(0 гласови)

Во историјата нема патоген со кој што толку брзо сме се запознале, вели хрватскиот имунолог Златко Тробоњача, кој во интервју за „N1“ рече дека илјадници научни трудови се објавени во изминатите десет месеци, па затоа е невозможно да се следи објавеното за биологијата на овој вирус.

Потенцира дека е добро што вирусот не мутира и нема да влијае на ефективноста на вакцината.

- Отпрвин се чинеше дека постарите и болните имаат поголема веројатност да се разболат, а сега гледаме различни случаи. Покрај тоа, има над 40 проценти асимптоматски случаи. Луѓето се инфицираат без воопшто да бидат свесни за тоа, бидејќи немаат знаци на болест, а потоа можат да ја пренесат болеста на други. Тогаш имате такви форми на болеста што завршуваат со тешки клинички слики, на крајот луѓето завршуваат на респиратори и на крајот голем број случаи ќе завршат трагично, објасни Тробоњача.

Имунологот вели дека оваа болест не може да се дефинира, но се манифестира на различни начини, што одговара на ширењето на вирусот и го оневозможува контролирањето на ширењето.

- Честопати се вели дека оние луѓе кои се болни од други болести би умреле и без Ковид, така што се вели дека тие не умреле од Ковид, туку со Ковид – морам да кажам дека имало неколку трудови во кои се вели дека треба да зборуваме за еден параметар наречен „изгубени години“. Целото население да се стратифицира врз основа на одредени коморбидитети и да се направи очекуваниот животен век на овие луѓе и конечно да се пресмета одреден просечен животен век за сите овие слоевити групи. Би се видело дека вирусот го скратува животот на мажите за околу 14 години, а на жените за 12 години. Затоа, мислам дека е најправедно да се зборува за тоа колку САРС-CoV-2 го скратува животот, рече тој.

(0 гласови)

Откриваме како би изгледала Балканската федерација доколку Јосип Броз Тито успееше да го направи тоа.

Панславизмот, илиризмот, австро-славизмот, неославизмот и евро-славизмот се дел од идеите на кои, во случај на „што би се случило, ако беше“, на денешната држава би можела да се потпре, секако во комбинација на унитарни до конфедерални паралели и на некои од западните идеологии на модерната држава. Некои имаа повеќе, а некои помалку шанси за реализација, некои имаа помалку, а некои поголеми територијални претензии. Најголеми шанси имаше идејата на Тито за балканска федерација, судејќи според со ѕвездието на меѓународните односи остро одделени со линијата исток-запад, како и харизмата и способностите на Јосип Броз.

Ви откриваме како би изгледала таква држава, но прво да видиме каде се наоѓаме и каква е можноста за спроведување на таква идеја. Постои приказна дека деведесетгодишна жена сменила 7 земји без да замине од дома. Како е можно тоа? Токму тоа се случи на нашите простори! Ако сте родени во 1917 година во Белград или некаде во Србија, вие сте родени во Кралството Србија, кое подоцна беше преименувано во Кралство на Србите, Хрватите и Словенците, а потоа беше преименувано во Кралство на Југославија, по војната тоа беше Социјалистичка Федеративна Република Југославија (во периодот 1945-1990 повеќе имиња). Граѓанските војни во 90-тите територијално ја намалија Југославија, која подоцна ги вклучуваше и Република Србија и Црна Гора и беше наречена Сојузна Република Југославија, подоцна преименувана во Србија и Црна Гора. По отцепувањето на Црна Гора во 2006 година, остана само Србија. Интересен туристички аранжман, вие седите во куќа, а земјите сами се менуваат.

Повоена Југославија на границите од Вардар до Триглав, чиј лидер се до смртта беше Јосип Броз Тито, имаше претензии кон околните држави. Имено, идејата за Балканската федерација ги вклучуваше Албанија, Бугарија, Романија и во најширока варијанта, дури и делови од Грција и европскиот дел на Турција. Тито одржа голем број билатерални средби и потпиша неколку документи што требаше да придонесат за создавање на таква држава. Тврдењето за толку голема територија ги возбуди водачите на големите сили. Дури и на Сталин не му беше гајле.

Титовото „Не“ во 1948 година упатено до водачот на Советскиот Сојуз предизвика внатрешни политички конфликти во Југославија, што резултираше со создавање на Голи Оток, каде што завршија невини граѓани.Ако идејата на Тито беше реализирана.

Денес Балканската федерација ќе изгледаше бројно вака:
31 милиони жители
395 илјади квадратни километри (за споредба, Германија има површина од 357.021 квадратни километри)
БДП – 295 милијарди долари
9 500 УСД по глава на жител
Белград е главен град

Постојат тврдења дека, според планот на Тито, федерацијата вклучува идеја дека јужната српска провинција Косово и Метохија требало да стане дел од Албанија, во рамките на федералните единици. Од друга страна, планот беше да се припојат делови на Австрија кон Словенија.Сепак, големото прашање е што би довело до спроведувањето на идејата на Тито за Балканската федерација. Дали тоа би произвело лоши односи со другите големи сили и какви последици би предизвикало тоа, дали е можно да се формира. Движење на неврзаните, дали распадот на 90-тите години на минатиот век би бил повеќе покрваво, а главното прашање што се поставува е – колку долго би траела таква држава и колкава територија би зафатила на крајот?

(0 гласови)

Систематското испитување и мета-анализата на три човечки коронавируси сугерираат дека лицата заразени со вирусот SAVS-CoV-2 кој предизвикува Ковид -19, најверојатно ќе бидат многу заразни во првата недела по појавата на симптомите. За разлика од Ковид – 19, епидемијата на САРС и МЕРС беше предизвикана од вируси кои подоцна го достигнуваа врвот и веројатно затоа пандемијата Ковид -19 се шири побрзо во заедницата.

Иако вирусните оптоварувања се чини дека се слични помеѓу луѓето заразени со коронавирусот САРС-КоВ-2 кои развиваат симптоми и оние кои немаат, повеќето студии сугерираат дека асимптоматските лица можат побрзо да го исфрлат вирусот од телото и да бидат заразни пократко време.

Иако генетскиот материјал на вирусот САРС-КоВ-2 сè уште може да се открие во респираторните примероци и примероците од столицата дури и по неколку недели, не е пронајден жив вирус кој може да предизвика инфекција во примероците собрани девет дена по појавата на симптомите. пишува во метаанализата на три човечки коронавируси , објавени во магазинот The Lancet Microbe.

„Наодите се во согласност со студиите за пронаоѓање контакти кои сугерираат дека повеќето вирусни преносни настани се случуваат многу рано, особено во првите пет дена по појавувањето на симптомите, што укажува на важноста на самоизолацијата веднаш по почетокот на симптомите“, вели водечкиот автор д-р Муге Чевик од Универзитетот Св. Ендрус во Велика Британија.

„Исто така, треба да ја подигнеме јавната свест за опсегот на симптоми поврзани со болеста, вклучително и благи симптоми кои можат да се појават порано во инфекцијата отколку оние поизразените, како што се кашлица или треска.

Истражувачите вклучиле 98 студии со пет или повеќе учесници, кохортни студии и рандомизирани ретроспективни испитувања; 79 од нив се фокусираа на SARS-CoV-2, осум на SARS-CoV и 11 на инфекцијата MERS-CoV.

Со помош на респираторни примероци, одржливиот вирус се размножил во првата недела од болеста. Од друга страна, ниту една студија вклучена во овој систематски преглед не беше во можност успешно да го изолира живиот вирус по деветтиот ден на симптомите кај кој било вид на примерок.

Неколку студии успешно го изолираа живиот вирус од примероците на столицата, а улогата на орално-фекално пренесување за САРС-CoV-2 останува нејасна.

„Овие откритија сугерираат дека во клиничката пракса можеби нема да биде потребно повторување на PCR тестирањето за да се утврди дека пациентот повеќе не е заразен“, вели д-р Чевик.

Најголемото вирусно оптоварување на коронавирусот SARS-CoV-2 РНК е откриено рано во текот на болеста, кога се појавуваат симптоми или пред петтиот ден на појава симптомите. Спротивно на тоа, вирусните оптоварувања кај САРС и МЕРС достигнувва максимум од десет до 14 дена, соодветно, седум до десет дена по појавата на симптомите.

Асимптоматски случаи

Само дванаесет студии пријавиле асимптоматски лица заразени со вирусот САРС-КоВ-2, а шест од нив исто така истражувале колку брзо луѓето го исфрлиле вирусниот материјал од нивните тела.

„Иако оптоварувањата на вирусната РНК се чини дека се генерално слични кај луѓето со и без симптоми, неколку студии сугерираат дека асимптоматските лица можат побрзо да го исфрлат вирусниот материјал од телото“, вели д-р Чевик

Неколку студии откриле дека луѓето со асимптоматска инфекција можат побрзо да се ослободат од вирусот, што сугерира дека оние без симптоми може да бидат исто заразни како и оние со симптоми на почетокот на инфекцијата, но можат да бидат заразни пократко време.

Студијата е спроведена од истражувачи од универзитетите Сент Ендрус, Единбург и Глазгов, како и болниците во Единбург и Неапол.

(0 гласови)

Еден Јутјубер смета дека нешто чудно се случува на Антарктикот, а наводно има и докази за тоа.

Самопрогласениот „Чувар на Земјата“ тврди дека, додека ја набљудувал Google Earth, забележал чуден отвор над една пештера и 'метален штит' преку неа, сето тоа во зоната на забранети летови на ледениот континент.

Како што вели, областа е широка околу 45 метри, а наводно тоа го пресметал користејќи ја алатката Google Earth. Темниот отвор личи на метален штит кој изгледа како некоја вентилација која оди под земјата, наведува Јутјуберот, додавајќи дека снегот околу 'отворот' е потемен од снегот во околината.

„Тоа би значело дека има пренос на топлина“, вели тој и истакнува дека во близина нема никаква вулканска активност.

Се разбира, набрзо имало голем број коментари во кои се наведува дека постојат тајни бази за вонземјани, додека други потенцираат дека нема тајна пештера или метален штит, туку дека всушност само станува збор за игра на светлината и сенка.

(0 гласови)

Компанијата Nordpass анализираше повеќе од 275 милиони лозинки кои беа изложени на јавноста после низа на хакерски напади. Од нив направија листа од 10-те најчесто користени лозинки кои се најранливи на хакерски напади.

Повеќе од половина од „протечените“ лозинки се повторуваат по неколку илјади и милиони пати, односно 56%. Од друга страна, 44% од лозинките биле уникатни, односно никаде не се повторуваат.

Најголемиот број на лозинки, односно оние кои се сместени во топ 10, може лесно да се откријат и со обично нагаѓање, а само “picture1” може да се каже дека е потешко да се открие.

Од Nordpass ги советуваат сите корисници на интернет да не користат шаблони или копчиња кои се наоѓаат едно до друго на тастатурата.

Image

(0 гласови)

Заштитните маски во текот на пандемијата станаа оној предмет кој што секогаш проверуваме дали сме го понеле во текот на излегувањето од домот.

Покрај клучевите, мобилниот телефон, паричникот, незамисливо е денеска да излеземе од дома без заштитна маска на лицето.

Еднаш кога експертите посоветуваат дека заштитните маски се оној детаљ кој што може да штити од коронавирусот, ние мора да ги носиме.

Експертите одговорија на тоа прашање, а ова се кратки упатства за оние кои што наоѓаат во дилема.

Одредете суво, чисто место за складирање на маската - тоа е првото нешто кое што го нагласуваат експертите.

Обидете се да ги држите што подалеку од останатите предмети кои што често ги допирате со рацете и кои што не се целосно чисти.

„Луѓето забораваат на тоа дека заштитната маска по правило треба да се допира исклучително со дезинфицирани или пак измиени раце“, вели инфектологот Питер Чин-Хонг.

„На пример маската не треба да се чува во фиока во која што чувате долна облека или пак таму каде што има кујнски крпи. Но, мора да размислите околу лабораториските услови за чување... Најважно е да одредите место кое што е резервирано само за неа“, вели експертот.

Не заборавајте на перењето

Заштитните маски не треба да ги носиме „незаштитени“ во чанта, во џеб или пак каде што може да дојде во допир со потенцијално контаминирани предмети.

Со чисти раце ставете ја маската во кеса и потоа во чантата. Може да ја носите и во посебен несесер. Не допирајте го централниот дел од маската кој што оди над носот и устата, туку фаќајте ја за врвките.Маската треба да се пере по секое носење. 

(0 гласови)

Една мајка од Ајдахо, која признала дека имала сексуална врска со неколку малолетници, е осудена на 90 дена затвор.

Амамда Кетрин Стил ќе мине само 3 месеци зад решетки и седум години на условна слобода откако признала вина за две точки од обвинението, пренесува "Daily Mail". 

Стил вината ја признала во јуни откако постигнала договор со обвинителот.

Истрагата против неа започнала кон крајот на јуни, откако свекорот ја пријавил кај властите по гласините дека се дружи со група деца.

Според судските документи, жртвите, вклучувајќи и 17-годишно дете, бегале од училиште за да имаат секс со неа. Таа за тоа време била во брак.

 

"Жртвата кажа дека познава неколку негови пријатели кои имале секс со Стил", пишува во извештајот на полицијата.

Во јули 2019-та година, сега поранешниот сопруг ја фатил со момче во када во нивната куќа.

Кога се обидел да интервенира, Стил станала нервозна и му кажала дека неговите претпоставки се смешни.

 

На крајот му признала и на сопругот и полицијата дека имала секс со малолетници и дека најмалку еден однос се случил во куќата на 17-годишното момче, а еден во нивната куќа.

Едно од момчињата наводно го снимило сексот со Аманда, но подоцна на полицијата им рекло дека снимката е уништена.

Како дел од казната, Аманда ќе мора да одработи 300 часа добротворна работа и да плати казна од речиси 5.000 долари.

(0 гласови)

Индонезиецот Џошуа Хутагалунг стана милионер откако метеорит вреден скоро два милиони долари му паднал врз неговата куќа. Триесет и тригодишниот столар правел ковчег во дворот на својата куќа во Суматра, кога објектот паднал врз неговиот дом и го пробил покривот.

„КОГА ГО ПОДИГНАВ БЕШЕ УШТЕ ТОПОЛ. ЗВУКОТ БЕШЕ СИЛЕН, А ДЕЛОВИ ОД КУЌАТА СЕ ТРЕСЕА. КОГА ОТИДОВ ДА ВИДАМ ШТО СЕ СЛУЧИ, ЗАБЕЛЕЖАВ ДЕКА НАПРАВИЛ ДУПКА ВО ПОКРИВОТ“, СЕ ВЕЛИ ЏОУШУА.

Вселенскиот објект бил тежок 2,1 килограми, а се проценува дека е стар околу 4,5 милијарди години и вреди околу 1,4 милиони фунти. За него Џошуа добил износ еднаков на 30-годишни плати.

Дел од парите Џошуа ќе ги донира за изградба на црква во својата заедница,

„ОТСЕКОГАШ САКАВ ДА ИМАМ ЌЕРКА, СЕ НАДЕВАМ ДЕКА ОВА Е ЗНАК ДЕКА ЌЕ БИДАМ СРЕЌЕН И ДЕКА ЌЕ ДОБИЈАМ ЕДНА, РЕКОЛ ЏОШУА ЗА БРИТАНСКИ „САН“.

(0 гласови)

Се досега беше нејасно дали лицата кои биле заразени со SARS-CoV-2 вирусот, односно кои го прележале Ковид-19, имаат трајна имунолошка меморија која би ги заштититла од нова инфекција. 

Неколку студии покажаа дека антитела специфични за SARS-CoV-2 вирусот се присутни кај луѓе кои го прележале Ковид-19 и до неколку месеци и дека ова може да им обезбеди привремена заштита од нова инфекција со новиот коронавирус.

Но, тим научници од Медицинскиот центар на Универзитетот во Фрајбург откриле дека по закрепнувањето од вирусот, се формираат имуни клетки кои остануваат во телото и можат да посредуваат во брз имунолошки одговор во случај на нова инфекција.

Студијата, спроведена од научен тим од Универзитетот во Фрајбург, е објавена во научното списание Nature Medicine.

„Овие таканаречени мемориски Т-клетки, кои се формираат по инфекцијата со SARS-CoV-2 вирусот, се слични на оние што настануваат по грипот. Затоа, убедени сме дека повеќето луѓе кои преживеале инфекција на вирусот, имаат одредена заштита од повторна инфекција со овој вирус“, нагласува др. Маике Хофман од споменатиот универзитет и еден од авторите на наведената студија.

Нејзиниот колега, проф. д-р Роберт Тим ​​нагласува, пак, колку била битна тесната соработка помеѓу клиниката и науката.

„Од една страна, пациентите со Ковид-19 се лекуваат во нашите одделенија и продолжуваат да бидат згрижени по закрепнувањето во специјална клиника за надворешни пациенти. Од друга страна, нашата клиника има голема стручност во анализата на имунолошките клетки кај вирусни инфекции како што се хепатитис Б и Ц“, објаснува Тим.

Нивниот колега др. Кристоф Нојман-Хафелин е оптимист во врска со резултатите од студијата и тврди дека имунитет по инфекција постои.

„Нашите резултати сугерираат дека може да се постигне имунитет против SARS-COV-2 вирусот по инфекцијата. Благодарение на нашиот висок научен квалитет, сега можеме да дадеме важен придонес во борбата против пандемија на коронавирусот“, заклучува Нојман-Хефелин.

(0 гласови)

Откако пред извесно време објави дека ќе продаде сè што поседува од куќи, американскиот милијардер и основач на компанијата Тесла, Илон Маск вели дека не му требаат такви зданија.

Цената само на последните две куќи кои ги продаде изнесува 39,5 милиони долари.

Но, ова очигледно не го прави за пари. Има преку 20 куќи ширум светот. 

Инаку, само што изби на четвртото место на листата на најбогати луѓе во светот.

Дури и со големата криза поради пандемиите, Тесла и Маск сепак имаат прилично добра 2020 година. Акциите пораснаа за 13% помагајќи му на неговото богатство да достигне околу 90 милијарди долари. Тој исто така е основач на ракетната компанија „Спејс Екс“, која утрово донесе четири астронаути на Меѓународната вселенска станица.

Маск ќе добие рекорден бонус од 55,8 милијарди долари доколку „Тесла“ стане компанија од 650 милијарди долари до 2028 година. Таа моментално има пазарна вредност од околу 400 милијарди, со што е број еден меѓу автомобилските компании, иако произведува мал број автомобили. Се очекува „Тесла“ да испорача 500.000 возила оваа година, наспроти десетте милиони на „Тојота“.

Top