економските прогнози собрани од „Bloomberg“.

Ниту една земја од која било големина не може да се приближи до враќањето на Кина во релативно здравје. Јужна Кореја, Италија и Германија – земји со најниска стапка на раст на инфекции со ковид-19 и смртни случаи во Г-20 по Кина – сè уште покажуваат нивоа двојно повисоки од Азија. Австралија е петта на ова рангирање, но далеку зад себе, според податоците собрани од „Bloomberg“.

Германскиот БДП, и покрај неговиот првичен успех во контролирањето на ковид-19 – со помал раст на смртноста во Италија и Французите – се очекува да падне за 6% оваа година на 3,6 во текот на следните две години, според 48 економисти анкетирани од „Bloomberg“. Ова е помалку од очекуваниот просечен раст за Г-20 од 4% во следните две години.

Уделот на Кина во смртни случаи од коронавирус ширум светот, сега над 1 милион, е само 0,5%. Во САД, каде што претседателот Доналд Трамп првично не поддржуваше носење маски и тврдеше дека вирусот ќе исчезне спонтано, починаа повеќе од 200.000 луѓе – рекордни 21%. Соединетите држави изгубија 621 лице на 1 милион жители или 182 пати повеќе од стапката на смртност во Кина.

Јужна Кореја исто така реагираше брзо на ограничување на вирусот уште од неговото појавување, и сега се чини дека ќе се врати на економскиот раст. Податоците за работните места, индустриското производство и растот покажуваат дека Кина и Јужна Кореја се единствените земји од Г-20 каде веќе ниската невработеност во вториот квартал од 3,8% и 4,2%, соодветно, ќе продолжи да опаѓа во наредните две години, според 16 економисти анкетирани од „Bloomberg“.

Кина е исто толку исклучителна во однос на предвидувањата за раст на БДП-то (+ 2,1%) и индустриското производство (+ 2,4%) во оваа година, додека остатокот од Г-20 се очекува да опадне. За 2021-ва година, растот е 8% и 7,5%, соодветно – највисок во групата, според просечната проценка на 74 економисти.

Како најголема економија со невработеност од 13% во вториот квартал, Соединетите држави најверојатно нема да паднат во просекот на Г-20 според сегашната стапка од 8,5%, според 80 економисти. Индустриското производство, кое потона за 14% во вториот квартал, веројатно ќе покаже пад од 7,5% за годината пред да се опорави за 4,4% во следниот. БДП-то ќе се намали за 4,4% во 2020-та година, но ќе се зголеми за 3,8% во 2021-ва година, според податоците собрани од „Bloomberg“.