Стартап компанијата која што ќе го произведува уредот кој би можел да ги реши проблемите на луѓето кои што ги имаат со спиењето, собра 31 милиони евра во кампањата која што ја спроведе “Johnson & Johnson”. Dreem, компанија која што стои зад споменатиот уред, ќе ги искористи средствата за ангажирање на престижни научници на полето на технологијата кои што ќе го решат проблемот со неправилното спиење, што, како што тврдат од компанијата, е проблем на околу 30% од светската популација. Идејата за овој носив уред настана уште во 2014-та година, а уредот функционира така што со стимулација на мозокот ги…
Првиот човек на Фејсбук, Марк Закерберг пред шест години одлучи да го купи Инстаграм и за тоа плати една милијарда долари. Превземањето на компанијата која што тогаш имаше само 13 вработени и немаше остварено никаков приход, ги зачуди аналитичарите кои што беа скептични дека ваквиот потег ќе му донесе некаква корист на Закерберг. Сепак, според последниот извештај на Bloomberg Intelligence, јасно е дека Закерберг со купувањето на Инстаграм ја направил „зделката на векот“ – имено, шест години подоцна, вредноста на Инстаграм се проценува на вртоглави 100 милијарда долари. Според проценката на Bloomberg Intelligence, во текот на изминатите шест години откако…
Технолошките компании во изминатите неколку месеци покажуваат дека се заинтересирани за елиминирање на лошите навики на нивните корисници. Со тоа Фејсбук одлучи да воведе опција која ќе покажува колку време поминувате на оваа социјална мрежа. Опцијата наречена "Your Time on Facebook" не е најнова во дигиталниот свет. Оперативните системи како Android P и iOS 12 веќе им нудат можност на корисниците да проверат колку време поминуваат на нивните паметни телефони.  Новата опција на Фејсбук ќе им прикажува на корисниците колку време поминуваат секој ден во прегледување, лајкнување и коментирање на објави. Оваа опција исто така ќе нуди можност за лимитирање…
На корисниците им е олесен пристапот до релевантни податоци поврзани со личните податоци, уредите кои што ги користат, методите на плаќање, претплатите, резервациите и контактите. Големите технолошки компании често се на удар на корисниците и на невладините организации кои што се грижат за приватноста на граѓаните. Иако компаниите тврдат дека се грижат приватните податоци на корисниците да не завршат во погрешни раце, на корисниците често им е тешко да ги пронајдат тие опции кои што треба да ги заштитат. Откако беше откриено колку се всушност ранливи податоците на корисниците на Фејсбук, сега и другите компании одлучија да ја променат својата…
Од Инстаграм конечно објаснија кои фактори се важни на алгоритамот кој што одлучува кои објави ќе им се прикажуваат на корисниците на самиот врв на „фидот“. Пред две години, Инстаграм слично на Фејсбук, воведе промена на алгоритмот за прикажување на објавите, па наместо прикажување на последните објави, најпрвин се прикажуваа објавите кои што алгоритмот смета дека се најинтересни и најважни. Минатата седмица од Инстаграм конечно одлучија да откријат како функционира алгоритмот, односно кои фактори се најважни за една објава да се најде на врвот – тоа се интересите, неодамнешните објави и поврзаноста. Интересите се однесуваат на важноста на објавите за…
Еден од најголемите проблеми со веб мејл сервисите е токму тоа што ви е потребна интернет мрежа за да им пристапите, што не е проблем кога сте дома или на работа. Меѓутоа, што да правите кога сте на патување или на некое место на кое не постои добра интернет врска?  Но, Google почна да нуди решение за овој проблем односно офлајн опција (offline mode) за Gmail. Тоа значи дека овој популарен мејл сервис ќе им понуди на корисниците можност да читаат и да одговараат на пораки дури и кога не се на интернет. Испратените мејлови кои се креирани офлајн, секако…
Енкрипцијата, односно шифрирањето на податоците им овозможи на луѓето ширум светот без стравување преку дигитален пат да меѓусебно да разменуваат доверливи информации. Сепак, експертите предупредуваат дека со развојот на квантните компјутери енкрипцијата каква што ја познаваме денес ќе замине во историјата. Поради тоа, тие веќе работат на нов начин на енкрипција на податоците која што доверливите информации ќе ги сочува и од квантните компјутери. Европската вселенска агенција потпиша договор со компанијата QUARTZ која што работи на програма за развивање на квантен клуч, односно развој на една нова генерација на енкрипција.   ESA и QUARTZ заедно ќе развиваат QKD, односно дистрибуција…
Фејсбук во изминатите неколку недели спроведувал истражување на пазарот кое би требало да им даде одговор на прашањето дали да се воведе опција за претплата во која би немало реклами, доколку истата би привлекла повеќе корисници. Како што пишуваат светските медиуми, Фејсбук ја разгледувал оваа опција и претходно, а сè се интензивирало по неодамнешниот скандал со крадењето на податоци од оваа социјална мрежа. Изворите кои инсистирале да останат анонимни сепак наведуваат дека идејата можеби нема да се реализира и дека сè уште не се работи за конкретен план.  Фејсбук официјално засега одби да ја коментира можноста за претплата на социјалната…