Министерството за труд и социјала во Исланд соопшти дека невработените лица што се регистрирани во агенциите за вработување ќе добијат божиќен бонус во декември во износ од 530 евра.

Лицата со повеќе деца ќе добијат за 4 отсто повисок бонус во споредба со другите вработени. Од министерството наведуваат дека помеѓу 3.900 и 4.200 лица имаат право на божиќен бонус.

Право на бонус имаат луѓето што се водат како невработени десет или повеќе месеци во текот на 2017 година и кои активно барале работа во ноември и во декември. Бонусот на невработените ќе им биде исплатен до 18 декември.

Според официјалните податоци, стапката на невработеност во Исланд во септември изнесувала 1,8 отсто, што е една од најниските стапки на невработеност во историјата на земјата. 

Стапката на невработеност во Исланд од 2010 година, кога изнесувала рекордни 9 отсто, бележи постојан пад.

Американците одобрија лек во облик на пилула со вграден сензор кој преку специјална апликација на паметните телефони, ќе ги известува пациентите, докторите и членовите на семејството за времето за земање на лекот.

Еден од поголемите проблеми во здравството се неодговорните пациенти кои што не се придржуваат до терапијата, не ги земаат лековите на време или воопшто не ги земаат.

Освен што на тој начин го загрозуваат своето здравје, таквото неодговорно однесување тежи дури 100 милијарди долари на годишно ниво, затоа што најчесто здравствената состојба се влошува, што значи дека на пациентот ќе му требаат нови прегледи, нови поскапи лекови и слично.

 

Поради ова, во САД е одобрена првата дигитална пилула, односно лек со вграден сензор кој што ќе овозможи следење на земањето на лекот. Тоа значи дека пилулите со таквиот сензор ќе ги информираат докторите дали и кога пациентите го зеле лекот, а информации ќе можат да добиваат и неколку членови на семејството.

Сензорот од пилулата ќе биде активиран од желудочната киселина, сигналот ќе се испраќа до посебен фластер кој пациентот ќе мора да го носи, а од таму информациите ќе се проследуваат до специјална апликација за паметен телефон.

 

Таканаречената дигитална или паметна пилула има потенцијал прилично многу да го подобри здравјето на пациентите кои што често забораваат да ги земат своите лекови на време.

Доктор Џефри Либерман, психијатар од Универзитетот Колумбија за "New York Times" вели дека бројни психијатри сакаат да ги испробаат ваквите пилули кај своите пациенти, но тој смета дека е иронично тоа што лекот овозможува следење на пациентите со ментални болести и вели дека сето тоа е како „Биомедицински Big Brother“.

Научниците од Универзитетот во Њукасл, дошле до шокантно открие за време на истражувањето на долината Челенџер Дип во Маријанскиот канал, познати како најдлабоки точки на Земјата.

Тимот прв пат пронашол пластика во стомаците на морските животни на дното на океанот, што значи дека повеќе не постои дел од светските океани, до кој не дошол човечкиот отпад. 

Секое суштество пронајдено на длабочина од 10.890 метри, во својот организам внесло бар некој вид на вештачки материјали, вклучувајќи најлон, "PVC" и "PVA". 

 

Доктор Алан Џејмисон, професор по екологија и главен научник на истражувањето, рекол дека резултатите се прилично загрижувачки и дека бараат итна акција.

Тимот тестирал 90 видови ракови во неколку ултра-длабоки ровови во Пацификот - Маријанскиот канал, Изу-Бонин вулканскиот канал, каналот Перу-Чиле, каналот Нови Хебреди и каналот Кердамек. 

 

Во секој од нив имало животни кои изеле некој вид на вештачки влакна или пластика, од 50 проценти на Нови Хебриди, до 100 процени во Маријанскиот канал.

"Ѓубрето кое завршува во океаните доаѓа до нивните најдлабоки точки, а еднаш кога ќе потоне на нивното дно, таму и останува. Тоа значи дека количината на пластика во рововите константно расте, што е многу загрижувачко. Станува збор за проблем од глобални размери", рекол Џејмисон, пренесува Daily Mail.

 

Во океаните секоја година завршуваат 8 милиони тони пластика. Научниците претпоставуваат дека во морињата мометално има околу 300 милиони тони пластичен отпад, а дека до 2050. година во океаните ќе има повеќе пластика отколку риби.

Според предвидувањата на експертите, во водите има околу 51. милијарда микропластични честички, што е 500 пати повеќе од бројот на ѕвезди во нашата галаксија. 

 

Поради загадувањето, моментално се загрозени повеќе од 600 видови на риба ширум светот.

Основната причина за рак службено е откриена пред 1923, а пронаоѓачот за тоа во 1931 добил Нобелова награда за медицина. Многу малку луѓе знаат за тоа, бидејќи за жал таа вистина е скриена од јавноста. Во 1931 г. германскиот научник Otto Heinrich Warburg (1883.-1970.) примил Нобелова награда за пронаоѓање на основната причина за рак. Др Warburg открил дека ракот е резултат на антифизиолошкиот начин на живот. Антифизиолошкиот начин на исхрана (претежно храна која закиселува) и физичката неактивност на телото создаваат кисела средина со слабо снабден кислород.

Клеточната киселина се исфрла од кислородот, а недостатокот на кислород во клетките создава кисела средина. Д-р Варбург вели:

“Недостатокот на кислород и киселоста се две страни од една иста монета: ако некој го има едното, го има и другото”.

Ако имате премногу киселост, автоматски ќе го пропуштите кислородот во вашето тело; Ако пропуштите кислород, ќе имате закиселен организам. Киселина е средина без кислород.

“Ако земете 35% од кислородот во здрава станица, можете да го претворите во рак-клетка за само два дена”, тврди д-р Варбург. “Сите нормални клетки имаат апсолутна потреба за кислород, но туморските клетки можат да живеат без него. Ова е правило без исклучок. ”

Туморските ткива се кисели, додека тие што се здрави се алкални.

Во неговата работа “Метаболизам на туморот”, д-р Варбург покажа дека сите канцерогени форми исполнуваат два основни состојби: киселост во крвта и хипоксија (недостаток на кислород).

Тој открил дека туморските клетки биле анаеробни (тие не дишеле кислород) и не можеле да преживеат во присуство на високи концентрации на кислород.

Туморските клетки можат да преживеат само со помош на гликоза и во средина без кислород. Затоа, ракот не е ништо повеќе од одбранбен механизам што нашите клетки ги користат за да преживеат во кисела средина без присуство на кислород.

Здравите клетки живеат во алкална средина полна со кислород, што овозможува нивно нормално функционирање. Туморските клетки живеат во кисела средина со сиромашен кислород.

Киселоста и алкалноста на организмот зависат од храната

Откако дигестивниот процес е завршен, храната, во зависност од неговиот хранлив профил, создава киселост или алкални состојби во телото.
Едноставно кажано, алкалноста на еден организам зависи од она што го јадеме.

Киселата или алкалната состојба се мери со pH скала од 0 до 14, каде што 7 е неутрална зона. 0 до 7 е кисело, а 7 до 14 е алкално. Нашите клетки, за да можат да функционираат правилно, треба да имаат малку алкална pH, малку над 7. За здрава индивидуа, pH на крвта е помеѓу 7.40 и 7.45. Крвта постојано се регулира за да не влезе во метаболната киселост.

Меѓутоа, некои видови храна ја закиснуваат крвта и го загадуваат телото.

Храна што го асимилира телото:

* Рафиниран шеќер и сите негови деривати. Од сите е најлошото, бидејќи не постојат протеини, масти, витамини или минерали, само рафинирани јаглени хидрати, кои го оштетуваат панкреасот. Нејзината pH вредност е 2.1 (многу кисела).
* Месо (сите видови)
* Производи од животинско потекло – млеко и сирење, крем, јогурт, итн.
* Рафинирана сол
* Рафинирано брашно и сите негови деривати, како што се тестенини, колачи, бисквити итн.
* Леб
* Маргарин
* Кофеин
* Алкохол
* Тутун
* Сите преработени и конзервирани храни кои содржат конзерванси, вештачки бои, ароми, стабилизатори итн.
* Антибиотици и генерално сите лекови

Храна што алкализира:

* Сите сурови зеленчуци. Некој е кисел по вкус, но во телото се менува и станува алкален.
* Овошје. На пример, лимонот во телото има многу висок степен на алкалност.(Не го нарушувајте вашиот многу кисел вкус).
* Бадем. Тие се многу алкални.
* Интегрални житни култури: единствените алкализирани житни култури се просо.Сите други житни култури се малку кисели, но идеалната исхрана треба да има одреден процент на киселост. Сите житни култури мора да се јадат.
* Мед. Има многу висока алкалност.
* Хлорофил. Зелените растенија содржат хлорофил кој е многу алкален.
* Вода. Важно е да се произведе кислород. Секогаш бидете добро хидрирани, пијте мали голтки на целиот ден.
* Вежби. Вежбите помагаат да се одржи алкализацијата на телото, бидејќи тие даваат кислород на целото тело. Седечкиот начин на живот го уништува животот.

Хемотерапијата не лечи, туку ја влошува киселоста на организмот

Хемотерапијата го закиселува телото до степен до кој мора да достигне алкални резерви на организмот, да ја неутрализира киселоста со жртвување на минерали (калциум, магнезиум, калиум) вградени во коските, забите, екстремитетите, ноктите и косата.

Поради оваа причина, забележуваме промени кај луѓето кои примаат хемотерапија, вклучувајќи го и губењето на косата.
Други лекови, исто така, ја влошуваат киселоста на организмот, па затоа треба да се избегнуваат колку што е можно повеќе.

Точен сооднос на рН

Како што е нагласено, апсолутно е невозможно за ракот да се појави кај човек кој здраво се храни, пие многу чиста вода и вежба. За правилно да се хранат, да се обезбеди 60% алкална исхрана и избегнувајте производи во повеќето киселини, како што се газирани пијалоци, слатки, брза храна.

Не ја злоупотребувајте и употребувајте ја што е можно помалку. Ако сте болни, идеално е да бидете 80% алкални.

Ако имате рак, препорачливо е да го алкализирате вашето тело колку што е можно повеќе. Ова може да се постигне со јадење, вежбање, избегнување на стрес и додавање на хлорофил.

 

Младата американска манекенка Жизел, ја продала невиноста преку озлогласениот сајт "Cinderella Escorts" за 3 милиони долари, и е воодушевена од својот "успех".

Жизел вели дека една холивудска ѕвезда и богат бизнисмен од Абу Даби се натпреварувале на лицитацијата за нејзината невиност, но понудата на Арапот била подобра, пренесува The Sun.

"Не ни сонував дека ќе добијам толку многу пари - дојдовме до 2,5 милиони евра. Ми се оствари сонот", вели воодушевената Жизел и вели дека прво ќе плати за своето образование, а потоа ќе патува низ светот.

Жизел додава дека сакала да ја наплати својата невиност и пред да го пронајде сајтот "Cinderella Escorts", кој и овозможил само безбедна парична трансакција и "интимна средба" со богатиот арапски бизнисмен. Меѓу другото, имала придружба која била одговорна за нејзината безбедност.

 

Инаку, "Cinderella Escorts" привлекла внимание во јавноста во 2016. година, кога руската манекенка Александра Кефрен за околу 3 милиони долари ја продала својата невиност на бизнисмен од Хонгконг. Агенцијата од својата спална соба ја води 27-годишниот Германец Јан Закобијелски.

Не мо­жам да ти ка­жам, ќе ти пи­шам на „Фејс­бук“ ко­га ќе дој­дам до­ма –  ова е нај­че­сти­от раз­го­вор на де­неш­ни­те мла­ди лу­ѓе.

Со­ци­јал­ни­те мре­жи го за­зе­доа ме­сто­то на ко­му­ни­ка­ци­ја­та во че­ти­ри очи. Мла­ди­те из­би­ра­ат раз­го­вор на „Фејс­бук“, „Скајп“, „Ви­бер“, по­во­зрас­ни­те се ре­ша­ва­ат на ко­му­ни­ка­ци­ја пре­ку е-по­ра­ки.  По­лес­но е не­ко­му да му ка­жеш де­ка е каз­нет со 30 про­цен­ти од пла­та пре­ку по­ра­ка, откол­ку да го вик­неш во кан­це­ла­ри­ја и да се  со­о­чиш со не­го. За­ле­пе­ни сме за комп­ју­те­ри­те и за те­ле­фо­ни­те, па ду­ри и то­гаш ко­га се­ди­ме со друш­тво.

Да­ли ва­кви­от на­чин ги от­ту­ѓу­ва пом­ла­ди­те?  Иа­ко по­го­лем дел од нив се свес­ни за тоа, се­пак и на­та­му го при­ме­ну­ва­ат. Ду­ри и ко­му­ни­ка­ци­ја­та со про­фе­со­ри­те, би­ло во сред­но обра­зо­ва­ние или на фа­кул­тет, оди пре­ку „Фејс­бук“. Сту­ден­ти­те и уче­ни­ци­те ве­лат де­ка про­фе­со­ри­те на тој на­чин ги ин­фор­ми­ра­ат де­ка след­ни­от ден ќе би­дат отсут­ни, ги ин­фор­ми­ра­ат за де­нот ко­га мо­же да дој­дат на кон­сул­та­ции, ко­га е ис­пи­тот, ко­га ќе има ре­зул­та­ти. Че­сто, ко­мен­ти­ра­ат тие, пре­ку по­пу­лар­ни­от „чет“ се до­го­ва­ра ко­га сту­ден­тот да по­ми­не за да зе­ме оцен­ка, или се ре­ша­ва­ат ди­ле­ми за одре­де­на те­ма од ис­пи­тот. При­ват­ни­от жи­вот, ко­му­ни­ка­ци­ја­та ме­ѓу мла­да двој­ка се све­ду­ва на „Фејс­бук“ или на „Ви­бер“… Ду­ри и иска­жу­ва­ње­то љу­бов оди во тој вир­ту­е­лен свет. Пог­ле­дот при из­го­ва­ра­ње­то на „те са­кам“ е ениг­ма за мла­ди­те.

Де­не­ска жи­во­тот се вр­ти на ин­тер­нет, на со­ци­јал­ни­те мре­жи, ту­ка е ме­сто­то ка­де што се „здо­би­ва­ат“ но­ви при­ја­телс­тва и се пре­ки­ну­ва­ат ста­ри­те при­ја­телс­тва.

Ин­терв­ју за ра­бо­та, на­стап пред про­фе­сор, јав­но го­во­ре­ње, вер­бал­на ко­му­ни­ка­ци­ја – ус­но иска­жа­ни­от збор ста­ну­ва ми­на­то. Мла­ди­те не зна­ат да се изра­зат ус­но, има­ат страв од збо­ру­ва­ње, има­ат страв од со­о­чу­ва­ње во че­ти­ри очи. Лу­ѓе­то се оту­ѓу­ва­ат од при­ја­те­ли би­деј­ќи со­ци­јал­ни­те мре­жи за­ро­бу­ва­ат и лич­но­ста за­бо­ра­ва ви­стин­ски да ко­му­ни­ци­ра со при­ја­те­ли и ста­ну­ва ин­тро­верт­на. Не­свес­но поч­ну­ва­ме да ги на­пу­шта­ме вред­но­сти­те што по­драз­би­ра­ат при­ја­телс­тво, по­чит, дру­же­љу­би­вост… Истра­жу­ва­чи­те ве­лат де­ка „Фејс­бук“ и дру­ги­те со­ци­јал­ни мре­жи се мно­гу важ­ни во жи­во­тот на еден ти­неј­џер.

Минус од плата, за некого навика, а за некого навистина потреба.  Но, во секој случај ако влезете во минус тоа не треба да остане така, туку треба да најдете решение како да излезете од него.

Можеби веќе неколкупати сте се обидувале со своите приходи да го покриете минусот, но набрзо станувате обесхрабрени и се откажувате. Затоа вашите долгови продолжуваат да се зголемуваат и да ви создаваат дополнителен стрес. 

Немојте да го одложувате подмирувањето на минусот на тековната сметка. Нема универзален рецепт, туку неколку општи правила: 

-Одлучете се дека ќе престанете да ги зголемувате долговите 

-Штедете за „црни денови“ 

-Планирајте го рокот и износот на отплата на минусот 

-Создадете реален и одржлив домашен буџет. И држете се за него!

Научниците повторно се обидоа да откријат во кој период од бракот настапува криза. Додека мажите изневеруваат после 11 години брак, жените се впуштаат во акција многу побрзо.

Студијата која била објавена во магазинот "The Journal od Sex Research" открила кога партнерите имаат вонбрачни излети. Научниците спроведиле две посебни истражувања во кои учествувале 432 испитаници, а секој од нив имал за задача да пополни прашалник за личните ставови за неверството. 

 

Воедно, тие се изјасниле околу тоа колкава е веројатноста ако им се пружи шанса, дека би го изневериле партнерот.

Според податоците, дошло до сознание дека жените кои се во долгогодишни врски најчесто изневеруваат во шестата или десеттата година од бракот.

За разлика од нив, мажите изневеруваат малку подоцна, односно после 11 години брак.

Тој минал дури 40 години во самица, нападнал 20 затворски чувари и се заканувал дека ќе изеде еден затвореник. Неговата невеста пристигнала во затворот со виолетова наметка преку главата, за да се сокрие од фотографите.

Вчера се оженил еден од најнасилните британски затвореници, 64-годишниот Чарлс Бронсон. Во брак стапил со актерка која е 27 години помлада од него, а за прв пат по две децении носел панталони со патент, пренесува Daily Mail

Поради безбедност, на Бронсон ваква можност долго време не му била дозволена. Чарлс Бронсон се појавил во свечено сино одело, а потоа во 14 часот, 37-годишната Пола Вилијамсон станала негова сопруга. Во капелата имало само пет луѓе. 

 

Инаку, овој криминалец најмногу сака кога го нарекуваат Чарлс Салвадор, во чест на Салвадор Дали, познатиот уметник. 

Невестата дошла во затворот со виолетова наметка преку главата, за да се сокрие од фотографите. 

 

По венчавката Чарлс добил можност да мине два часа со својата сопруга, пред да се врати во својата ќелија. 

Невестата потоа заминала во хотел, за да ја прослави свадбата со гостите, а за медениот месец ќе оди на Малта. 

"Тој ми кажа да одам на меден месец без него", рекла Вилијамсон. 

 

Кој е Чарлс Бронсон?

Чарлс Салвадор Бронсон, попознат како најнасилниот британски затвореник, минал 40 години во затвор. Престојот зад решетки имал големо влијание над него и неговите хобија, па почнал да се занимава со уметност. 

Тој бил затворен во 1974-тата година поради вооружен грабеж, учество во инцидент, како и држење на 10 заложници во затвор, што довело до дополнителна казна. Исто така, тој им се заканувал на затворските чувари, како и на еден затвореник, на кого му рекол дека ќе го изеде. 

 

Кога предизвикал немири во затворот, направил штета од 540.000 евра. На крајот, добил доживотна казна во 1999-тата година. 

Тој се жалел на доживотната казна и за две седмици одборот треба да се изјасни по тоа прашање. 

 

Неговата поранешна свршеничка и секретарка во "Фондацијата за уметност Чарлс Салвадор", истакнала дека уметноста е единствената работа по која сака да го помни. 

Од средината на 90-тите години, Салвадор, кој е затворен по 22 часа дневно, направил илјадници слики, карикатури и цртежи. 

Која е Пола Вилијамсон?

Пола е актерка и неколку пати се појавувала во "Coronation Street" помеѓу 2008-та и 2012-тата година, како неименувана медицинска сестра. 

Глумела и во други серии, а во една играла и стриптизерка. Дипломирала во Манчестер во 2005-тата година. За својот сопруг вели дека е многу заљубена во него, пренесува The Sun

"Во минатото бев во врски и со мажи и со жени, но ништо од тоа не може да се спореди со мојата љубов кон Чарли. Тој е ексцентричен, како и јас, па совршено се вклопуваме. Знам дека во јавноста го следи имиџ на насилник, но тој е всушност сосема поинаков. 

Направи толку многу уметнички дела. Никогаш нема да може да го смени тоа што го направил, но се обидува да го остави зад себе", вели таа. 

Питер Расел и неговата партнерка биле во посета на Ноја Пинакотека – музеј на уметноста од 18-ти и 19-ти век во Минхен, кога ја забележале сликата.

Девојка пешачи по патека и делува дефокусирано на она што ја чека зад ќошот: момче кое клечи на едното колено и во рацете држи розов цвет, спремен да ја заведе. Нејзиниот поглед е фиксиран надолу, фокусиран на малиот предмет кој таа го држи со двете раце, на начин на кој денес многумина од нас одат, обземени од своите паметни телефони. 

Станува збор за делото наречено “The Expected”, слика на австрискиот сликар Фердинанд Џорџ Валдмилер од 1860 година. Но, откаде телефон на слика од средината на 19-ти век, а да не е Фотошоп?

Многумина останале збунети од говорот на телото на жената која изгледа како да гледа во телефон. Дури лицето на жената делува како да е осветлено од светлината на екранот.

По долга дискусија на социјалните мрежи, се утврдило дека девојката сепак не го управува својот телефон, туку го држи својот мал молитвеник.

loading...