Брендот Adidas уште од 2015 година произведува патики кои се изработуваат од пластика, извлечена од океаните и преработена во компанијата “Parley for the Oceans”.

Сега тие одат чекор понапред и произведуваат нов неуништлив модел кој има за цел да го намали собирањето на пластичниот отпад во светот. 

“Futurecraft Loop” се нови револуционерни патики кои се изработени од термопластичен полиуретан за повеќекратна употреба, немаат потреба од никакви лепила за спојување и во целост се исплетени и вплетени во подлогата. Патиките се креирани така што секој нивен дел може повторно да се искористи, а визијата на Adidas е засекогаш да завршат со создавањето на отпад. Оваа визија имаат намера да ја оживеат преку фактот дека сакаат истата облека да се носи одново и одново.

 

Брендот на својата официјална веб-страна порача дека со купувањето и набавувањето на ваквиот модел не можете да го решите проблемот со натрупување на пластика во светот, но можете значајно да го намалите и со тоа да придонесете до отстранување на ваквиот вид отпад.

 
 

 

Компаниите Apple и Samsung пријавиле забавување на продажбата на паметни телефони во првиот квартал од оваа година, додека кинескиот технолошки див Huawei забележал тренд на пораст.

Имено, испораките на паметни телефони на Huawei се зголемиле за 50 проценти во првиот квартал во однос на истиот период минатата година, додека испораката на iPhone од Apple паднала за 30 проценти, според новите податоци од истражувачката компанија IDC.

Во исто време, испораките на Samsung паднале за осум проценти во споредба со претходната година, објави CNBC.

Најновите податоци покажуваат дека Huawei има удел од 19 проценти на глобалниот пазар на паметни телефони, што е најголем дел досега.

Таа кинеска компанија според оценките на IDC сега е “на чекор” од Samsung, кога станува збор за позицијата на најголемиот продавач на паметни телефони во светот, бидејќи веќе го помина Apple како втор по големина продавач на паметни телефони.

Huawei, сметано според уделот на пазарот, првпат го победил Apple во 2018 година.

Продажбата на Apple во првиот квартал била погодена од слабата побарувачка во Кина, каде што приходите паднале за 22 проценти.

Марк Зукерберг има намера да го подели Facebook на јавен и приватен дел. Тој го најави ова на својот блог, објавен минатата недела во кој тој објаснува во детали што всушност планира.

“Сакам да создадам два различни простори. Еден ќе биде јавен форум, односно т.н. градски плоштад, додека другиот простор би бил приватен и шифриран, и тој би бил дневна соба”, изјавил основачот на најпопуларната социјална мрежа во светот.

Не е сосема јасно што значи тоа во пракса, но се претпоставува дека новоста подразбира поврзување на различни Facebook платформи за разменување на пораки на Instagram, WhatsApp и Facebook Messenger со цел да се создаде шифрирана интероперабилна услуга.

“Мислам дека тоа ќе биде во фокусот на компанијата за наредните пет години или повеќе”, изјавил Зукерберг.

Компанијата најмалку една година ќе има консултации со експертите, владата и институциите кои ги спроведуваат законите, пред да го понуди затворениот дел од мрежата.

Тој истакна дека овој пристап претставува промена во пристапот на Facebook производите.

Марк Цукерберг најави големи промени на популарната друштвена мрежа во текот на годишната Фејсбук конференција Ф8. Како што сам истакна, ова се можеми најголемите промени досега. Препознатливата сина боја на позадината ќе биде бела, а се воведуваат и бројачи на лајкови.

Што се однесува до самиот дизајн, логото на Фејсбук нема да има квадратен облик, туку ќе биде во вид на круг, а по првпат се менува и бојата. Мобилната апликација ќе биде претежно бела, додека препознатливата сина заминува во историјата.

Цукербег објаснил дека планот на компанијата е на прво место да ја стави приватноста и игурноста на корисниците, а не рекламите и заработката.

Резултат со слика за F8

Ова се 7 најважни промени на Фејсбук:

-Пораките ќе ги испраќаме преку Месинџер, а на Фејсбук апликацијата веќе нема да можат да се гледа нивната содржина. Платофрмата ќе биде поврзана со WhatsApp. Месинџер ќе зазема помалку место на мобилните телефони, а ќе има и декстоп верзија на апликацијата.

-Инстаграм ќе воведе опција „приватен бројач на лајкови“. Сите кои ќе посетат нечиј профил нема да можат да го видат бројот на лајкови, единствено само сопственикот ќе има пристап до тој податок.

-Ќе има краткотрајни начини на споделување во пораки – што значи дека нема да биде траен записот во нив.

-Полесното испраќање на пари по пат на WhatsApp, кој се тестира во Индија наскоро ќе се прошири во остатокот на светот.

-Во фокус на редизајнот на Фејсбук ќе биде промена на бојата, сината боја ќе замине во историја, а почетната страна ќе биде фокусирана на групи наместо на вести.

-Објавите на Инстаграм нема да мора да почнуваат со фотографија или видео. Содржината ќе може да се сподели и само со текст, стикер или цртеж.

-Најавената опција Secret Crush ќе функционира како апликацијата Тиндер. Ќе може да означите личност која ќе ви се допадне и тоа тајно од останатите пријатели, па ако истата таа личност ве означи вас, тогаш Фејсбук ќе ве „спои“.

Поврзана слика

На сателитските снимки од Антарктикот, пред околу една и пол година, било забележано нешто необично: на средината на масивниот арктички мраз забележана била дупка широка илјадници километри.

Научниците биле прилично збунети од оваа глетка која не е видена, барем во тие размери, од 70-тите години од минатиот век. 

Сепак, сега се уверени дека знаат зошто настанала оваа дупка.

Ледената дупка, наречена и полонија, најверојатно настанала по силниот циклон кој од средината на септември 2017-та се формиралa над Веделовото море.

Тоа е важна информација во времето на климатски промени, бидејќи растечките температури може да ја изменат јачината и фреквенцијата на поларните циклони и така да влијаат на споменатите дупки и океаните.

Кога дупката во мразот за прв пат била забележана кон средината на септември, зафатила околу 9,5 илјади километри квадратни, за до средината на октомври да се прошири на 80.000 квадратни километри. Со доаѓањето на летото, односно отопувањето на мразот на Јужното море, се споила со отворениот океан.

Отворот се наоѓал непосредно над огромната подводна висорамнина Мод Рајз, каде слични отвори во антарктичкиот океански мраз биле забележани на сателтиски снимки од 70-тите години.

Ова веројатно не е случајност. Авторот на претходното истражување, Дејвид Холанд од Истражувачкиот институт при Универзитетот Њујорк во Абу Даби, објаснил дека топлата, густа, солена вода, која обично се задржува во близина на морското дно, потиснува кон површината. Доколку наиде на голема олуја, доаѓа до мешање на таа топла вода со постудена, свежа вода на површината на Веделовото море.

Биоразградливите кеси за кои многу производители тврдат дека речиси во целост се разградуваат поле неколку месеци, остануваат цели и употребливи после три години во кои биле изложени на природното опкружување, пишуваат од „The Guardian“.

Според најновото истражување кое за првпат е независно и ги тестираше компостабилните кеси, два вида биоразградливи кеси и конвенционални кеси кои долготрајно биле изложени на море, зрак и земја, се утврдило дека ниту една кеса не се распаднала во целост.

Компостабилните кеси покажуваат подобри резултати 

Компостобилните кеси, побрзо се растворале од таканаречените биоразградливи кеси. Така компостабилните примероци во целост се разградиле после три месеци изложеност на морската околина, но експертите сè уште не се сигурни колку се нивните разградени продукти штетни за околината. Тие вреќички на изглед останале цели, кога експертите, 27 месеци ги држеле закопани во земја, но не можеле да го поднесат товарот од продуктите кои биле внатре па затоа биле малце растргнати. Од друга страна, биоразградливите кеси, кои експертите ги закопале во земја или ги држеле во море, во период од три години, биле цели и со нив повторно може да се оди на пазарење. 

Решение за проблемот со пластичниот отпад?

Истражувачите од „Plmouth“ сметаат дека ова истражување, објавено во списанието „Environmental Science and Technology“, создава сомневање за деградација која што ја рекламираат произведувачите на биоразградливите кеси, колку навистина се тие решение за проблемот со пластичниот отпад.

„Бевме запрепастени од тоа што биоразградливите кеси можат сè уште да се користат после три годишна изложеност на море и што со нив може повторно да се оди на пазарување. Тоа посебно ме изненади. Кога ќе ги прочитате ознаките на нив, претпоставувате дека кесата ќе се разгради побрзо од обичните кеси. Но, нашето истражување покажа дека тоа нема да се случи, барем не после три години“ - рекол морскиот биолог Имоген Напер. Според истражувањето, на многу од биоразградливите кеси, пишува дека можат да се рециклираат многу побрзо од обичната пластика. 

Меѓутоа, Напер смета дека за ниту една од тие кеси не може да се потврди дека може да се разгради во текот на тригодишно природно опкружување.

Клучен е начинот на отстранување- потребни се микроби

Но, производителите тврдат дека биоразградливоста е начинот за отстранување на отпадот.

„Важно е да се разбере разликата меѓу изразот: компостабилно, биоразградливи и (оксо) разградливи“ - рекол гласноговорникот Вегваре, производител на тестирани биоразградливи кеси.

„Не е доволно само да ги фрлите кесите во околината. Со закопување не се компостира материјалот. За правилно компостирање, потребни се пет клучни услови: микроби, влага, топлина, кислород и време“ - објаснил тој.

 

Измама на јавноста?

Истражувачите, во текот на истражувањето споредувале пет различни видови на кеси: две оксо-биоразградливи кеси, една компостабилна кеса и една стандардна пластична кеса. Според нивната студија, нема јасни докази дека биоразградливите и оксо-биоразградливите кеси се разградуваат според наведените спецификации во природна околина. Дополнително на тоа, за компостабилните материјали постои можност за опасност за разградување до микропластика. Биологот и еколог, Ричард Томсон кој имал удел во ова истражување, го поставил прашањето, дали јавноста се лаже со информациите кои се ставени на самите биоразградливи кеси.  

Како што е познато, популарното рели „Дакар“ се сели од јужноамериканските земји во Саудиска Арабија.

Најтешкото рели на светот своето име го доби по главниот град на Сенегал – од 1979-та до 2007-ма година овој „моторизиран маратон“ кој го организираа француски ентузијасти се одржуваше во Африка и завршуваше во Дакар.

Меѓутоа, во 2008-ма година релито мораше да биде откажано поради терористички закани, па организаторите донесоа одлука од 2009-та година релито да се одржува во Јужна Америка.

Во изминатите 11 години се возеше низ Аргентина, Чиле, Боливија и Перу. Меѓутоа, бројот на учесници од Европа се намали поради скапата логистика, а со оглед на тоа што владите на овие земји не сакаа да ги платат правите на одржување на трката во висина од неколку милиони евра, организаторите повторно беа приморани да ја променат локацијата.

 

Со самото тоа не е чудно што организаторите потпишаа повеќегодишен договор со Саудиска Арабија. Можеби Саудијците не се шампиони кога станува збор за хуманоста и човековите права, но тие не штедат пари, посебно кога станува збор за автомобилизмот.

 

Со оглед на тоа што Саудиска Арабија по површина е 13-та земја на светот, нема да недостасуваат долги патеки – покрај тоа што има пустински области, во оваа земја има и планински подрачја. Така, 42-ро издание на релито „Дакар“ ќе се одржува од 5-ти до 17-ти јануари 2020-та година во Саудиска Арабија.

Стартот ќе биде во Џеда, а трката ќе заврши во Ал Кидија. Натпреварувачите ќе возат 12 етапи низ патека долга 9 илјади километри.

 

Селењето на релито „Дакар“ од Јужна Америка во Саудиска Арабија го поздравија повеќето од тимовите. Некои од нив, како што се Карлос Саинз, Стефан Петерхансел и Нани Рома лично присуствуваа на конференцијата за новинари во Ал Кидија.

Од финансиска гледна точка, ова најмногу им одговара на европските тимови – логистиката ќе биде значително поедноставена, а тимовите ќе заштедат и на авионски карти. Покрај тоа, се очекува и поголем број на натпреварувачи, а со тоа и повозбудливи трки.

 

 

Српскиот научник Владимир Цмилјановиќ и неговата сестра Наташа пронајдоа лек за рак, пренесуваат деновиве спрските медиуми.

Србија ќе биде земјата која заедно со Швајцарија прва ќе го добие лекот. Откритието на Цмилјановиќ и на неговата сестра предизвика револуција во класичното лекување на заболените од рак затоа што лекот „бимиралисиб“, кој е прозвод на српскиот научник, се покажа ефикасен во борбата со одредени видови тумори како што е најагресивниот рак на дојка и ракот на лимфните жлезди. Освен тоа, супстанцијата која се наоѓа во лекот продира во мозокот, па постои надеж за третман и на одредени ракови на мозокот, додека типичната апликација во форма на крема или гел е ефикасна во брорбата со одредени тумори на кожата.

Поради ова откритие Цмилјановиќ стана планетарно признат научник, а неговите изуми ги призна целиот свет. Лекот „бимиралисаб“ ги уништува болните клетки, а ги штити здравите, додека класичната хемотерапија, која е ужасно болна, ги уништува и канцерогените и здравите клетки и со соборува инмунитетот на и онака исцепните пациенти. Моментално лекот е во втора фаза од испитувањето, а предвидени се три фази.

Покрај тоа, Цмилјановиќ руши и еден стереотип врзан за лечењето луѓе болни од рак, а тоа е дека во терапијата на болните од рак се вклучува посебна диета за да се убиваат канцерогените клетки, меѓутоа Цмилјановиќ на своите пациенти им советува да јадат здрава храна – од овошје до зеленчук и месо.

Според него, овој лек го користеле негови пациенти ширум светот, но и луѓе од БиХ и од Србија.

Србија сигурно ќе биде првата земја заедно со Швајцарија која ќе ги добие сите наши изуми и лекови. Моментално интензивно работиме со нашата влада, претседателот, премиерката и министрите за нашите исуми понатаму да се унапредуваат во Србија и да имаат корист нашите пациенти. Државата е мотивирана и заинтересирана да ни помогне и сигурен сум дека ќе најдеме добро решение“ изјави тој во интервју за српски Телеграф.Цмилјановиќ вели дека не соработува со ниедна фармацевтска куќа, туку отворил своја компанија.

 

Пред неколку денови принцот Хари на официјалниот профил на војводата и војвотката од Сасекс објави фотографии од сафари кои биле толку впечатливи што многумина помислиле дека сопругот на Меган Маркл е вистински талент за фотографирање. 

Она што на фотографиите не се гледало, како што и пренесува Дејли Меил, е дека носорогот, слонот и лавот од неговите фотографии биле дрогирани за да бидат мирни, а некои биле врзани.

 

Ако гледаме според фотографиите, Хари би излегол многу храбар, бидејќи им се приближил толку блиску, но британските медиуми пренесуваат дека животните биле намамени пред Хари да им се приближи со фотоапаратот, а на оригиналните фотографии кои ги објавиле Дејли Меил, слонот бил и врзан.

Според DxO Mark, Samsung направи драстичен исчекор кога станува збор за камерата и софтверот за камерата кај моделот Galaxy S10 5G.

Овој телефон е речиси идентичен како и Galaxy S10+ моделот и изненади на тестовите на DxO Mark со тоа што застана рамо до рамо со Huawei P30 Pro кога станува збор за квалитетот на камерата.

Компанијата од Јужна Кореја успеа да го подобри софтверот, по што на големо изненадување на сите, квалитетот на камерата е рангиран исто како и досега „кралот“ меѓу паметните телефони, моделот P30 Pro на Huawei.

DxO Mark го пофали Galaxy S10 5G за одличниот баланс на белите бои и добрата репродукција на бои, добрата експозиција и динамичен опсег, брзиот и прецизен автофокус, пријатниот боук ефект со добро издвоени рабови, добрата контрола на шумот и добрите фотографии при користење на блицот.

 

Сепак, Samsung ќе мора да поработи на често видливите „неприродно здружени пиксели“, видливото губење на детали при зумирање, боук ефектот кој понекогаш не го издвојува субјектот целосно точно, а потребни биле и повеќе фини детали, посебно во деловите на фотографијата со понизок контраст.

Samsung Galaxy S10 5G освои 117 бодови во фото и 100 бодови во видео модот, а доби и најдобра оценка на селфи тестот од 97 бодови, со што го прави најдобриот телефон за селфи фотографии на светот. Вкупно, Samsung Galaxy S10 5G освои 112 бодови, исто како и Huawei P30 Pro.

Top