(0 гласови)
Главниот град на Данска, Копенхаген поставува стандарди за „паметни“ градови ширум светот, така што до 2025. година ќе стане првиот град што е целосно карбонски неутрален. Копенхаген е познат по своите канали, одличната велоиспедска култура, силната економија, вкусните јадења, восхитувачката архитектура и љубезните жители. Тоа е еден од градовите со најсреќни жители, а тоа е воглавно поради пократкото работно време, бесплатното образование, подолгиот годишен одмор и високот ниво на здрава лична интеракција. Данците дефинитивно знаат да уживаат во животот и држат високи стандарди во се. Нивната вода од чешма секојдневно се тестира, поради што е многу чиста, пријатна за пиење…
(0 гласови)
Данската агенција за енергетика и издала дозвола на компанијата "Северен Тек 2 АГ" за изградба на дел од гасоводот "Северен тек 2" низ нејзините територијални води, југоисточно од островот Борхолм во Балтичкото море. Со ова е отстранета и последната голема препрека за проектот на рускиот гасовод, кој ја поделил Европската унија поради противењето на САД и неколку источноевропски земји кои тврдат дека тој гасовод ќе ја зголеми зависноста на Европа од руски гас.  "На основа на консултациите и непосредниот дијалог со релевантните дански власти, Данската агенција за енергетика проценила дека, од аспект на животната средина и прашањето за безбедноста, најповолна…
(0 гласови)
Дали сте знаеле дека не сите исклучени електрични уреди всушност престануваат да црпат струја во моментот кога ќе го притиснете „црвеното копче“? Ќе се изненадите колку многу работи ви „крадат“ електрична енергија дури и кога се исклучени: Кога полначот е во струја, иако мобилниот не е приклучен Полначот собира електрична енергија дури и тогаш кога мобилниот не се полни. Модемите за дигитална телевизија Не е тајна дека модемите за дигитална телевизија црпат енергија дури и откако ќе ги исклучите. Телевизор Очигледно, телевизорот никогаш не е исклучен, туку е само на sleep mode. Компјутери и лаптопи Дури и кога се исклучени,…
(0 гласови)
Ниските температури се веќе пред нас, па во повеќето од домаќинствата се пронаоѓаат најразлични начини за дополнително загревање на домот. Пожарникарите пак ве опоменуваат никако да не го правите ова нешто, иако веројатно и повеќе пати ви паднало на ум, а можеби досега и сте го примениле, но за среќа, не сте се соочиле со посериозни последици. Пожарникарите од Орегон неодамна на друштвената мрежа Instagram споделија фотографија од целосно стопен продолжен кабел. - Продолжните кабли не се дизајнирани да поднесуваат преголемо преоптеретување и ако навистина ги оптеретите, многу лесно може да дојде до прегревање и пожар – апелираат пожарникарите. Така,…
(0 гласови)
Замислете си град во кој кога ќе падне снег, тротоарите и улиците нема да замрзнуваат и нема да ги чекаме надлежните да ги исчистат истите.  Вакви места навистина постојат и тоа во Исланд каде властите смислија начин како да ја искористат геотермалната енергија на островот за да им го олеснат движењето на граѓаните во услови на силни наноси на снег. Еирикур Хјалмарсон, директор на комуникации во компанијата Reykjavik Energy, изјавил дека откако главниот град на Исланд добил загреани тротоари пред десетина година, градот значително заштедил на сервисот за чистење на снег и мраз. Исто така овде е и задоволството на граѓаните…
(0 гласови)
На сите некогаш ни треба да испереме само неколку парчиња облека, а немаме доволно за цела машина. Gentlewasher нуди решение – перење на алиштата за само пет минути со малку вода и без трошење струја. Уредот се управува со раце и може да испере до 12 маички или 8 фустани одеднаш, пишува Inhabitat. Користи околу 4 литри вода. Особено ќе ви се најде доколку набрзина треба да исперете долна облека. Лесна е за употреба. Само приклучете црево за довод на вода, додадете детергент и почнете да вртите. По две минути перење и две минути плакнење облеката е готова. Ергономската рачка…
(0 гласови)
Карнеги институтот за наука и неговите научници открија дека силниот ветар кој дува на отворените води е во состојба да произведе дури пет пати повеќе енергија од ветерните турбини кои се поставени на копно. Резултатите се објавени во списанието Proceeding of the National Academy of Sciences. Еолските паркови се големи постројки за добивање на електрична енергија од силата на ветрот. Иако во моментов на отворено море не постои ниеден еолски парк, резултатите од споменатата студија упатуваат на тоа дека проучувањето на оваа технологија е исплатлива инвестиција, дури и кога би станувало збор за различна продуктивност на таквите паркови, зависно од измената…
(0 гласови)
Речиси три четвртини од земјите во светот ќе имаат енергија само од обновливи извори до 2050 година. Ова е амбициозно предвидување на нов патоказ за 2050 кој пресметува поместување кон иднина ослободена од емисии на гасови, па со сето тоа би се креирале и нови работни места, би се намалиле трошоците за здравје и клима, а би се помогнало и во спасување на планетата од глобално затоплување.  Пресметките ги направиле 30 научници кои имаат задача да ги анализираат способностите на 139 земји кои би транзитирале на 100% енергија што произлегува од ветер, вода и сонце, во наредните 3 децении. Тие сметаат…
Top