Милиони корисници на Android жртви на напад на Google Play

Експеритете на компанијата за кибернетичка безбедност и заштита од вируси ESET откриле кибернетички напад во онлајн-ресурсот Google Play, со кој биле погоден милиони корисници, се истакнува во соопштението на компанијата.

ESET открил долгорочен злонамерен компјутерски упад во Google Play, во кој жртви беа милиони корисници на Android, се вели во соопштението.

„Најдовме 42 апликации во продавницата Google Play, кои се поврзани со оваа кампања за дистрибуција ја несакан рекламен прилог, половината од нив сѐ уште беа достапни во моментот на откривање. Тимот одговорен за безбедноста ги отстрани од Google овие апликации по нашето известување, но тие сѐ уште се достапни во продавниците на трети страни“, се вели во изјавата на експертот за безбедност на ESET, Лукас Стефанко.

 

Од ESET појаснуват дека апликациите кои работата како адваер се маскирале под едноставните игри, онлајн-радио и услугите за преземање видеа. Вкупно со овие злонамерни апликации биле преземени осум милиони пат во текот на изминатата година.

„Апликациите користат разни трикови со цел да упаднат во уредите на жртвите и да минат незабележително… Доколку корисникот се обиде да открие која апликација започнува да прикажува реклами, програмата се претставува како да е Facebook или Google“, се додава во соопштението.

Top