болкото кој сите го јадеме содржи смртоносен отров

Бидете внимателни затоа што сите делови од јаболкото не се за јадење.

Агенцијата за отровни супстанции и болести (ATSDR) изјави дека и најмала доза на цијанид може да биде опасна, а овој отров може да се најде во самите семки на јаболкото па затоа пред да го јадете јаболкото треба убаво да го исчистите. 

Многумина не знаат дека семките што се наоѓаат во јаболкото всушност се отровни. 

Тие содржат амигдалин кој го ослободува цијанидот. Вистината е дека треба да изедете 40 јаболка за да се затровате со цијанид, но Агенцијата за отровни супстанции и евиденција на болести (ATSDR) изјавила дека и најмалата количина цијанид може да биде опасна.

Поради тоа, најпаметно е кога ќе јадете јаболко, семките кои се наоѓаат внатре во плодот воопшто да не ги голтате.  
Top