(0 гласови)
Развојна банка, Управата за јавни приходи и Централниот регистар на Република Северна Македонија апелираат до фирмите коишто ја прибираат документацијата потребна за аплицирање на првата линија бескаматните кредити како една од мерките за КОВИД-19, тоа да го прават исклучиво по електронски пат. Документите коишто ги издава Централниот регистар како што се тековна состојба, листинг од обработена годишна сметка / завршна сметка за фискалната 2019 година, потврда за стечајна постапка, потврда за ликвидациона постапка, можат да се извадат по електронски пат, потпишани со дигитален потпис, преку системот за е-потврди http://www.crm.com.mk/CRIS/. Додека корисниците на Интернет Дистрибутивниот систем можат да ги извадат преку својот…
(0 гласови)
Народната банка, Министерството за финансии и Македонската банкарска асоцијација подготвија уредба со која се утврдува како банките и штедилниците можат во текот на вонредната состојба, на граѓаните и фирмите да им понудат одложување на исплатата на ратите и други поволности со коишто ќе им го олеснат сервисирањето на кредитите за време на корона-кризата. Целта на Уредбата, како што соопштија Народната банка и МИнистерството за финансии, е во текот на вонредната состојба, поедноставно и побрзо да се остварат можностите дадени со регулаторните измени донесени од Народната банка, насочени кон олеснување на финансискиот товар на граѓаните и на фирмите коишто заради корона-кризата…
(0 гласови)
Цените на нафтата на светските пазари скоро се преполовија во март, што укажува на рекорден месечен пад на нивните цени во историјата. Брент нафтата започна во март со цена поголема од 50 долари, а сега 159-литарски барел нафта од Северно Море вреди само 27 долари. Се појавува се поголем вишок на резерви на нафта. По спорот помеѓу Саудиска Арабија и Русија, картелот ОПЕК плус од април повеќе нема да се обврзува за намалување на квотите за црпење, а Саудиска Арабија и Русија се подготвуваат за искористување на сите расположливи капацитети.
(0 гласови)
Народната банка и Министерството за финансии координирано ги следат состојбите во економијата и потенцијалните ризици заради соодветно делување. Денес беше одржана електронска седница на Комитетот за финансиска стабилност – меѓуинституционално тело за следење на состојбите во финансискиот систем во коешто членуваат претставници на двете институции. Со седницата претседаваше гувернерката, Анита Ангеловска-Бежоска, заедно со министерката за финансии, Нина Ангеловска. Претставниците на Народната банка и на Министерството за финансии ја разгледаа состојбата во банкарскиот сектор, во контекст на актуелните услови со ширењето на вирусот ковид-19 (коронавирусот). Комитетот заклучи дека банкарскиот систем е стабилен. Банките продолжуваат со давање услуги на граѓаните и компаниите…
(0 гласови)
Пандемијата на коронавирусот има големи последици за австрискиот пазар на трудот и само во последните два дена се пријавени 49.000 нови невработени во Службата за вработување (АМС). Од воведувањето ограничувања на слободата на движење, АМС доби 49.000 нови невработени, изјави за АПА, шефот на институцијата, Јоханес Копф. Од нив 20.000 се од хотелскиот и угостителскиот сектор, 4.500 од градежништвото и 3.000 од секторот за изнајмување работна сила. Во Австрија моментно има 399.359 невработени, според АМС.
(0 гласови)
Навивачите на фудбалскиот клуб Барселона ќе се запознаат со начинот на кој функционира криптовалутата, односно системот блокчеин. Барса, како еден од најпопуларните светски фудбалски клубови, ќе издаде дигитални токени за употреба на платформа за ангажирање на навивачи. Токените исто така ќе им овозможат на нивните сопственици да гласаат за различни одлуки за тимот, како што е на пример музиката која ќе се пушта на стадионот кога тимот ќе постигне гол. Идејата е да им се овозможи на навивачите ширум светот да учествуваат во важни и помалку важни одлуки во клубот. За да ги добијат валутите, фановите можат да ја преземат апликацијата…
(0 гласови)
Лебот и житата поскапи за 3,3 проценти, зеленчукот за 6,8 проценти, месото за 1,8 проценти, рибите и морските плодови за 2,1 процент. Трошоците за живот на македонските граѓани гледани по статистичкиот индекс во 2019 година во однос на 2018 година пораснале за само 0,8 проценти, но гледано по ставки, статистиката покажува дека индексот за една година најмногу пораснл токму кај основните намирници неопходни за живот. Така вкупно трошоците за храната и пијалоците лани во однос на претходната година се повисоки во просек за 1,6 проценти, на алкохолот, тутунот и наркотиците пораснале за 5,6 проценти, сумите за набавка на мебел, покуќнина и…
(0 гласови)
Директорот на компанијата Тесла, Илон Маск, конечно би можел да заработи огромна сума на пари до средината на пролет ако акциите на произведувачот на автомобили останат стабилни и ако компанијата успее да го задржи својот просечен пазарен лимит над 100 милијарди долари. Акциите на Тесла пораснаа за речиси 250 проценти за половина година и достигнаа референтна пазарна капитализација од 100 милијарди долари, за првпат во својата историја. Акциите ѝ овозможија на компанијата да го прејде прагот од 150 милијарди долари, а во петокот се продавале за околу 800 американски долари по акција.  Ако Тесла успее да го задржи ова место…
Top