СРБИЈА со лукава политика станува Лидер на Балканот: Текст на Хрват кој ја збесна Хрватска !

Ако се постигне договор за Косово, со силна поддршка на САД, Русија и Франција, Србија ќе ја зајакне својата меѓународна позиција и, следствено, влијанието врз внатрешните работи во земјите од поранешната СФРЈ.

Во хрватските медиуми, политичкиот есеј на поранешниот хрватски министер за надворешни работи, Давор Иве Стиер, беше опишан како “драматичен”.

Тој во своја статија пишува за новите политички односи на политичката сцена на Европа и на Балканот, и на Србија гледа како на динамична политичка сила по примерот на Русија и Турција која се полека ја шири својата моќ во поранешна Југославија и се заканува да стане – хегемона.

Еве што напиша Стиер во неговата детална анализа:

“На крајот на Студената војна и на концептот на обединета и слободна Европа се трите децении на демократски промени во поранешните комунистички земји и процесот на национална еманципација на угнетените народи од Балтичкото до Јадранското Море.

Во овој контекст, Хрватска прогласи независна држава, која беше меѓународно признаена пред 27 години. Иако автономијата беше постигната првенствено поради суверената волја на хрватскиот народ, меѓународните околности беа многу важен елемент. Впрочем, во преамбулата на Уставот вели дека државата има создадено “историски пресвртна точка со одбивање на комунистичкиот систем и промените во меѓународниот поредок во Европа.”

Оваа нарачка сега се менува повторно, како што се промени толку многу пати во историјата. Сепак, ова е прв пат во модерната ера дека Хрватска ќе го доживее овој турбулентен процес како независна и меѓународно признаена држава. Со оглед на тоа што Хрватска не е во позиција да има одлучувачко влијание врз глобалните и европските процеси, нејзината иднина првенствено ќе зависи од способноста да се препознаат и прилагодат на новите околности.

Ранг кој е организиран околу концептот на обединета и слободна Европа, со Америка како победник на Студената војна и меѓународната либералност што охрабрува слободна трговија во еден глобализиран свет – сега се распаѓа. Оној кој го создаде – САД.

Наместо интеграција, процесот на фрагментација е во тек. Тоа се рефлектира во повеќе жестоки конфликти во рамките на ЕУ и внатрешни групации како Централните европски земји-членки во врска со Вишеградската група и Холандија, Скандинавија и балтичките држави на Нова Ханза. Процесот на фрагментација, исто така, беше парализиран или празен од стратешките содржини на серија европски политики, вклучувајќи ја и политиката за проширување.

Од Османли до Милошевиќ, нападите врз хрватската татковина најчесто доаѓаат од Балканот

И покрај техничкото отворање и затворање на поглавјата во преговорите со ЕУ, балканските земји во основа не ги менуваат своите политички и економски системи. Србија и Албанија се профилирани како клучни регионални актери на полуостровот. Србија поради менталитетот на експанзионистички и одредени институционални и национални капацитети. Сепак, Албанија привлекува сила и регионално значење од сè уште добра демографија.

Сите овие светски и европски процеси не можат да бидат спречени или под влијание на Хрватска. Многу е корисно да се заснова политика на конзервативните постулати на одбраната на претходниот ред. Неговата промена е неповратен процес, а нашите преференции во оваа смисла се ирелевантни. Сепак, ова не значи дека Хрватска мора да биде пасивен набљудувач. Напротив.

Од сите нејзини соседи, Хрватска е најмногу заинтересирана за зачувување на мирот на соседниот Балкан. Хрватска и понатаму е многу ранлива на ескалацијата на тензиите или избувнувањата на конфликтот во соседниот регион, што лесно може да се одрази врз нас.

Поврзана слика

Србија ќе ја зајакне својата меѓународна позиција и, следствено, влијанието врз внатрешните работи во земјите од поранешната СФРЈ

Досега, процесите и механизмите за проширување на ЕУ и НАТО обезбедија мир и безбедност во оваа област, но нивната ерозија ги отвори вратите за нови предизвици. Во прилог на поголемо вклучување на Русија и Турција, во моментов се во тек два процеси на Балканот, предводени од Србија и Албанија.

Имитирајќи ја Москва и Анкара во политиката на рекреација на сфери на интерес, Белград се обидува да го стори истото и во поголемиот дел од поранешна Југославија. Ако не се постигне договор за Косово, со силна поддршка од САД, Русија и Франција, Србија ќе ја зајакне својата меѓународна позиција, а со тоа и влијание врз внатрешната ситуација во поранешна Југославија.

Во ваков контекст, неопходно е да се спроведе политика на активно балансирање на силите со цел да се избегне создавањето на хегемонија на Балканот, со цел да се обезбеди нашиот сопствен долгорочен мир и слобода.

Хрватска не се гледа на Балканот, не сака и не може да биде лидер на тој регион или нејзин водич кон ЕУ. Впрочем, ниту балканските земји не ја гледаат Хрватска во таа улога. Сепак, Хрватска мора да има активна политика кон Балканот поради својата национална безбедност. Од Османли до Милошевиќ, нападите врз хрватската татковина главно доаѓаа од Балканот “, заклучи хрватскиот аналитичар.

Извор: Espreso.rs/D.K./Jutarnji list

primer 8

Top