Се собираат потписи за продолжување на породилното боледување

10 000 потписи се потребни за платениот одмор поради бременост наместо сегашните 9 да биде продолжен на 18 месеци.

Со собирање на потписи од денеска до 7 октомври во сите градови во државата, активистките од граѓанската иницијатива 450 породилно очекуваат дека ќе ја остварат целта – измени во законот за работни односи.

18 месеци е најиделно за детето, тогаш тоа е доволно психички созреано и може да с еоддлеи од мајката, велат активистките.

Со продолжување на породилното отсуство, од граѓанската иницијатива велат дека мајките подолго време ќе можат да вложат во воспитувањето и следењето на развојот на новороденчињата. Нивната прва инцијатива во Собранието од пред неколку месеци беше одбиена од пратениците поради неуредност. Сега очекуваат на наидат на разбирање на државните институции.

Во некои земји платеното отсуство од работа поради бременост е 18 и 24 месеци, но има земји каде е пократко и од македонскиот закон.

primer 8

Top